StoryEditorOCM
Forum'MALENA JE DOBRO, ČAK JE PRONAŠLA I NOVE PRIJATELJE'

Djevojčica koju je automobilom udarila Gabrijela Žalac od ministrice je dobila zanimljiv poklon

Piše Dušan Miljuš/ Jutarnji.hr
12. ožujka 2019. - 14:01
Gabrijela Žalac

Djevojčica (10), koju je udario automobil kojim je upravljala Gabrijela Žalac, dobro se oporavlja u KBC-u Osijek gdje je nakon operacije polomljene desne potkoljenice smještena na Odjelu dječje kirurgije.

- Malena je dobro, našla si je nove prijatelje, u što nitko tko je poznaje nije ni sumnjao, jer je riječ o prilagodljivoj djevojčici - rekla nam je osoba bliska njezinoj udomiteljskoj obitelji u kojoj živi već nekoliko godina. Kako doznajemo, potporu malenoj, ali i obitelji dao je i vinkovački Centar za socijalnu skrb, čiji su joj djelatnici kupili i poklone kako bi joj olakšali boravak u bolnici u kojoj će ostati cijeli ovaj tjedan, dok bi ukupan oporavak trebao potrajati oko šest tjedana.

Djevojčica pri tome neće puno izgubiti niti od školskog gradiva, jer se u osječkoj bolnici u suradnji s OŠ Frana Krste Frankopana provodi projekt “Škola u bolnici”, pa je malenu već u ponedjeljak posjetila i učiteljica koja radi s djecom u bolnici. Ministrica Žalac, pak, svakodnevno se interesira za njezino stanje nakon što ju je u subotu navečer i posjetila u bolnici, pri čemu joj je, prema informacijama koje smo dobili, na odlasku poklonila krunicu.

 

Veljko Miljević: 'Bez pješačkog prijelaza kolnik se može prijeći bilo gdje'

Djeca su posebno zaštićena kategorija u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, naglašava odvjetnik Veljko Miljević, koji je za Jutarnji komentirao dosad dostupne informacije o nesreći.

- Budući da je sada poznato da u cijeloj ulici u kojoj se dogodio nalet na djevojčicu nema pješačkog prijelaza, to znači da pješaci mogu prelaziti kolnik na bilo kojem dijelu, što onda od vozača traži i pojačan oprez jer moraju računati s s time da im pješak može prelaziti cestu na bilo kojem dijelu prometnice - kaže Miljević.

Što se pak tiče kvalifikacije da je djevojčica neoprezno prelazila kolnik, napominje da ako je takvu kvalifikaciju dala policija, mogla ju je dati samo na temelju izjave sudionika nesreće ili svjedoka. Kako je riječ o 10-godišnjoj djevojčici koja je prevezena u bolnicu, malo je vjerojatno da je policija s njom razgovarala, a ako i bude, morat će to učiniti u prisutnosti roditelja ili skrbnika.

Miljević napominje da će za utvrđivanje svih okolnosti nesreće biti bitno i sudskomedicinsko i prometnotehničko vještačenje, odnosno prema potrebi kombinirano vještačenje.

19. travanj 2024 09:58