StoryEditorOCM
ForumEVO KAKO JE SUDAC U VRLO EMOTIVNOM TONU OBRAZLOŽIO PRESUDU ZA UBOJSTVO TORCIDAŠA

'On želi biti žestok momak, želi nositi nož... Pokojnom nije dao šansu za uzmak'

Piše Vladimir Urukalo/PSD
10. svibnja 2019. - 19:48
1

Izricanjem nepravomoćne zatvorske kazne od 12 godina Nikoli Gusiću Janjiću za ubojstvo s namjerom Ivana Mate Blaževića, sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljićapokazalo je da nije prihvatilo niti povjerovalo tezama obrane da se radi o usmrćenju ili čak prekoračenju nužne obrane, već se priklonilo stavu ŽDO-a da je u pitanju ubojstvo.

Nikola Gusić Janjić za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića osuđen na 12 godina zatvora

Gusić Janjić dosta je mirno saslušao presudu prema kojoj će, ako ona postane pravomoćna, na slobodu izaći tek kad bude imao 34 godine, odnosno za deset godina. Sudac Živaljić je u vrlo emotivnom tonu obrazložio ovakav stav, navodeći detalje onoga što je prethodilo tragičnom događaju.

- Gusić Janjić kaže da je nosio nož jer ga je kupio na štandu te večeri, no irelevantno je da li ga je kupio, donio od kuće, imao u autu... on ga je imao za svojim pojasom. Pokojni i njegovi prijatelji, njih 15-ak, u lokalu "Reket" ponašali su se, mogu reći, slobodnije, ali ne bih tome pridavao neko značenje. O tome mjestu mogu reći i da sam čuo da ga zovu "Meksička granica", pa to dovoljno govori. Svi su bili podnapiti, no Nikola je imao nož, imao je kontrolu nad glazbom, doduše ne potpunu (bio je u društvu dviju djevojaka koje su puštale glazbu - op.a.). Kad nije udovoljeno Blaževićevoj želji da mu se pusti pjesma "Moja prva ljubav", on nije primijenio nikakvo nasilje prema djevojci koja je to odbila. Gusić Janjić se direktno umiješao i tad ga je pokojni prepoznao i tražio da se ispriča. No, nije mu se unio u lice, nije bio agresivan, nego se šetao po lokalu i to govorio - kazao je sudac Živaljić.

Potom se osvrnuo na jedan od ključnih momenata zbog kojih je obrana tvrdila da je Gusić Janjić bio ponižen i da je zato reagirao u situaciji jake prepasti i straha.

- Obrana tvrdi da je pokojni tražio od Nikole da klekne, a to je iznimni čin poniženja. No, iako je to tvrdilo dvoje svjedoka, mi tome ne vjerujemo, ne vjerujemo da ga je toliko ponižavao. Nikola nije bio krajnje ponižen, on je imao niz opcija, no nije htio ići kući kad ga je prijatelj molio da ga odveze jer ujutro radi, već je ostao. Aposlutno vjerujemo svjedoku Nikoli Hasanukoji je rekao da mu je Gusić Janjić pokazao nož i rekao da će nekog izbosti ako mu se približi - pojasnio je Živaljić stav sudskog vijeća.
Naveo je i da je to bio veliki nož kakav "domaćice ne drže doma" te da su takvi noževi nekad služili za klanje domaćih životinja.

No, činjenica je da nož nikad nije pronađen.

- Atmosfera se nabrijala kad je Gusić Janjić rekao Blaževiću da ostavi djevojke. Ponašanje pokojnog i njegove ekipe bilo je provokativno, ali tad je mogao reagirati onako kako bi većina napravila. Svatko bi rekao: "Brate mili, pustit ćemo pjesmu...". No, Nikola to nije htio, on je pokazao zube, a nož je bio u funkciji pokazivanja da ih se ne boji iako je bio pretučen nekoliko mjeseci prije. Čim je drugi put izašao van, a za njim Blažević i još šest, sedam momaka, Nikola je odmah potegnuo nož i prvo zarezao, a onda ubo u srce Blaževića. On je govorio da je dobio šaku u glavu, da je bio napadnut, no nitko drugi to ne spominje. Imao je prostora za uzmak, no nije dao šansu Blaževiću - pojasnio je sudac.

Kazao je da iz svega zaključuje da Gusić Janjić nije bio podvrgnut niti teškom vrijeđanju, niti zlostavljanju, niti dugotrajnoj patnji da bi se to tretiralo kao povod za kazneno djelo usmrćenja.

Pedesetak pripadnika Torcide okupilo se pred splitskim sudom kako bi dočekali presudu Nikoli Gusiću Janjiću

- Nikola ima ozbiljan zdravstveni problem i jako je osjetljiv na to te bi mu udarac u glavu mogao donijeti još više problema. No, umjesto da se ponaša kao svaka druga osoba, on želi biti žestok momak, želi nositi nož, svjesno ulazi u rizik, mrko gleda Blaževićevu ekipu, ne želi udovoljiti banalnoj želji momka. Nije njemu pokojni izazvao strah, on ga ima, ali se ne ponaša kao osoba sa strahom. Iako je maksimalna kazna za ovo djelo 20 godina, smatramo da je kazna primjerena jer je okrivljeni bio bitno smanjeno ubrojiv i jer je pokojni bitno pridonio ovome što se dogodilo. Ova kazna nije mala, to je cijela jedna mladost - zaključio je sudac Živaljić.

 

19. travanj 2024 03:47