StoryEditorOCM
ForumREKONSTRUKCIJA SUKOBA U SABORU

Dok je Bulj držao Plenkovića za kravatu, Maras je vikao 'Andrej, smiri se!', a Beus savjetovao Grmoji 'Makni se, bit će incident!'

Piše Jutarnji.hr
18. siječnja 2019. - 13:12
bbimagehandler.ashx

Nakon nezabilježenog incidenta u kojem su se u srijedu u Saboru našli premijer Andrej Plenković i zastupnik Mosta Nikola Grmoja, gdje je šef HDZ-a nakon provokacija političkog tajnika Mosta krenuo na njega fizički, pokušali smo rekonstruirati što se točno dogodilo, tko je što radio u tom trenutku, tko je što govorio i kako je umalo došlo do fizičkog obračuna između Plenkovića i Grmoje.

Glavni akteri priče i zastupnici koji su svjedočili događaju za Jutarnji list pričaju svoju verziju priče. 

Jučer nam se ipak nisu javili Milorad Pupovac i Miro Bulj, ali je čelnik SDSS-a dan ranije rekao kako “neki izjavljuju da ih je on spasio od nekog drugog, te da samo može reći da su neki imali vrlo hitre noge i nakon junačkog govora vrlo brzo pobjegli s bojišta”.

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta i glavni akter priče:

“Sve je krenulo nakon što sam pitao Plenkovića zašto se ne sastaje Povjerenstvo za praćenje mjerila poglavlja 23. i 24. za Srbiju. Rekao sam mu da naši logoraši sami dižu tužbe protiv Srbije, da ministar Bošnjaković tvrdi da Srbija ne surađuje, a zašto onda ministrica u odgovoru nama kaže da Srbija bilježi pozitivne pomake. Onda sam završno dodao hoće li zbog toga što ministrica radi za interese srpske vlade dobiti potporu Srbije za mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. I tu je Plenković rekao da su moje optužbe jadne, ja sam zatražio povredu poslovnika. Onda je on nekoliko puta iz klupa dobacio: “Jadan si, jadan si”, Jandroković je prekinuo sjednicu, a Ines Strenja Linić je govorila o tome kako je nas Slovenija blokirala oko Savudrijske vale, te pitala zašto mi Srbiju ne blokiramo. Na to joj je HDZ-ov Josip Borić dobacio: “Što ti pričaš? Što si ti napravila za Hrvatsku?”. Ja sam potom rekao mu da je Ines bila na ratištu za razliku od njega i anemičnog. Plenković je onda krenuo prema meni nakon toga “anemični”. Kolega Beus mi je stavio ruku na prsa i kao “makni se, bit će incident”, a Miro Bulj je zadržavao Plenkovića. Čini mi se da ga je Bulj u jednom trenutku držao za kravatu, Pupovac je nabacivao Bulju da je zbog njega završio na naslovnici Hrvatskog tjednika, zbog Šretera. Plenković se počeo naguravati, ali nakon toga se brzo smirilo. Nisam čuo što mi je Plenković govorio, bio je metež. Pokušavao se probiti do mene i ovo što govore da sam ja pobjegao, uopće nije istina. Ostao sam u sabornici, ali nisam tražio sukob. Da je došao do mene, ne znam što bi bilo. Poslije sam nastavio raspravu s Pupovcem na hodniku. On mi je rekao da sam širio međunacionalnu mržnju, odgovorio sam mu da nisam, nego da samo tražim da Srbija ispuni obveze prema Hrvatskoj i da je jasno tko je bio agresor. Onda je on spominjao srpske žrtve, na što sam mu ja rekao da sve žrtve treba obeštetiti, da su to pojedinačni slučajevi. On je pak rekao da su cijeli gradovi Srba nestajali i da nije riječ o pojedinačnim zločinima.”

Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a koji je iz blizine promatrao incident:

“HDZ i Vlada ne govore istinu, vidjelo se točno na videu HRT-a što se dogodilo. Premijer je reagirao na izjavu Grmoje o anemiji. Nakon toga se Plenković gotovo zatrčao prema tom dijelu sabornice gdje smo mi bili. Zapeo je na Bulja, a ja sam govorio: “Andrej, smiri se”. Pokušao sam malo smiriti tenzije, ali nije istina da je Grmoja pobjegao.”

