StoryEditorOCM
ForumSUD DONIO ODLUKU O SUDBINI PULSKOG BRODOGRADILIŠTA

Uljanik ide u stečaj! Svi radnici, njih 1118, dobit će otkaz!

Piše Novac.hr
13. svibnja 2019. - 11:59
240604-308863-uljanik_kinezi2-300419

NOVO 9:22 Stečajni sudac Ivan Dujić na Trgovačkom sudu u Pazinu donio je odluku o otvaranju stečajnog postupka. Odluka je donesena na trećem ročištu, a odluka stupa na snagu u roku od tri dana od objave na oglasnoj ploči suda. Nepodmirene obveze brodogradilišta su 164milijuna kuna, a blokada je trajala 231dana.

Svi radnici i pisanim putem će dobiti otkaz, ostalo ih je 1.118.


Ivan Dujić, sudac Trgovačkog suda u Pazinu će na ročištu koje počinje danas u devet sati donijeti odluku o  još jednoj odgodi ročišta ili o otvaranju stečaja nad Uljanik brodogradilištem. Prethodno je na ročištu održanom 24. travnja sudac donio odluku od odgađanju na osnovu početka razgovora Vlade, uprave brodogradilišta i kineskog brodogradilišta CSIS, s tim da je Dujić na  tomročištu ustvrdio kako će idući put otvoriti stečaj ako ne dođe do deblokade računa. Prije tri tjedna blokada društva je iznosila 150 milijuna kuna, piše Novac.hr.

U međuvremenu je 18 članova delegacije kineske tvrtke bilo u radnom posjetu Puli i Rijeci, ali nisu donijeli nikakvu odluku o preuzimanju Uljanik grupe ili pojedinih tvrtki, niti su dali bilo kakvu izjavu nakon te posjete. Darko Horvat, ministar gospodarstva je nakon tog posjeta kazao kako će CSIS za desetak dana obavijestiti Vladu o svojim planovima za Uljanik, a ovog petka je izjavio kako se za par dana očekuje informacije iz CSIS-a-a po tom pitanju.

Prošlog tjedna je, pak, otvoren stečaj u Uljanik strojogradnji Diesel i Uljanik Tesu, a stečajna sutkinja Tijana Tisul je u obrazloženju ze pokretanje stečaja nad Uljanik Tesa-om, navela kako „razlozi zbog kojih je zakonski zastupnik dužnika predlagao odgodu ročišta nisu opravdani razlozi za odgodom ročišta niti su takvi razlozi predviđeni Stečajnim zakonom“. Podsjetimo, predstavnici uprave kompanije su tražili odgodu ročišta zbog „potrage“ za strateškom partnerom, uključivo i kineski CSIS i tražilo još 15 do 20 „predaha“, ali sutkinja te zahtjeve nije uvažila, već je zbog nesposobnosti za plaćanje tvrtke ( ne i zbog prezaduženosti), otvorila stečaj. 

19. travanj 2024 12:11