StoryEditorOCM
ForumFOTO: TREBAO JE BITI PONOS RUSKE AVIOINDUSTRIJE, ALI SE PROJEKT PRETVORIO U FIJASKO

Već na predstavljanju se zabio u planinu!

Piše Vlado Vurušić / JL
6. svibnja 2019. - 17:49
avion rusija moskva

Četrdeset i jedna osoba poginula je u nedjelju u stravičnoj nesreći ruskog putničkog zrakoplova koji je ubrzo nakon polijetanja morao prinudno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo.

Ruski putnički zrakoplov Suhoj Superjet-100 sa 73 putnika i pet članova posade poletio je sa Šeremetjeva za Murmansk, ali je ubrzo nakon polijetanja zatražio odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara.

Na ruskom portalu Change.org Jelena Kuznjecovapokrenula je peticiju sa zahtjevom da ruski avioprijevoznici povuku ovaj tip zrakoplova, SSJ - 100, makar dok traje istraga, jer kako kaže, "ima dosta problema s tim tipom aviona".

Naime, kako piše ruski portal Fontanka.ru, zrakoplov koji se zapalio registracijskog broja RA 89098 već je imao probleme. I to u nekoliko navrata.

Navode da je 7. velječe 2018. godine, na ruti Murmansk - Moskva, imao problema sa zračnim kočnicama te je pilot uspio spustiti avion bez njih i to 45 minuta nakon dojave o problemu.

Inače, SSJ-100 trebao je biti ponos ruske avioindustrije, pa je zamišljen kao perspektivni i prestižni ruski izvozni projekt pa čak i konkurencija Boeingu.

No, sve je po zlu krenulo već na predstavljanju na aeromitingu u Indoneziji u svibnju 2012. godine, kada je avion na probnom letu udario u planinu. Poginulo je 45 ljudi, ali je tada za to okrivljen " ljudski faktor" te ova nesreća nije previše naškodila reputaciji zrakoplova.

 

20. travanj 2024 15:29