StoryEditorOCM
ForumUZNEMIRUJUĆA ISPOVIJEST ZAŠTITARA KOJEG SU DOSLOVCE DEMOLIRALI NASILNICI U POPULARNOM KLUBU

'Na jedno oko više uopće ne vidim, a okuse ne osjećam...'

Piše JL
14. veljače 2019. - 19:49
jut1

Sudac Damir Ronko u utorak je nepravomoćno osudio Miroslava Odoljevića i Aleksandra Radonića na šest godina, a Niku Matišića na 5 i pol godina zatvora

 

- Svjedoci su rekli da su me dok sam ležao na podu oko 100 puta udarili nogom. Glava mi je bila pukla na pola. Sve kosti lica bile su mi slomljene, mozak mi je bio oštećen. Na lijevo oko ne vidim, okuse ne osjećam. Ali, svaka čast sucu Damiru Ronku. Iskreno, nakon ovog slučaja Daruvarca mislio sam da će se oni izvući.

Ali, on je od rujna svaka dva tjedna zakazivao raspravu - priča nam Ivan Topalović, zaštitar kojeg su 17. siječnja 2017. oko 3.50 sati u požeškoj diskoteci Platinum doslovce demolirali kick-boksač Miroslav OdoljevićAleksandar Radonić i Niko Matišić.

U utorak u 9 sati počelo je jedno od ročišta koje je već u 13.30 sati okončano nepravomoćnom presudom, kojom su Odoljević i Radonić osuđeni na po šest godina zatvora, dok je Matišić osuđen na 5,5 godina zatvora. Ivan Topalović bio je i na tom kao i na svim prethodnim ročištima.

- Pročitan je iskaz jednog vještaka. Oni su bili i pijani i ne znam na kojim sve drogama nisu bili. Njihovi branitelji su tražili još neka vještačenja, ali je sudac to odbio, pa su oni iznijeli obrane, održane su završne riječi. Uslijedila je pauza, pa u 13.30 sati objava presude.

- I nakon što je sudac izrekao presudu, u sudnicu su ušli pravosudni policajci i stavili im lisice. Gledali su me, ali ništa nisu rekli. Svi u sudnici smo bili u šoku - rekao nam je Topalović, koji kaže da mu je Odoljević godinu dana nakon toga poslao SMS poruku u kojoj mu se ispričava za ono što su mu učinili.

Aktualni prvak

- Kao i svake srijede, te večeri je bio studentski party. Oni su već došli pod utjecajem alkohola, skidali su se do pojasa. U jednom trenutku su otišli i kad su se vratili jedan je rekao: “Što ćeš ti nama iz Broda tu praviti red!”. Ja nisam očekivao da će me udariti. I ja sam visok 190 cm, imam 115 kg. Ali, kad su počeli pljuštati udarci, pao sam. Znao sam da moram pobjeći i uspio sam otići iza šanka..., ali nastavili su me udarati. Padao sam, dizao se...- priča nam Topalović. Sve to snimile su i četiri nadzorne kamere, a koliko je bila jeziva snimka njegova premlaćivanja, svjedoči i to što su neke stranke u postupku izašle iz sudnice kad je prikazivana.

Zaštitar Ivan Topalović s Mrletom iz benda Let 3

 

Miroslav Odoljević je inače postao prvak Hrvatske u kick-boksu u nedjelju, svega dva dana prije izricanja presude, a kako smo doznali, neki od svjedoka koji su ispitani bojali su se svjedočiti tijekom postupka. Jedan se mladić doslovce tresao u sudnici, a neke su svjedoke morali podsjetiti snimkom na to što su vidjeli. Svojedobno je i on bio žrtva jer je bio uboden nožem u jednom obračunu u kojem su mu napali i ubili brata. Prije toga, otac mu je ubijen u oružanom obračunu s policijom.

Ali, bezobzirnost, bezosjećajnost kojom su trojica mladića tukli 47-godišnjeg zaštitara, bez obzira na to što su bili pod utjecajem alkohola i droge, kao i činjenica da mu je život spašen hitnom liječničkom intervencijom, prevagnule su u odluci suca Ronka da sa suđenja, na koje su dolazili na slobodi, pošalje u pritvor.

Dobar sudac

Maksimalna kazna koju im je mogao izreći je 12 godina zatvora. Zapravo nikakvog povoda da tako prebiju čovjeka nisu imali. Od kada je lani u srpnju podignuta optužnica, od rujna je sudac Ronko svaka dva tjedna zakazivao rasprave. U utorak, nakon što je čuo mišljenje vještaka, te odbio dodatna, pozvao je optuženike da iznesu obrane. Oni su tvrdili da nisu krivi, a nakon toga uslijedile su i završne riječi i objava presude.

- Zadovoljni smo tijekom postupka i presudom i ugodno smo iznenađeni time što je donesena u roku od sedam mjeseci od potvrđivanja optužnice - rekla nam je odvjetnica Ana Čulo, koja je zastupala oštećenog Topalovića.

Sudac Ronko, koji je i predsjednik požeškog Općinskog suda i koji je sudac od 2011. godine, a u pravosuđu od 2003., slovi kao pravedan. Iz odvjetničkih krugova može se čuti kako onaj koji je kriv može očekivati da će biti pravedno kažnjen, kao i da oni koji nisu krivi mogu računati na oslobađajuću presudu te da nije sklon ikakvim kompromisima o tome.

19. travanj 2024 21:39