StoryEditorOCM
ForumMINISTAR POTPISAO RJEŠENJE

Sad je i službeno: Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj!

16. siječnja 2019. - 11:50
bbimagehandler.ashx

Da od izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj neće biti ništa, sada je postalo i službeno jasno.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potpisao je rješenje kojim se odbija zamolba Ministarstva pravosuđa Hrvatske da se bjegunac Zdravko Mamić, formalno savjetnik GNK Dinamo Zagreb, izruči našoj državi.

- Obavještavamo vas da je ministar pravde BiH, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uvjeti) za izručenje potraživanog Zdravka Mamića iz BiH u Republiku Hrvatsku, donio rješenje kojim se odbija molba Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog – potvrđeno iz Grubešinog kabineta za Dnevni avaz.

Prethodno je istu odluku donio i Sud BiH ranije ustvrdivši da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje. Na odluku ministra čekalo se ravno pola godine, a interesantno je da je donesena u tehničkom mandatu Vijeća ministara budući da od listopada i parlamentarnih izbora još nije formirano novo.

Zdravko Mamić nepravomoćno je u lipnju lani osuđen na 6 i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Njegov brat Zoran osuđen je na 4 godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na 4 godine i 2 mjeseca, a Damir Vrbanović na 3 godine.

Prema presudi, koju je pročitao predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin, Zdravko Mamić osuđen je po svim točkama optužnice, Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni su prve točke optužnice, ali su proglašeni krivima za umanjivanje Mamićevih poreznih obveza i primanje mita, a Zoran i za davanje mita.

Uoči izricanja presude Mamić je nestao iz RH, da bi se nakon par dana oglasio iz Međugorja. Koliko je poznato, tamošnji hotel 'Regina' u vlasništvu obitelji Vasilj od tada je njegova stalna adresa stanovanja.

Mamiću je pomoglo to što je državljanin Bosne i Hercegovine, ali i činjenica da je kazneno djelo za koje je osuđen počinjeno prije potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske. 

25. travanj 2024 11:15