StoryEditorOCM
ForumTRISKA PLENKOVIĆU S DESNICE

SDP će slučajan rezultat proglasiti trijumfom, a Hrvatska ima novog kandidata za predsjednika

Piše PSD
27. svibnja 2019. - 10:52
plenki.JPG

 

Andrej Plenković je izgubio, a Davor Bernardić pobijedio. Iako su, zapravo, HDZ i SDP osvojili jednak broj europarlamentarnih mandata - piše Slobodna Dalmacija.

Triska koja je Plenkoviću došla radikalno s desna odjeknula je snažno od Dicma do Iloka. Premijer se dugo predstavljao kao brana prodoru desnih populista u Hrvatskoj. Uspjeh Suverenista i Mislava Kolakušića pokazao je da je guranje HDZ-a u centar nebranjene ostavile desne bokove stranke.


Plenković je listu HDZ-a složio po svojoj mjeri. S obrazovanim, ambicioznim i neiskusnim Karlom Resslerom na čelu, i bez jasne perjanice stranačke desnice na njoj. I dobio postotak koji je u rangu najgoreg HDZ-ovog rezultata u povijesti: onog iz 2011., nakon što se ta stranka našla na optuženičkoj klupi u aferi Fimi medija.

SDP se, s druge strane, spasio od propasti. Četiri eurozastupnika, je, uostalom, više od onoga što im je u dotu prije pet godina ostavio i Zoran Milanović. Bernardić danas po prvi put može reći da je uspješniji od svojeg prethodnika.

Ovaj rezultat socijaldemokratima je dobar alibi da si mogu nastaviti mazati oči. Slučajan rezultat pretvorit će u svoj trijumf, i pod tepih pospremiti činjenicu da im 18 posto, realno govoreći, jamči da će još dugo, dugo biti daleko od Banskih dvora.

Dijelom i zbog činjenice da je čitava ljevica na ovim izborima doživjela pravi potop. Osim SDP-a, kroz ušicu igle provukla se tek još Amsterdamska koalicija. Na EU izborima 2014. savez stranaka lijevoga centra osvojio je 30 posto glasova. Danas njihov zbroj nije veći od 24 posto.

Trijumfirali su, zapravo, autsajderi: Mislav Kolakušić i Ruža Tomašić. Pravašica sa Korčule iza sebe ima uspješna dva mandata u Bruxellesu i birači su njezin čvrst gard očito honorirali. Sa više od 8 posto glasova.

Kolakušić je, pak, imao nešto drukčiji put. Sudac sa neslavnim osobnim skorom neriješenih predmeta uspio se nametnuti agresivnom kampanjom na društvenim mrežama. I jednom čarobnom riječi: korupcija. Ova pošast još uvijek je važna tema u Hrvatskoj. A populist Kolakušić to je iskoristio. Pridobivši protestne glasove, u prvom redu Živog zida i Mosta.

Sa Kolakušićem, Hrvatska nije dobila samo novu političku zvijezdu. Nego, uz Miroslava Škoru, i novoga potentnog kandidata za predsjednika Republike što će i HDZ-u i Kolindi Grabar Kitarović dodatno zakomplicirati situaciju.

Borba protiv korupcije je onaj prostor kojega Dalija Orešković nije uspjela kapitalizirati. A Most Bože Petrova nije ni pokušao, nego se uporno gurao udesno. Gdje je, uz HDZ, Hasanbegovića, Marijanu Petir, Ružu Tomašić, ionako vladala velika gužva.

Most je ispao iz igre. U modu su danas očito došli neki novi opsjenari.

25. travanj 2024 15:20