JEDAN OD NAJLJEPŠIH EUROPSKIH GRADOVA ODLUČIO STATI NA KRAJ VELIKOM BROJU TURISTA, SMANJIT ĆE I BROJ KRUZERA 'Moramo očuvati svoju gradsku jezgru. Posjetitelji koji dolaze na jedan dan rade nam više štete nego koristi!'

JEDAN OD NAJLJEPŠIH EUROPSKIH GRADOVA ODLUČIO STATI NA KRAJ VELIKOM BROJU TURISTA, SMANJIT ĆE I BROJ KRUZERA

Čini se kako Amsterdam nije jedini Europski grad koji je odlučio stati na kraj turističkoj gužvi. Njihov primjer odlučio je slijediti i najveći belgijski grad Brugge kojeg je samo u 2017. godini posjetilo oko 16,3 milijuna turista.

Ovaj grad na sjeverozapadnom dijelu Belgije čija je povijesna jezgra pod zaštitom UNESCO-a, popularno je jednodnevno stajalište brojnih europskih turističkih tura.

Zbog sve većeg broja turističkih posjeta, novi gradonačelnik Bruggea, Dirk De fauw, odlučio je napraviti drastične rezove.

Tim su povodom gradske vlasti donijele odluku u kojoj navode kako ukidaju sve promotivne aktivnosti koje uključuju jednodnevne turističke ture. Osim toga, odlučili su smanjiti broj kruzera koji uplovljavaju u njihovu luku.

Trenutno, njihova luka može istovremeno primiti pet kruzera, a prema novom planu tu brojku smanjit će na svega dva dnevno. Uz to, s kompanijama koje nude turističke aranžmane putovanja kruzerom dogovorit će da umjesto dosadašnjeg uplovljavanja u luku vikendom, to rade za vrijeme radnih dana kako bi posjetitelji mogli ostati više dana, piše CNN.

- Moramo očuvati svoju gradsku jezgru. Posjetitelji koji dolaze na jedan dan rade nam više štete nego koristi. Ne želimo postati Disneyland – poručio je gradonačelnik De fauw.

Sličnom poslovnom politikom odlučili su se voditi i ostali susjedni gradovi poput Bruxellesa i Pariza kako bi broj dnevnih posjeta smanjili na minimum.

Naslovnica Forum