StoryEditorOCM
ForumPOLICIJA UPALA U ZGRADU MINISTARSTVA GRADITELJSTVA

U tijeku velika antikorupcijska akcija, među uhićenima i šef pravne službe u Ministarstvu

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
16. travnja 2019. - 23:44
ministarstvo111

PNUSKOK je u utorak po nalogu USKOK-a pretražio više prostorija i stanova na području Hrvatske, kako neslužbeno doznajemo u Zagrebu i Splitu, a sve u sklopu zajedničke akcije.

Također, tijekom prijepodneva, oko 9:30h, pretraženi su i uredi u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu, u Ulici Republike Austrije 14.

Premda nikakvu službenu potvrdu nismo uspjeli dobiti, kako neslužbeno dozajemo, uhićeno je više osoba, od kojih su neki i službenici spomenutog ministarstva zbog sumnje na kaznena djela primanja odnoso davanja mita.

 

Kako također neslužbeno doznajemo, zbog primanja mita još u ponedjeljak navečer uhićen je Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu. Navodno ga se tereti za primanje mita od nekoliko privatnih osoba s područja Dalmacije.

Djelatnici PNUSKOK-a u pratnji jednog svjedoka koji je zaposlenik Ministarstva izuzeli su u utorak dokumentaciju iz Bienenfeldovog ureda. Riječ je, kako nam govore zaposlenici Ministarstva, o dugogodišnjem njihovom djelatniku koji tamo radi još od 1994. i prošao je sve ministre. Naši sugovornici kažu da je riječ o vrsnom stručnjaku, pravniku i kako ih je ova vijest jutros šokirala. Zaposlenici Ministarstva surađivali su s djelatnicima PNUSKOK-a i predali im svu dokumentaciju koju su tražili, a u samom Ministarstvu poručuju kako će i dalje surađivati.

- Očekujemo rezultate istrage, ne znamo još ni u kojem je svojstvu naš zaposlenik, je li svjedok ili okrivljenik, i za što ga se tereti, a onda ćemo shodno tome i postupati kada je riječ o njegovom statusu u Ministarstvu - kažu nam u Ministarstvu graditeljstva.

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar za Jutarnji potvrđuje da je jutros provedena policijska akcija, ali ni on sam ne zna u kojem je svojstvu zaposlenik ni za što ga se tereti.

- Djelatnici PNUSKOK-a imali su jutros aktivnosti u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a zbog same istrage dalje ne mogu ništa reći - rekao je Štromar.

I bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je također dugo godina surađivala s Bienenfeldom, a zajednički su s još nekim kolegama 2012. radili i na priručniku o prostornom uređenju, gradnji i legalizaciji, kaže kako joj je ova vijest veliko iznenađenje.

- Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove - kaže za Jutarnji Mrak-Taritaš.

I bivši ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva iz 2010. Branko Bačić, danas šef Kluba zastupnika HDZ-a, kaže kako mu je ova vijest iznenađenje jer je Bienenfeld još prošli tjedan sjedio u Saboru na radnim odborima i plenarnoj sjednici kada su se donosile izmjene dvaju zakona o gradnji i prostornom uređenju, a on ga se, za vrijeme dok je bio u Ministarstvu, sjeća kao odličnog pravnika s kojim je zajedno s državnim tajnicima i pomoćnicima surađivao na izradi niza zakona i podzakonskih akata. Kaže da je znao taj posao i bio vrlo stručan.

- Bio je jedan od najbolje pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Doista sam iznenađen. Ne znam na što se uhićenje odnosi, ali nikad nisam imao takve informacije da je na bilo koji način sudjelovao u nečemu takvom. U Ministarstvu nisam već osam godina i teško mi je išta više reći. Za mene je to veliko iznenađenje - kaže za Jutarnji Bačić.

19. travanj 2024 19:49