StoryEditorOCM
ForumPRIČA ZA NADAHNUĆE

Fotografiju časne sestre Ružice moćna kompanija proglasila najboljom!

Piše Kristina Filičić/ Slobodna Dalmacija
15. ožujka 2019. - 14:50
bbimagehandler(4)

Fotografiju s motivom gradskih zidina autorice Ružice Dodig, dubrovačke časne sestre, poznata kompanija Nikon na svojoj Facebook stranici izabrala je za fotografiju ožujka 2019. godine. Ovo je prvi put da je časna Ružica svoju fotografiju poslala na Nikonov fb profil, gdje svoje uratke objavljuju njihovi fanovi. Prva fotografija i već je odabrana za fotku mjeseca!

Budući da je svoje prve korake u fotografiranju napravila uz Nikonovu opremu, ne čudi što je njezino umjetničko djelo nastalo u Pilama, zapadnom ulazu u povijesnu jezgru, poslala baš na njihovu stranicu. A kako je nastala fotografija ožujka, otkriva nam, bilo je to baš u vrijeme gužve oko otvaranja Feste sv. Vlaha.

Ponijela sam stalak, dala sam si truda

- Puhalo je uistinu lijepo jugo. Rijetko kad imam vremena u miru šetati. Dok je bila ta gužva po Stradunu u vezi feste, kliznula sam u Pile i guštala jedno sat, dva. Ponijela sam i stalak, dala sam si truda. Nešto što odavno želim a nemaš kad, nemaš vremena. To mi je baš bilo za dušu – kaže Ružica Dodig.

Uvijek je bila kreativan i vizualan tip. Budući da živimo u svijetu okruženom tehnologijom, sestre iz reda Službenica milosrđa (anćele) kojima pripada predložile su joj upis na Akademiju likovnih umjetnosti u Italiji, odjel za nove tehnologije u umjetnosti i grafički dizajn.

- Tu je aparat bio sastavni dio nekakve vizualne kulture, posebno digitalne, jer to je danas pismenost. Sve kasnije je bila logična posljedica. Naučiš koristiti digitalne tehnologije, a u biti one samo prenose ono što ljudsko oko zapaža oko sebe – kaže ova samozatajna anćela, koja djeluje kao odgojiteljica u dubrovačkom Učeničkom domu "Paola di Rosa".

Ljubav prema fotografiranju i filmu pokušava prenijeti i na svoje učenice, okupljene u filmsku sekciju koja djeluje pri Domu.

Radimo manju dramicu

- Više se bavimo filmom i fotografijom na filmu nego samom fotografijom jer to im je zanimljivije, životnije. Svake godine izbacimo po jedan film, sudjelujemo na festivalima, putujemo zemljama. Obično smo do sada radili komedije jer smo shvatili da je to najzgodniji izraz.

Ove godine ipak radimo manju dramicu. To budu kratki igrani filmovi. Jesu li to njihove priče, jesu. Ali nastojimo da ne upadnemo u stereotip, da adolescenti ne pričaju sami o sebi nego daju odgovore na nešto što vide oko sebe – otkriva nam s. Ružica.

U učeničkom domu je 150 učenica. Svaka odgojiteljica brine o njih 20 do 30. Njoj se, kaže, posložilo da sve djevojke gaje interes prema filmskom i vizualnom izrazu.

Nastoji ih učiti kritički razmišljati i gledati filmove, spotove i sve ostalo što mediji lansiraju jer ih želi naučiti razlikovati "dobru priču od obične manipulacije, jer je važno da današnji mladi budu protagonisti u svojim životima, da znaju ispričati svoju priču, a ne da budu pasivni promatrači i potrošači tuđih priča".

Redovno sudjeluju na godišnjoj smotri i natjecanju učeničkih domova "Domijada", gdje ostvaruju zavidne rezultate.

Trenutak u životu
- Učenice su s filmom "Miris glazbe", koji govori o predrasudama, a s kojim su prošle godine pobijedile na Domijadi, dobile nagradu da sudjeluju u Prodigy kampu za talente u Americi blizu Seattlea. Film godinu prije pod nazivom "Pratiš li ti mene", koji govori o društvenim mrežama, pobijedio je u Rimu i u Valenciji – ističe sestra Ružica kreativnost svojih učenica.

Na pitanje o njezinim fotografijama, koje također ne prolaze nezapaženo, malo će toga reći. Skromnost i samozatajnost vrline su ove mlade sestre, pa se to moglo i očekivati. Tek je, smiješeći se, izgovorila:

- Ma ja svoje fotografije i ne šaljem baš puno – te spominje fotografiju "Redovnici", koja je osvojila drugo mjesto na jednom fotografskom natječaju.

- Stavljam fotografije na Instagram pa tko hoće nađe ih tamo. Sve fotografije koje su mi drage tamo stavljam.

Svaka fotografija kad je okineš i s njom se malo poigraš predstavlja jedan trenutak u tvom životu, izdvojiti neki jako je teško – kaže nam sestra dubrovačkog učeničkog doma čije su učenice i djelatnice prije nekoliko godina snimile videospot "Paola di Rosa is Happy", s kojim su pobijedile na 19. filmskoj reviji mladeži u Karlovcu te tako "otvorile vrata u filmski svijet".

20. travanj 2024 14:47