StoryEditorOCM
ForumŽEŠĆI NEMAR ILI BAHATOST

Ono što je napravila Gabrijela Žalac je za osobu u javnoj vlasti nedopustivo, ali još je veći problem muljanje Vlade

Piše Ivanka Toma / Jutarnji list
12. ožujka 2019. - 17:25
Gabrijela Žalac

Nije sporno da se prometna nesreća kakvu je imala ministrica Gabrijela Žalac mogla dogoditi svakome. Neupitno je i da je ministrica, nakon što je pod kotačima njezina automobila stradala desetogodišnja djevojčica, postupila savjesno i ljudski, piše Ivanka Toma u Jutarnjem listu.

GABRIJELA ŽALAC PONUDILA OSTAVKU! Ministrica se slomila pred novinarima, u suzama je opisala što se dogodilo u subotu u Vinkovcima

Ali je jako upitno da se osobi koja obnaša javnu dužnost, koja u rukama ima izvršnu vlast i donosi odluke koje se tiču života svih nas, koja kreira pravila kojih se svi mi moramo držati pod prijetnjom kazne, tolerira da dvije i pol godine krši propise. Gabrijela Žalac toliko dugo, prema vlastitom priznanju, vikendima sjeda u automobil i vozi bez valjane vozačke dozvole. To je već žešći nemar i šlamperaj ili je posrijedi bahatost koja proizlazi iz osjećaja moći. Neovisno što je, za osobu u javnoj vlasti je nedopustivo!

Izjavom da zbog vožnje s isteklom vozačkom neće smijeniti ministricu Žalac premijer Andrej Plenković ponovno pokazuje da mu je pitanje odgovornosti članova Vlade vrlo rastezljiv pojam. Za njegove ministre ne trebaju, kao u drugim zemljama na zapadu, prema čijim vrijednostima navodno težimo, vrijediti stroža pravila nego za obične građane. Baš suprotno! Zato što su ministri, njima se neke stvari mogu progledati kroz prste.

No, u slučaju Žalac Vlada je sama otvorila dodatni problem koji je još gori od prometne nesreće i vožnje s isteklom vozačkom. Stvar je u muljanju i nevještim pokušajima manipuliranja. Nesreća se dogodila u subotu, a o njoj su izvijestili policija i Ministarstvo Gabrijele Žalac. Spomenule su se osnovne informacije, no svi su prešutjeli podatak kad je ministrici istekla vozačka dozvola. Žalac je tijekom vikenda poslala nekoliko poruka javnosti, ali ni u jednoj od njih nije spomenula da je mandat dala na raspolaganje. Baš suprotno - u Vladi su u subotu izričito rekli da ministrica nije ponudila ostavku te da je premijer i ne traži.

Jučer se odjednom tvrdi nešto drugo - da je ostavka premijeru ponuđena odmah nakon nesreće. To jednostavno ne može biti istina jer da jest, onda bi još u subotu čitali priopćenje Vlade ili resornog ministarstva u kojemu bi bile navedene sve okolnosti nesreće, u kojoj bi se priznala težina prekršaja vožnje s isteklom vozačkom te da je Žalac ponudila ostavku.

Plenković ponovno pokazuje da njegovo shvaćanje premijerske dužnosti ne podrazumijeva odgovornost prema građanima i potrebu da im polaže račune za svoje postupke. A upravo je zbog takvog stajališta imao aferu Hotmail, gdje ga je netransparentnost u pisanju lex Agrokor stajala smjene potpredsjednice Vlade Martine Dalić koja mu je bila ključna karika u Vladi. Premda je tada skupo platio ceh, nije izvukao pouku, piše Ivanka Toma u Jutarnjem listu.

18. travanj 2024 03:04