Goran Beus Richembergh, zastupnik GLAS-a koji je nagovarao Grmoju da napusti sabornicu:

“U trenutku kada su povišeni tonovi dosegnuli visoki c, oglašena je stanka. Kada su svi već polako krenuli van i ustali, Grmoja je nastavio govoriti nakon što je i Ines Strenja dovikivala i Borić joj je nabacio da gdje je ona bila, na što je Grmoja rekao, “a gdje si bio ti i anemični”. U tom času Plenković, poprilično blijed u licu i s ljutim izrazom lica, vikao mu je “što si to rekao, što si to rekao?”. Između klupa se fizički ispriječio Bulj. Ja sam pokušavao umiriti Grmoju i poslati ga izvan sabornice, a on je i krenuo prema van, a dolje je kordon bio još jači. Krenula je i saborska straža, premijerovo osiguranje, drugi zastupnici. Premijer je bio vidno iziritiran i blijed, cijeli dan je bio arogantan i bahat, mislim da ga je južina dohvatila, a i Grmoju, obojica su Dalmatinci. Teško je spekulirati što bi se dogodilo, ali je bilo napeto do te mjere da je izgledalo kao da će Plenković skočiti na Grmoju, što je krajnje nedopustivo ponašanje. Njemu je para skočila kad je Grmoja verbalno nasrnuo na Mariju Pejčinović, on ju je branio, a proključalo je na “anemičan”, što je, treba reći, uvreda ispod svake razine.”

Stjepan Čuraj, zastupnik HNS-a koji je bio u blizini incidenta:

“Manje više sve što je već objavljeno u javnosti je točno, a dignitet Sabora je spušten posebno kada rasprava krene u smjeru da te netko optužuje za veleizdaju. Po meni je to najveći skandal tog događaja, a u gužvi i komešanju poslije toga ništa ozbiljno se nije dogodilo. Premijer jest krenuo prema Grmoji, pretpostavljam da mu je govorio da ponovi što je rekao, ali u toj gužvi ništa posebno se nije dogodilo.”

Josip Borić, zastupnik HDZ-a koji je dobacivao Ines Strenji Linić:

“Grmoja je pokušao konstruirati priču kako bi vrijeđao premijera. Nije bilo spominjanja Domovinskog rata. Gospođa Strenja Linić u dobacivanjima je govorila o odnosima Slovenije i Hrvatske za Savudrijsku valu, da Vlada nije ništa napravila, a ja sam joj onda u tom kontekstu rekao: “A što ste vi napravili?”. A ove priče tko je gdje bio za vrijeme Domovinskog rata su poznate Grmojine konstrukcije i optužbe, on tako funkcionira. A premijer sigurno nije imao namjeru s njim se obračunati fizički, išao ga je pitati što je rekao. Jedina konstanta u saborskim problematičnim situacijama je Grmoja, od Zekanovića, okupiranja sabornice, do ovog zadnjeg.”

Bojan Glavašević, nezavisni zastupnik koji je prvi na Twitteru objavio vijest o incidentu:

“Nakon stanke, i kada je jedan dio ljudi već krenuo van, Grmoja je nastavio vikati i čuo sam da je rekao “anemični”. Plenković, koji je u tom trenutku stajao bočno od mene, pojurio je prema Grmoji i odjednom se zagužvalo, premijer je vikao “što si to rekao, što si to rekao”, a između Grmoje i Plenkovića odjednom su se našli Bulj i Pupovac, premijerovo osiguranje, saborska straža i hrpa HDZ-ovaca. Plenković je pokušavao probiti kordon, ne mogu sto posto tvrditi, ali mislim da je čak rekao: “Pustite me do njega”. Ali sigurno je nekoliko puta ponavljao “što si to rekao?”. Vidio sam kako počinju tučnjave i one ozbiljno izgledaju kao ovo što se dogodilo u Saboru.”

19. travanj 2024 19:35