StoryEditorOCM
ForumTKO JE BILA MILOŠEVIĆEVA UDOVICA MIRA MARKOVIĆ?

'Dama s cvijetom u kosi' zbog niza optužnica nije došla na sprovod supruga Slobodana, umrla je u Rusiji

Piše JL
14. travnja 2019. - 21:18
mira

Mira Marković (77), udovica srbijanskog lidera i haškog optuženika SlobodanaMiloševića, preminula je jučer poslijepodne, izvijestili su beogradski mediji.

Dnevni list Blic na svojoj mrežnoj stranici navodi da je Mira Marković preminula u bolnici u Moskvi. Srpski Telegraf piše kako je Marković posljednjih sedam dana bila u teškom zdravstvenom stanju i da je navodno boravila u bolnici u Sočiju. Prošla je četiri operacije, a nakon posljednje su joj bile ugrožene vitalne funkcije, piše Telegraf.rs. Izvor iz bolnice u Sočiju ranije im je rekao kako je nakon posljednje operacije došlo do određenih komplikacija i pada imunološkog sustava pa liječnici nisu htjeli davati prognoze po pitanju oporavka.

Srpski tabloid Alo.rs još je 8. travnja objavio da je "Mira imala četiri operacije, a nakon posljednje je došlo do određenih komplikacija i pada imunološkog sistema. Liječnici su zbog toga zabrinuti i kada se uzmu u obzir njene godine, nisu željeli davati prognoze po pitanju oporavka".

Mira Marković je, nakon što je Slobodan Milošević srušen s vlasti u listopadu 2000. godine i zatim prebačen u pritvor Međunarodnog suda za zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), sa svojom obitelji, sinom Markom i kćeri Marijom pobjegla u Moskvu. Ondje je Borislav Milošević, brat njezinog supruga, bio ambasador i nakon toga uspostavio dobre veze s političkim i poslovnim krugovima. U Srbiji je nova vlast podigla niz optužnica protiv obitelji Milošević pa tako Mira nije došla niti na pogreb svog supruga koji je umro u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu.

Žalbeni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli državnih stanova i naloženo je da se suđenje ponovi te da se u novom postupku otklone povrede na koje je Sud ukazao. Presuda kojom je osuđena na godinu dana zatvora donesena je lipnju 2018. godine, 15 godina nakon pokretanja postupka i suđeno joj je u odsustvu, s obzirom na to da je živjela u Moskvi.

Zbog izbjegavanja suđenja, a potom i bjekstva iz zemlje, srpski Interpol 2005. godine raspisao je potjernicu za Mirom Marković. Predstavnici Generalnog tužilaštva Rusije 2010. godine priopćili su da Mira Marković u toj državi uživa status političke izbjeglice i da zbog toga nije moguće uhititi je, kako je to tražila tjeralica srpskog Interpola. Protiv Mire Marković i njenog sina Marka Miloševića 2006. je pokrenuta istraga zbog sumnje na šverc cigareta tijekom devedesetih, ali se od tog postupka odustalo.

U posljednje se vrijeme dosta spekuliralo o njezinom eventualnom povratku u Srbiju, posebno nakon odluke Žalbenog suda, ali se tom scenariju ispriječilo zdravstveno stanje Mire Marković.

Kada je riječ o ostatku obitelji, osim Mirjane Marković, u Rusiji živi njen sin Marko Milošević, dok kći Marija Milošević, s kojom nije u kontaktu gotovo 20 godina, živi u Crnoj Gori. U Srbiji se trenutno nalazi samo Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića koji se pojavljivao na izbornim konvencijama Socijalističke partije Srbije.

Mira Marković rođena je u Požarevcu 10. srpnja 1942. godine. Njezina majka VeraMiletić je bila partizanka, a uhićena je u listopadu 1943. godine u Beogradu nakon čega je strijeljana. Otac joj je bio Moma Marković, bio politički komesar Glavnog štaba Narodno oslobodilačke vojske i pokreta otpora Srbije. Nakon toga se za malu Miru se brinu Verini roditelji. Moma Marković je nakon rata napravio političku karijeru. Mira je završila osnovnu školu u Požarevcu gdje je upoznala Slobodana Miloševića u srednjoškolskoj dobi - oboje su bili aktivni u omladinskoj partijskoj organizaciji. Ubrzo su se vjenčali.

Mira je završila sociologiju i predavala je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Beogradskog sveučilišta.

Pratila je politički uspon svog supruga koji je kulminirao nakon njegovog znamenitog istupa pred Srbima na Kosovu kad je uzviknuo: "Nitko ne sme da vas bije". Milošević se nakon brzo popeo na sam vrh stranačke i državne hijerarhije i krenuo je u reformiranje bivše Jugoslavije nastojeći ju pretvoriti u Veliku Srbiju. U tom projektu je imao punu podršku supruge Mire koja je postala poznata cjelokupnoj jugoslavenskoj javnosti svojim komentarima u tjedniku Duga u kojima je, posljednjih dana bivše države, uporno branila stajališta tadašnje Jugoslavenske narodne armije i srpskog partijskog vodstva.

U javnosti je bila poznata i kao "dama s cvijetom u kosi". U jednom od intervjua je objasnila da je cvijet u kosi na jednoj od rijetkih sačuvanih fotografija imala njezina majka pa je stoga odlučila, u sjećanje na nju, nositi cvijet.

Raspadom komunističkog sustava ostala je vezana uz Socijalističku partiju Srbije (SPS), nasljednicu Srpske komunističke partije, koju je vodio Slobodan Milošević. No, 1994. godine se formalno odvaja od svog supruga i formira Jugoslavensku udruženu ljevicu (JUL) koja će zatim biti cijelo vrijeme u koaliciji sa SPS-om.

19. travanj 2024 17:30