StoryEditorOCM
Forum'DANAS SE S POSEBNIM PIJETETOM I TUGOM PRISJEĆAMO JUNAKA DOMOVINSKOG RATA'

Zapovjednik Tigrova Damir Tomljanović Gavran poginuo je na Velebitu, nije imao ni 32 godine

Piše JL
17. veljače 2019. - 13:36
damir-tomljanović-gavran

Na današnji dan prije 25 godina poginuo je Damir Tomljanović Gavran, zapovjednik slavne postrojbe Tigrova tijekom Domovinskog rata. Poginuo je kao stožerni brigadir Hrvatske vojske 17. veljače 1994. na Velebitu, ne navršivši niti pune 32 godine. Čovjeka čije ime danas nose mnoge ulice i trgovi u Hrvatskoj, te vojne škole, prosjetio se ministar Damir Krstičević koji je na Facebooku napisao:

- Danas se s posebnim pijetetom i tugom prisjećamo junaka Domovinskog rata Damira Tomljanovića Gavrana, pripadnika legendarnih Tigrova koji je život dao za Domovinu na obroncima Velebita. Zauvijek ćeš ostati zapisan u hrvatskoj povijesti.

Uspomene na tvoje junaštvo nikada ne blijede, u tvoju čast Dočasnička škola Hrvatskog vojnog učilištu nosi ime Damir Tomljanović Gavran, a tvoje vrijednosti utkane su u današnjoj Hrvatskoj vojsci! Damire, hvala ti za sve.

Neka ti je vječna slava i hvala! Večeras na prvom programu HRT-a u 20.40 sati pogledajte dokumentarni film o ovom hrabrom ratniku i junaku ‘Izdrži prijatelju stižem! - Damir Tomljanović Gavran’.

 

Tomljanović se u obranu domovine uključio 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Zbog uzornog ponašanja, obavljanja zadataka i odnosa prema kolegama postavljaju ga za zapovjednika voda pješaštva i ujedno dozapovjednika satnije, a potom za zapovjednika 2. pješačke bojne.

 

Dokumentarni film o Damiru Tomljanoviću Gavranu prikazuje se upravo povodom 25. obljetnice njegove pogibije na Velebitu. O njemu svjedoče brojni suborci, visoki časnici, kao i njegova majka Marija. Uz brojne dokumentarne snimke i fotografije, filmska je ekipa posjetila i sva bitna mjesta zbivanja, od Pakraca i Nove Gradiške, preko Hrastovice, Hrvatske Kostajnice i Novske, do Kumrovca, Južnog bojišta i Velebita, gdje je u Krivom Putu i posljednje počivalište legendarnog Gavrana, piše HRT. Film je režirao Darko Dovranić.

26. travanj 2024 16:44