StoryEditorOCM
Forum'OPERIRALI SU ME, A NISU USPAVALI, PROŠLA SAM PAKAO!':

Poznata glumica 'negdje u istočnoj Europi' doživjela istu traumu kao i naša saborska zastupnica

Piše SD
15. svibnja 2019. - 20:15
bbimagehandler

Poznata glumica Milla Jovovich progovorila je o svom najstrašnijem iskustvu u životu. Naime, navodi kako je morala proći hitan pobačaj, ali joj nisu dali anesteziju?!

Otkrila je na Instagramu da je bila četiri i pol mjeseca trudna kada joj se dogodila strašna stvar. Pobacila je, kaže, tijekom snimanja "negdje u istočnoj Europi", ne spominjući točnu lokaciju, piše The Independent.

- Dogodio mi se prijevremeni porod i rečeno mi je da moram biti budna tijekom cijele procedure. To je bio jedno od najstrašnijih iskustava u životu - prisjeća se MIlla, navodeći da i dalje ima noćne more.

- Bila sam sama i bez nade - kaže glumica, koja inače ima dvoje djece s piscem Paulom W. S. Andersonom.

Navodi i da joj je nakon tog događa uslijedila "najgora depresija u životu". Tada se počela baviti vrtlarenjem, vježbanjem, a sve kako bi izbjegla antidepresive.

- Hvala Bogu da sam uspjela naći izlaz iz tog privatnog pakla, a bez da sam se okrenula lijekovima. Ali sjećanje na to kroz što sam prošla i što sam izgubila pratit će me dok ne umrem - navodi glumica, a prenose svjetski mediji. 

Glumica navodi da bi sve žene trebale imati bolju skrb, aludirajući da postupak koji je prošla nije u skladu s medicinskim standardima zapadne medicine, te je stoga i istupila u javnost danas, dvije godine od mučnog događaja.

 

 

Naime, pri takvim procedurama žene bi trebale dobiti anesteziju, a ne pri punoj svijesti pratiti mučan postupak, posebno vršenje kiretaže, tj. ljuštenja endometrija i izbacivanje sadržaja iz materične šupljine (plod, posteljica, zaostali dijelovi tkiva..), a što je jako traumatično za žene, i u fizičkom, ali i psihičkom smislu.

Podsjetimo, slično je prošla i Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić koja je rekla da je imala spontani pobačaj te da su joj u bolnici strugali maternicu pola sata na živo, i to bez anestezije.

O tim navodima smo tada pitali jednog poznatog hrvatskog liječnika, sudskog vještaka za ginekologiju i opstetriciju.

- Ne mogu naravno komentirati konkretan slučaj poštovane zastupnice, jer nisam upućen u detalje i medicinsku dokumentaciju, ali načelno mogu reći da mi anesteziju tijekom tih postupaka obično dajemo i to kako bi pacijentici olakšali fizičku, ali više psihičku bol.

Međutim, ima slučajeva kada anestezija produžava postupak i savjet je liječnika da se izbjegne. Dakle, nema jednoznačnog odgovora daje li se anestezija ili ne. Nekada u bolnicama treba čekati i anesteziologa nekoliko sati pa se pacijentice odluče na lokalnu anesteziju, a sve kako bi prije bile gotove. Sve ovisi od situacije do situacije - rekao nam je tada liječnik. 

Zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić je, podsjetimo, u šokantnoj replici ministru zdravstva Milanu Kujundžiću kazala da je na Hitnoj pomoći nedavno završila zbog spontanog pobačaja i da su uvjeti koji su je dočekali "na razini 15. stoljeća".

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu.

Ja bih vam mogla prepričati svaku sekundu jer svaka traje kao vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju, koje su to doživjele i onima koje sada leže na stolu. To je ponižavanje svake žene koja će u budućnosti ležati na tom stolu. Što mislite da jednoj ženi nije dovoljna činjenica da je izgubila dijete u trećem mjesecu.

Zar mislite da joj treba još ponižavanja? Treba je iskasapiti? Ne prebacujte odgovornost na sestre i bolničare koji rade veliki posao", kazala je Ninčević Lesandrić ministru.

Bolnica je pak sve demantirala, te su naveli da su prema zastupnici postupili profesionalno i s poštovanjem, te su primjenjene standardne medicinske procedure. 

Međutim, nakon istupa zastupnice 'Slobodnoj' i drugim medijima javile su se stotine žena koje su se požalile na nečovječno postupanje u bolnicama diljem Hrvatske. 

23. travanj 2024 08:41