FOTO: POLICIJA OBJAVILA DETALJE VELIKE AKCIJE 'ZEKO' U KOJOJ JE PAO I BRAČNI PAR POZNAT PO SUDJELOVANJU U TV KVIZU Pogledajte što je sve zaplijenjeno!

FOTO: POLICIJA OBJAVILA DETALJE VELIKE AKCIJE 'ZEKO' U KOJOJ JE PAO I BRAČNI PAR POZNAT PO SUDJELOVANJU U TV KVIZU

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 15 osoba i tri tvrtke koje terete da su se udružili zbog više slučajeva utaje poreza kojima je proračun oštećen za najmanje 7,2 milijuna kuna.

Višemjesečnu akciju vodila je bjelovarsko-bilogorska policija u suradnji s Ravnateljstvom policije i u koordinaciji Uskoka te Samostalnog sektora za financijske istrage Ministarstva financija.

Za 14 osumnjičenih Uskok je od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičeni izbjegavali obračunavanje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost. Neistinitim iskazivanjem poslovnih događaja i knjiženjem nevjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije organizirali su nabavu robe od dobavljača iz Slovenije i drugih članica EU koristeći se odredbom Zakona o PDV-u prema kojoj trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Unije nisu dužna platiti PDV prilikom stjecanja robe, nego su odgovarajući iznos tog nameta dužna obračunati, prijaviti i platiti tek prilikom prodaje robe u Hrvatskoj.

Tako uvezenu robu, pojašnjava policija, prodavali su raznim takozvanim nestajućim trgovcima te na taj način izbjegavali plaćanje PDV-a.

Zasada je kriminalističkim istraživanjem policija utvrdila da su osumnjičene osobe oštetili državni proračun za najmanje 7,2 milijuna kuna te u jednakom iznosi sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji kodnog naziva 'Zeko' uhićeno je ukupno 15 osoba s području Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca, pretraženo je više poslovnih i drugih prostora te je pronađena razna poslovna dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, računala, novac i bankovne kartice, opojna droga i nelegalno oružje.

Sve njih, prema sumnjama USKOK-a organizirao je Dario Horvat, inače također osoba protiv koje se vode kazneni postupci zbog prevara s tvrtkama. Horvat je navodno uspio pobjeći, dok su ostali osumnjičenici u utorak u popodnevnim satima privedeni u USKOK na ispitivanje.

Kako je Jutarnji već pisao, pod optužbama da su bili dio Horvatove grupe, u utorak su osumnjičeni i Zoran Gavrilović, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog optužbi da je 2012. iz Crne Gore u Hrvatsku prokrijumčario oko 40 kilograma marihuane. No, uz njega, USKOK je za pomaganje u prevari osumnjičio i bračni par koji je prije nekoliko godina postao poznat jer je odmah nakon svadbe otišao u kviz “Ne zaboravi stihove”, gdje je pjevanjem zaradio novac za medeni mjesec. Također, na listi osumnjičenika našao se i Kristijan Katanec, predsjednik Udruge samohranih očeva.

Naslovnica Forum

Najčitanije

NOŽ KOJI JE UBIO DVIJE OBITELJI: PISMO IZ PRITVORA DJEVOJKE KOJA JE NASMRT IZBOLA BIVŠEG DEČKA Nuša Bunić iza rešetaka ovako promišlja o životu: 'Ako nismo zadovoljni svojom prošlošću, zaboravimo je! Zamislimo novu priču u našim životima i povjerujmo u nju'

Nuša Bunić iza rešetaka ovako promišlja o životu: 'Ako nismo zadovoljni svojom prošlošću, zaboravimo je! Zamislimo novu priču u našim životima i povjerujmo u nju'
Dvadesettrogodišnju Nušu Bunić tereti se da je 15. lipnja 2017. godine oko tri sata ujutro na livadi u predjelu ...
Nuša Bunić iza rešetaka ovako promišlja o životu: 'Ako nismo zadovoljni svojom prošlošću, zaboravimo je! Zamislimo novu priču u našim životima i povjerujmo u nju'