StoryEditorOCM
ForumUVJERLJIVA PONUDA

Vlasnik Novog lista nudi 6 milijardi € za trgovački lanac Metro: 'Nećemo dijeliti otkaze'

Piše Novac.hr
25. lipnja 2019. - 15:40
Metro hipermarket

Poznati njemački trgovački lanac Metro uskoro bi se mogao naći u rukama jednog Čeha i jednog Slovaka. Točnije akvizicijske tvrtke EP Global Commercea dvojice osnivača Slovaka Patrika Tkača i češkog milijardera Daniela Ketinskog. Dvojac je spreman za trgovački lanac platiti 5,8 milijardi eura, prenosi Reuters.

Iz Metroa su odgovorili da će razmotriti ponudu dvojice investitora, ali savjetovali dioničare da u ovom trenutku ne prodaju svoje udjele ponuđačima.

Financijaš Patrik Tkač, jedan od najbogatijih slovačkih poduzetnika, nama je poznatiji kao "indirektni" kupac riječkog Novog lista. Tu je akviziciju 2016. godine, prema pisanjima nekih medija, dogovorio s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Iste te godine, investicijski fond J&T, u kojem Tkač drži najveći udio, kupio je riječke novine. Iako je kao vlasnik Novog lista upisana slovačka medijska kompanija JOJ Media House, a Tkač niječe vlasničku povezanost, poznato je da J&T tu medijsku kuću obilato kreditira. Prije Novog lista, J&T je u Hrvatskoj akvizirao Varaždinsku banku (Vaba), a 2015. godine neuspješno su pokušali preuzeti rovinjsku Adris grupu. Upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 70 milijardi kuna.

EP Global Commerce, pak, tvrtka u kojoj Tkač drži udio od 47 posto, Ketinsky 53, u petak je iznijela ponudu za Metro koju su opisali kao “uvjerljivu i iznimnu priliku”, u svjetlu sve lošijih poslovnih rezultata njemačkog trgovačkog diva.

Ketinsky i Tkač već drže oko 11 posto udjela u Metrou, a obećali su da akvizicijom ne bi došlo do zatvaranja dućana u Njemačkoj niti značajnih rezanja radnih mjesta. Kazali su, kako prenosi Bloobmerg, da žele pomoći u poslovnom oporavku njemačkog trgovca.

Zadnjih godina Metro pokušava restrukturirati svoje poslovanje. Fokus stavljaju na “cash-and-carry” biznis po kojem su prepoznatljivi, a rasprodali su slabije segmente, robnu kuću Kaufhof i lanac hipermarketa Real. Trenutno posluju u 26 zemalja, imaju 771 dućan i 150 tisuća zaposlenika. U Hrvatskoj svoje dućane imaju u devet gradova.

16. travanj 2024 11:16