StoryEditorOCM
ForumPROCURILI NEVJEROJATNI DETALJI ASSANGEOVA ŽIVOTA U KOLUMBIJSKOJ AMBASADI

'U WC-u nikada nije puštao vodu, bio je silno paranoičan, svađao se sa zaposlenicima, davao je intervjue u gaćama...'

Piše JL
14. travnja 2019. - 19:55
assange

Uhićenje novinara i aktivista Juliana Assangea ne prestaje biti jedna od najvažnijih tema svjetskih medija. On je, kao što je poznato, uhićen u Lononu nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil. U prostorijama njihova veleposlanstva u Londonu boravio je godinama.

Assange nije smio izaći iz zgrade jer bi u tom slučaju odmah bio uhićen. Nije mogao na svjež zrak, prošetati parkom, otići u dućan ili na kavu s prijateljima.

Konstantno nadziran kamerama

Španjolski list El Pais objavio je u nedjelju neke detalje Assangeovog životarenja na prividnoj slobodi, u skučenosti ekvadorske ambasade. Pozivajući se na zaposlenike u ambasadi, list je djelomice rekonstruirao Assangeov krajnje neobičan život proteklih sedam godina.

Navodi se tako kako je Assange 24 sata dnevno bio praćen nadzornim kamerama. To je, sasvim razumljivo, imalo utjecaja i na njegovu psihu pa je postao opsjednut mišlju da će te snimke procuriti i biti negdje objavljene, baš kao što je on objavljivao povjerljive dokumente na internetu.

Koliko je Assangeov boravak u ambasadi bio zahtjevan svjedoči i anegdota o kvaru u kupaonici. Većini ljudi nije velik problem pronaći vodoinstalatera, no veleposlanstvo Ekvadora moralo se potruditi za taj posao. Naime, strahovali su da bi, prerušen u vodoinstalatera, u ambasadu mogao ući britanski tajni agent. Tražili su i tražili sve dok nisu odabrali vodoinstalatera iz Valencije koji je naposljetku obavio posao pa se Assange konačno mogao otuširati. To je i koštalo - vodoinstalater je isporučio račun od četiri tisuće eura za četverodnevni posao, piše El Pais.

No, to nije jedina anegdota s kupaonicom. Assange, naime, nije puštao vodu nakon korištenja zahoda, a u njegovo ekscentrično ponašanje čuvari ubrajaju i davanje intervjua u gaćama.

Španjolski čuvari

Ističu i kako su čuvari Assangea zvali Gost, a nekad bi ga, otkrivaju bilješke, identificirali i kao 'El Juli'.

List otkriva da su Assangea čuvali privatni španjolski zaštitari koje je angažirala ambasada. Svima je identitet stroga tajna, no zanimljivo je da je riječ o zaposlenicima tvrtke Davida Moralesa, čovjeka s dobrim poslovnim vezama s ekvadorskom vlasti. Za osebujan posao dobivali su dvije tisuća eura mjesečno te pokrivene sve troškove, no angažman im je prestao 2017. kada je u Ekvadoru došlo do promjene vlasti.

Objavljeno je i kako troškove Assangeova čuvanja nije snosila ekvadorska vlada, već njezina obavještajna služba koja je 2017. raspuštena, dijelom i zbog špijuniranja oporbenih političara. List citira britanske medije koji su procijenili kako se trošak čuvanja (i nadziranja) Assangea popeo na oko pet milijuna dolara.

Razbjesnio diplomate

El Pais otkriva i kako su Assangeove razmirice s djelatnicima veleposlanstva počele gotovo odmah nakon što je tamo prispio. Osnivač WikiLeaksa bio je nervozan jer ga je netko uznemiravao usred noći, bacajući kamenčiće i male predmete u prozor ambasade. Tražio je da mu se dopusti instaliranje video kamera kako bi otkrio o čemu se radi. To mu je najprije dopušteno, no potom je ta odluka povučena, što je Assangea silno razbjesnilo.

Diplomati također nisu bili zadovoljni zbog stotina posjetitelja koje je Assange primao u zgradi.

No, jedan podatak možda otkriva naprasnu odluku Ekvadora da Assangeu ukine azil. Pozivajući se na izvore u diplomaciji, list tako otkriva da su ekvadorski diplomati bili bijesni na Juliana jer su vjerovali da sluša njihove razgovore i prikuplja informacije koje bi mogle naštetiti vlasti.

19. travanj 2024 00:14