StoryEditorOCM
ForumMETEOROLOZI UPOZORAVAJU NA NADOLAZEĆU VRUĆINU

"Toplinski val može imati posljedica po ljudsko zdravlje, od srijede budite na oprezu!"

Piše Zadarski.hr
24. lipnja 2019. - 21:18
toplo

Nakon duljeg razdoblja vlažnog i nestabilnog vremena, Hrvatska će se idućih dana suočiti s drugim toplinskim valom ovoga lipnja. No, vruće će biti i u većem dijelu Europe.

- S juga pritječe suh i vrlo topao zrak iz sjeverne Afrike, iz Alžira sjeverno preko Španjolske prema Francuskoj i Velikoj Britaniji. Ostatak Mediterana, osobito zemlje Levanta i Anatolija, pod utjecajem su već vrlo tople suptropske zračne mase koja će se uvlačiti polagano s jugoistoka prema Grčkoj kako bude popunjavala visinsku ciklonu koja je zadnjih dana i nama stvarala probleme destabilizirajući atmosferu u Hrvatskoj i uzrokujući grmljavinska nevremena i lokalne bujične poplave.

U takvim prilikama, koje će potrajati nekoliko dana, u stabilnoj atmosferi, bez oblaka, bez izraženih strujanja i vjetra, pod utjecajem anticiklone ostatak će Europe vrlo efikasno zagrijavati Sunce – pojasnio je meteorolog Izidor Pelajić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). - Visinska se ciklona već premjestila malo istočnije, a danas će s njenim daljnjim odmicanjem prema jugu započeti zagrijavanje zbog vedrog i stabilnog vremena, a dijelom i zbog dotoka toplijeg zraka s jugozapada.

Vrućine će zasigurno potrajati do kraja tjedna, ali vrhunac se očekuje u četvrtak kada bi najviša temperatura u mnogim mjestima mogla biti između 35 i 39 Celzijevih stupnjeva. Potom će ipak biti malo manje vruće, osobito u unutrašnjosti – dodao je Pelajić. Naš sugovornik ističe kako će idućih dana biti vruće u cijeloj Hrvatskoj dok će noći uz more biti tople (iznad 20 Celzijevih stupnjeva), a moguće i vrlo tople (iznad 25 Celzijevih stupnjeva).

- Upozorenje za toplinski val koji može djelovati na ljudsko zdravlje već je od srijede ne snazi prema trenutnim prognozama za cijelu Hrvatsku osim za istočne krajeva, a od četvrtka i u Slavoniji. Najveće vrućine očekuju se području središnje Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije, a vrlo tople noći imat će velik utjecaj na ljude na sjevernom Jadranu zbog čega je i tamo podignuta razina upozorenja.

Iako će temperatura biti iznad prosjeka, odstupanja neće biti tako izuzetna kao što će biti na zapadu Europe - ustvrdio je Pelajić. Uz nadolazeći toplinski val, stižu i liječnička upozorenja. Tijekom toplinskog vala važno je izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a to se upozorenje posebno odnosi na djecu, trudnice, starije osobe i osobe narušenog zdravlja.

Također, preporučuje se redoviti unos tekućine, ali ne i alkohola te pića s mnogo kofeina i šećera. Valja izbjegavati i tešku te jako začinjenu hranu. Kako smo se već u lipnju suočili s dva toplinska vala, mnogi se pribojavaju da bi se u srpnju mogli suočiti s još žešćim vrućinama kakve smo primjerice iskusili 2017. godine.

- Očekivanja i prognoze za lipanj se ostvaruju, a što se idućeg mjeseca tiče, temperatura bi trebala biti u prosjeku ili malo iznad višegodišnjeg prosjeka. Periodi s oborinom izgledniji su krajem prvog tjedna i sredinom trećeg tjedna srpnja. S obzirom na to da je srpanj ljetni mjesec, uobičajena temperatura naravno znači da vrućine neće nikom nedostajati - zaključio je Izidor Pelajić.

19. travanj 2024 17:53