StoryEditorOCM
ForumPOSLUŠAJTE TAJNO SNIMLJENI RAZGOVOR BANDIĆA I KĆERI KONTROVERZNE ARHITEKTICE

'Mami sam dala papire, a vaš broj znam napamet!'

Piše Željko Petrušić/Jutarnji list
8. svibnja 2019. - 20:10
milan bandić sud

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje gradonačelniku Milanu Bandiću i suoptuženima u aferi Agram. Svjedočila je Pavla Šušković, Bandićeva suradnica koja je, prema optužbi, 2014. nezakonito premještena na bolje radno mjesto iako za to nije ispunjavala uvjete. USKOK tereti Bandića da je zatražio pročelnika svog ureda, sada suoptuženog Miru Lacu, da Pavli Šušković, inače kćeri njegove poznanice, omogući bolje plaćen posao.

Tako je Laco Pavlu Šušković, čim joj je istekao probni rok na mjestu više stručne suradnice, premjestio na radno mjesto stručne savjetnice za protokol i odnose s javnošću u Bandićevu uredu. Napomenimo da je majka svjedokinje Šušković arhitektica Loredana Stunić široj javnosti poznata po "Bandićevim" kontroverznim projektima na Britanskom trgu i Trgu žrtava fašizma.

Svjedokinja Šušković je najprije ukratko objasnila kako je od kolega s kojima je radila u Uredu gradonačelnika saznala da postoji potreba za ljudima u protokolu jer je bilo puno posla. Ustvrdila je da ni s kim dalje nije posebno razgovarala o premještaju, nego da je od pročelnika ureda dobila suglasnot te je ubrzo premještena na novo radno mjesto. Istaknula je kako je imala odgovarajuću stručnu spremu, drugi uvjeti je nisu zanimali, te dodala da je za dotadašnji rad ocjenjivana ocjenom odličan.

 

No, tijekom daljnjeg ispitivanja pokazalo se da to baš i nije bilo tako. Prezentirana joj je dokumentacija iz koje proizlazi da uopće nije ocjenjivana za prethodni rad, kao i da su joj suglasnost i rješenje o premještaju izdani istog dana, 11. veljače 2014. Usto, prezentirane su joj i snimke tajno snimljenih razgovora iz kojih se jasno moglo čuti da svjedokinja upravo s gradonačelnikom, i to prije premještaja, 27. siječnja te 3. veljače, razgovara o novom poslu.

Na jednoj se snimci tako moglo čuti kako Pavla Šušković govori optuženom Bandiću da je "mami dala papire" i da će se ona naći s Bandićem, dok joj Bandić "objašnjava" zašto s njom opušteno razgovara, "zašto je Milan mekan", dodajući kroz smijeh da će se to uskoro promijeniti kad je "ustoliči" pa će je onda, kako je rekao "i službeno moći zaje...".

- To ne znači ništa konkretno. I dalje tvrdim da s Milanom Bandićem nisam razgovarala o premještaju prije nego što sam dobila rješenje - odlučno je izjavila svjedokinja. Nije promijenila stav ni kada joj je pušten razgovor od 3. veljače u kojemu Bandić između ostaloga govori kako se morao javiti na telefon "kad ga zove šefica kabineta", pri čemu u nastavku razgovora govori svjedokinji da je ona "od sutra šefica...".jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/imamo-snimku-poslusajte-tajno-snimljeni-razgovor-bandica-i-kceri-kontroverzne-arhitektice-mami-sam-dala-papire-a-vas-broj-znam-napamet/8840762/

 

- Čovjek je saznao da dolazim u njegovo okruženje. Čuo je valjda - kazala je Pavla Šušković. No, time je natjerala sudsko vijeće da im da detaljnija pojašnjenja o snimljenom sadržaju, posebno "ustoličenju". Svjedokinja je najprije odgovorila da ne zna što to znači, potom je počela davati neprecizne odgovore, a nakon inzistiranja sudskog vijeća da kaže je li s Bandićem o novom poslu razgovarala prije ili poslije premještaja, navela je kako je faktički na poslovima protokola počela raditi i prije službenog premještaja.

U srijedu je dodatno ispitan još jedan Bandićev suradnik Robert Ljutić čiji je premještaj unutar glasdke uprave tkaođer obuhvaćen optužnicom. On je naime na prošlom ispitivanju ustvrdio da je s gradonačelnikom Bandićem imao samo službene odnose. No, danas je potvrdio da su se ipak znali družiti i privatno.

Rekao je da je dva do tri puta bio u Bandićevu stanu u bužanovoj ulici, te dva, tri puta u njegovoj vikendici. Bio je i dva puta, kaže, kod Bandića u Hercegovini te je jednom i prespavao u kući njegove majke. Osim toga i Bandić je dva puta bio njegov gost, i to na pričesti Ljutićeve kćeri i sina. No, sve to svjedok baš i ne vidi kao prijateljski odnos.

- I ti susreti bili su više službene nego privatne naravi - ocijenio je Ljutić.

24. travanj 2024 18:01