StoryEditorOCM
ForumPOZNATI ESTRADNJAK KAO IDUĆI PREDSJEDNIK HRVATSKE?

Miroslav Škoro ne odbacuje mogućnost kandidature, upućeni tvrde: Iza svega stoje Radeljić i Bujanec, odlučili su rušiti Kolindu svim sredstvima

Piše Slobodna Dalmacija
22. svibnja 2019. - 21:58
škoro

Nikada nije bježao od izazova. On je estradnjak u čijim tamburaškim hitovima publika frenetično uživa punih trideset godina.

Sudac je u "Zvijezde pjevaju", poznat po pronicljivim, duhovitim i inteligentnim nastupima. Doktor je znanosti, ujedno i predavač ekonomije na sveučilištu. Bio je saborski zastupnik, čak i kandidat za gradonačelnika jednog velikog hrvatskog grada. Potom i hrvatski konzul u Mađarskoj, piše Slobodna Dalmacija.

A po posljednjem, on je i potencijalni, prilično potentni kandidat za predsjednika Republike. Koji je, iako uopće nije objavio svoju kandidaturu, već izbio na treću poziciju.

Prema posljednjem istraživanju HRejting koje je agencija Promocija Plus radila za HRT, Kolinda Grabar-Kitarović je prva s 34,7 posto potpore. Slijedi Zoran Milanović s 18,5 posto. A nakon njega – senzacija.

Previranja

Treći je popularni pjevač Miroslav Škoro s više nego solidnih 9,4 posto potpore birača. Iza sebe je ostavio i Daliju Orešković, i Ivana Vilibora Sinčića, i Ružu Tomašić, i Anku Mrak Taritaš, i Krešu Beljaka.

I to bez ikakve medijske pretkampanje. Tek s ponekom aluzijom, pa i šalom na račun nagađanja o vlastitoj predsjedničkoj kandidaturi.

– Iza kandidature Miroslava Škore stoje Mate Radeljić i Velimir Bujanec. Oni su odlučili rušiti Kolindu Grabar-Kitarović svim sredstvima i uopće ih nije briga hoće li zbog toga pobijediti Zoran Milanović – tvrdi nam sugovornik blizak desnim krugovima, koji je dobro upućen u previranja na tom dijelu političkog spektra.

Škoro bi, prema ovoj interpretaciji, trebao biti kandidat osvetnik koji će, ako se odluči kandidirati, aktualnoj predsjednici pokušati ozbiljno pomrsiti račune. I ugroziti njezin reizbor na Pantovčak.

Pitanje je, naravno, je li Škoro najbolji i najozbiljniji kandidat za mobilizaciju glasova na desnici.

Jedno se vrijeme spekuliralo i o Splićanki omiških korijena Bruni Esih kao predsjedničkoj kandidatkinji radikala No, njoj je prilično veliki teret što ju je u visoku politiku lansirala upravo Kolinda Grabar-Kitarović, kada ju je kao svoju izaslanicu 2015. poslala na Bleiburg. U tom srazu aktualna predsjednica ipak je u prednosti.

Škoro je i do sada imao političkih "izleta". Na listi HDZ-a u Sanaderovumandatu izabran je u Sabor, a potom ga je HDZ u Osijeku 2008. kandidirao i za gradonačelnika. Na izborima se Škoro proveo kao bos po trnju. Do nogu ga je tada potukao pravaš Anto Đapić.

No, predsjednički izbori potpuno su nova utakmica. Nakon poraza Škoro se povukao iz politike i u potpunosti se posvetio estradi i doktoratu iz ekonomije.

Da bi danas, uoči velikog koncerta podno Bandićevih fontana u Zagrebu u povodu 30 godina od nastanka pjesme "Ne dirajte mi ravnicu", u politici "uskrsnuo" kao jedan od tri glavna konkurenta u utrci za Pantovčak.

Zašto ne?!

– Za nekoga čije je ime prvi put testirano, ovo je visoka brojka. Istisnuo je Daliju Orešković i očito ima potencijal privući protestne glasove. No, zasad priču o Škorinoj kandidaturi trebamo prije svega gledati kao probni balon – upozorava Splićanin Gordan Turković, komunikacijski stručnjak iz tvrtke "CTA komunikacije".

Škoro je, prema njegovim riječima, dosta prisutan na televiziji, posebno na HRT-u. U svojim je nastupima sklon pošalicama, tu je pokupio simpatije publike. Birači su, dodaje Turković, očito prilično razočarani aktualnim političarima i establišmentom, pa su na njegovo moguće uključenje u predsjedničke izbore odgovorili sa "zašto ne?".

Zbog svega što je do sada radio on doista "hvata" desne birače, no za realniju ocjenu njegovih šansi trebalo bi, napominje naš sugovornik, ipak pričekati i nekoliko sljedećih istraživanja i eventualnu njegovu potvrdu kandidature.

– Ne bismo tu smjeli zanemariti ni korelaciju s onim što se dogodilo u Ukrajini, gdje je nedavno za predsjednika izabran komičar. Kao ni ono što se s Beppom Grillom zbilo u Italiji. Zato će biti zanimljivo, ako se gospodin Škoro doista kandidira, kojim će putem voditi svoju kampanju – upozorava Turković.

I pritom napominje da je moguć i scenarij po kojemu Škoru zapravo "gura" službena HDZ-ova politika kako bi napravila pomutnju na radikalnoj desnici.

I, ionako podijeljenu, zavađenu i neintegriranu, dodatno je – razmrvila.

Znat će se ako se odlučim...

Nakon objave rezultata ankete koja je pokazala da uživa prilično veliku popularnost među biračima desnice, Miroslav Škoro nije demantirao mogućnost da postane kandidat na predsjedničkim izborima.

- Ne mogu zanemariti činjenicu da je 10 posto ljudi reklo to što je reklo. To ne može zanemariti nitko, ni vi ni ja, to je ozbiljna stvar – kazao je u izjavi za N1 televiziju Škoro. Na izravno pitanje znači li to da ne odbacuje mogućnost da se kandidira za predsjednika, Škoro je odgovario da je „ne može odbaciti nakon ovih deset posto".

Ništa dobroga...

Istraživanje je pokazalo da Škoro uživa potporu među biračima Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta, pa i dijela HDZ-a. Onih koji u centrističkoj politici Plenkovićeva HDZ-a i zaokretu Kolinde Grabar-Kitarović od radikalne desnice – koji se očitovao u smjeni Radeljića sa savjetničke pozicije – ne vide ništa dobroga.

20. travanj 2024 16:21