StoryEditorOCM
ForumFOTO, VIDEO: SNIMKA NADZORNE KAMERE UZDRMALA POLITIČKU SCENU

Ali svi se pitaju tko je Srpkinja iz Hrvatske koja se našla na snimci zbog koje je pala austrijska vlada?

Piše Jutarnji.hr
20. svibnja 2019. - 21:28
tajci

Jedna snimka s nadzorne kamere na Ibizi uzdrmala je austrijsku političku scenu. Kao što je poznato, austrijski kancelar Sebastian Kurzje u subotu navečer zbog skandala u koji je upleten njegov koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) raspustio koalicijsku vladu te najavio da će prijevremeni izbori biti održani u najkraćem mogućem roku, piše Jutarnji.hr.

Donedavni austrijski vicekancelar i sada već bivši predsjednik FPÖ-a Heinz-Christian Strache snimljen je kako u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Uz Strachea se na snimci pojavljuje i šef zastupničkog kluba FPÖ-a Johann Gudenus te njegova supruga Tatjana. Kako piše Deutsche Welle, riječ je o mladoj ženi koja potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske. Navodi se da je Tatjana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno s obitelji izbjegla u Banju Luku nakon početka rata 1992. godine.

Tajčić se 2007. godine preselila u Beč bez ikakvog znanja njemačkog jezika i ondje je završila osnovno obrazovanje, a potom dobila i diplomu iz ekonomije. Od 2014. godine se volonterski angažirala u austrijskom Fondu za integraciju, a paralelno je gradila i manekensku karijeru.

 

Gudenusi čekaju sina?

U lipnju 2016. je Tajčić u Beču vodila program koji je organizirala Turistička zajednica Beograda, a na kojoj je bio i srpski veleposlanik u Austriji. Osim toga, vodi i blog 'Baby and Beauty' gdje piše o temama vezanima uz majčinstvo.

Brak s Tatjanom drugi je za 42-godišnjeg Johanna Gudenusa, a sa Srpkinjom već ima jedno dijete. Njihova veza česta je tema tabloidnih magazina u Austriji, a čak se ni mediji ne mogu dogovoriti ima li gospođa Gudenus 22 ili 30 godina, jer navode se obje brojke.

VIENNA, AUSTRIA - FEBRUARY 12: Johann Gudenus and company attend the traditional Opera Ball Vienna at State Opera Vienna on February 12, 2015 in Vienna, Austria. (Photo by Monika Fellner/Getty Images)

Getty Images

Tatjana i Johann Gudenus

 

Prema nekim izvještajima, Tatjana Gudenus ponovno je trudna i roditelji navodno čekaju sina. Njihova kći Anastasia nedavno je navršila godinu dana, a majka je tada izjavila da je to staro kršćansko ime koje znači uskrsnuće i spaja kako Srbe, tako i Austrijance.

Iako su se u općini vjenčali 2016. godine, sljedeće godine su Johann i Tatjana Gudenus organizirali tradicionalno vjenčanje su Hramu Krista spasitelja u Banjoj Luci, a jedan od gostiju bio im je i Milorad Dodik s kojim se austrijski političar Strache često susretao. Upravo zbog toga su austrijski mediji često pisali o vezama FPÖ-a sa srpskim i ruskim političarima.

 

Primjerice, prošle je godine na spornom Danu Republike Srpske Milorad Dodikpredao ordenje Gudenusu, a počast je iskazao i Stracheu koji nije mogao doputovati u Banju Luku.

 

Najveći strah - novi rat na Balkanu

Strache je često iskazivao stav kako bi RS trebala sama odlučiti želi li ostati u sklopu Bosne i Hercegovine ili krenuti u pravcu drugačijeg samoopredjeljenja i odluke o suverenitetu. "I Srbi i Hrvati bi trebali dobiti pravo da o tome odlučuju, pa možda i da im se omogući spajanje sa Srbijom ili Hrvatskom uz promjenu državnih granica", izjavio je Strache.

 

Slične stavove ima i Gudenus kojega beogradski mediji nazivaju srpskim zetom.

S druge strane, o političkim stavovima Tatjane Gudenus malo se zna. Rijetko iznosi svoje stavove na društvenim mrežama, ali jednom je prilikom priznala da joj je najveći strah novi rat na Balkanu.

 

"Ne dozvolimo da državom vladaju loši đaci: nepismeni političari, korumpirani direktori i starlete. Borimo se, ali zajedno: protiv tih koji bi da se ponovo međusobno uništavamo, tj. samouništavamo. Ne dozvolimo da nam govore da je nemoguća suradnja Beograda, Zagreba i Sarajeva, jer grad čine ljudi, a ljude tih gradova povezuju ne samo isti strahovi i problemi, već i isti mentalitet, smisao za humor i jezik. Raspali smo se u državice, čuvajmo bar njih", napisala je svojevremeno Tatjana.

 

Iako nije jasno do koje je mjere Tatjana Gudenus upućena u rad svog supruga, činjenica da su pred njom suprug i Strache govorili o preuzimanju medija i sumnjivim stranačkim donacijama govori da je bila vrlo upućena, piše Deutsche Welle.

 
18. travanj 2024 21:08