StoryEditorOCM
ForumPROVOKATIVNA ANKETA

Hrvate pitali bi li muslimana i Židova primili u kuću i prihvatili kao člana svoje obitelji? Odgovori su prilično zanimljivi

Piše Zadarski.hr
22. travnja 2019. - 22:08
klanjanje namaza

Da li bi muslimana i Židova prihvatili kao člana svoje obitelji? Taj vrijedonosni sud - pitanje postavili su u Europi istraživači i suradnici poznatog "Pew Research Centera", a odgovor je bio jako zanimljiv, posebno što se tiče Hrvatske koja je, ako je suditi po odgovorima na ta dva pitanja, jedna od najtolerantnijih zemalja svijeta, prenosi Slobodna Dalmacija..

U usporedbi sa stanovnicima zapadne Europe, manje stanovnika centralne i istočne Europe bi prihvatilo muslimana ili Židova u svojoj obitelji ili susjedstvu, manji broj bi podržao pravo na homoseksualne brakove ili proširilo definiciju nacionalnog identiteta kako bi bili uključeni i ljudi rođeni van njihove države. No, Hrvatska odudara od toga i sasvim se približila vrijednostima zapadne Europe.

U istraživanju su se posebno istakle razlike u stavovima prema muslimanima, napominje  Al Jazeera. Naime, gotovo u svim istočno i centralnoeuropskim državama više od polovice ispitanih ne bi prihvatilo muslimana u svoju porodicu, osim Hrvatske u kojoj su muslimani itekako dobrodošli i ne bi imali problema pri integraciji u hrvatsko društvo.

Na dnu teksta je popis država i postotak onih koji su odgovorili sa 'DA' na pitanje: Da li bi muslimana prihvatili kao člana svoje obitelji?

Inače, najisključiviji su Armenci, gdje je samo sedam posto ispitanih reklo kako bi prihvatilo muslimana u obitelji. Iza njih su Česi (12 posto), te Bjelorusi i Litvanci (16 posto).

Najspremniji prihvatiti muslimana u obitelji su ispitanici iz Nizozemske (88 posto), Norveške (82 posto) i Danske (81 posto).

U Hrvatskoj je 57 posto ispitanih reklo da bi bilo spremno prihvatiti muslimana kao člana svoje porodice, dok je u Mađarskoj taj postotak bijednih 21 posto, a i Italiji samo 43 posto.

Što se tiče Židova najisključiviji su Gruzijici, gdje bi samo 27 posto ispitanih prihvatilo Židova kao člana obitelji. Armenci su na drugom mjestu (28 posto), zatim Grci (35 posto).

U Njemačkoj, 69 posto ispitanih je reklo kako bi prihvatilo Židova kao člana obitelji, u Austriji 65 posto.
U stavovima prema Židovima u zemljama regije ističe se Bosna i Hercegovina, gdje je samo 37 posto ispitanih reklo kako bi prihvatilo Židova kao člana svoje obitelji. U Srbiji taj postotak je 61 posto, u Hrvatskoj čak 67 posto, navodi AJB. 

Kompletan popis zemalja 
Da li bi muslimana prihvatili kao člana svoje obitelji?
Postotak onih koji su odgovorili sa 'DA': 
Holandija - 88%
Norveška - 82%
Danska - 81%
Hrvatska - 57%
Velika Britanija - 53%
Austrija - 54%
Italija - 43%
Srbija - 43%
BiH - 42%
Rusija - 34%
Poljska - 33%
Bugarska - 32%
Grčka - 31%
Rumunjska - 29%
Ukrajina - 25%
Estonija - 25%
Mađarska 21%
Latvija - 19%
Bjelorusija - 16%
Češka - 12%
Armenija - 7%
24. travanj 2024 03:53