StoryEditorOCM
ForumDIRLJIVA PRIČA: KOŠARKAŠ KUPIO KUĆU OBITELJI IZ BOROVA

'Dvije žene su mi otišle, ostavila me svaka sa po šestero djece. Sad nam je život uljepšao potez NBA zvijezde'

Piše Nikola Patković / JL
12. srpnja 2019. - 22:25
p1

“Ma kakve predsjedničke vile i dvorci. Ovo je za nas san snova. Gospodine dragi, pa vidjeli ste zimus u čemu smo živjeli, a vidite ovo sada. Plakao sam od sreće kad su me prvi put doveli pred ovu kuću i kazali: ‘Radoslave, ovo je sada tvoje!’” priča nam ozareni Radoslav Varga iz Borova, samohrani otac šestero malodobne djece s kojima se prije tri tjedna uselio u novi zajednički dom u Borovu, koji im je kupila i darovala donedavna NBA zvijezda Nikola Mirotić.

Mirotić je naime, nakon NBA-a, potpisao ugovor sa španjolskom Barcelonom. Lijepo uređena i očuvana kuća na tri etaže prostire se na čitavih 116 kvadrata. No, to nije sve. Tu su i gospodarski objekti - staja, svinjac, pa okućnica, iza je i vrt...

Novi početak

- Svega će ovdje biti. Za sada su tu četiri koze koje smo držali i kod stare kuće, ali planiram nabaviti i svinje, kravu... - kuje Radoslav planove o kojima bi teško snivao da nije bilo velikog srca Nikole Mirotića. Crnogorske NBA zvijezde, koja doduše brani boje reprezentacije Španjolske, ali koji je čvrsto vezan uz ljude i krajeve iz kojih je potekao, pa danas, kada raspolaže silnim milijunima, to dijeli s ljudima u potrebi. O Mirotićevoj akciji za obitelj Varga pisali smo u prosincu prošle godine.

Tada se, naime, taj košarkaš u vrijeme pravoslavnog božićnog posta odlučio na humanitarnu akciju tako da će za svaku postignutu tricu tijekom 40-dnevnog posta izdvojiti 500 eura za pomoć nekoj potrebitoj obitelji. Bilo je to u suradnji s humanitarnom organizacijom “Srbi za Srbe” iz Beograda, koja je, pak, na preporuku sunarodnjaka iz Hrvatske odlučila novac usmjeriti u rješavanje stambenog pitanja Radoslavu i njegovoj djeci - Zdravku (13), Ivani (11), Dejanu (10), blizancima Mariji i Luki (9) te Ani (7). Uvjeti u kojima su ova djeca živjela sa svojim ocem bili su doista neljudski. Skupilo se njih sedmero u dvije sobice, u jednoj su spavale Radoslavove kćeri, a u drugoj on sa sinovima. Kuhao im je u hodniku, a hladnjak, perilicu za rublje i kadu smjestio je u šupu. Kupaonicu nisu ni imali.

“Sad imamo sve”

- Sada imamo sve. Evo, dnevni boravak, kuhinja, kupatilo - joj da samo znate koliko nam to svima znači, pogotovo djeci koja u životu nisu vidjela kupatilo. Ma, teško je uopće opisati kolika je to promjena za nas - rekao nam je ovaj skromni čovjek, zaposlenik borovskog Komunalca, koji se unatoč teškim životnim uvjetima dostojno skrbio o svojoj djeci, pa je uspio dobiti i skrbništvo nad njima iako mu ih je Centar za socijalnu skrb htio oduzeti. A nije mu bilo lako.

Supruga i majka njihovih šestero djece sve ih je napustila prije šest godina. Otišla je u Englesku za novim životom. Usput, tvrdi Radoslav, sve to vrijeme ne plaća alimentaciju, zbog čega su još na sudu. No, nije to za Radoslava bila nova situacija. Isto mu se dogodilo i s prvom suprugom koja ga je također ostavila sa šestero djece. Othranio ih je Radoslav i odgojio njih 12-ero. Stariji su već svoji ljudi, svatko je otišao na svoju stranu, a on sada gleda kako na pravi put izvesti šestero mlađih.

- Znate kako je, što nas je više, bolje se slažemo. Ma, bit će sve to super. Pogotovo sada kad smo u ovako prekrasnoj kući. Što reći za Mirotića? Volio bih ga jednom sresti, zahvaliti mu kao čovjek čovjeku, da ga izljubim, ma bio bih mu u stanju i noge poljubiti. Bez njega i udruge “Srbi za Srbe” sve bi ovo bilo nemoguće. Zahvalan sam i gospodi Srđanu Kolaru, načelniku Općine Zoranu Baćanoviću, predsjedniku Općinskog vijeća Srđanu Jeremiću, Jovanu Vukajloviću, SPC-u... - kaže Varga, ali opet ističe Mirotića.

- On se ozlijedio i više nije igrao, pa nije mogao zabijati trice, ali je svejedno uplatio 25.000 eura. Nema riječi kojima bih mu mogao zahvaliti - ističe Varga pokazujući nam uramljeni tekst iz Jutarnjeg lista o ovoj akciji.

- To će ostati na zidu naše nove kuće, a naručit ću i Mirotićevu bistu. I njega želim imati u kući - poručuje Radoslav, dok njegovi klinci trčkaraju po svom novom domu.

- Ja treniram košarku i bit ću kao Mirotić - dobacuje Luka. Djeca su završenu školsku godinu okončala dobrim i vrlo dobrim uspjesima. Tata je zadovoljan.

- Samo da izrastu u poštene i vrijedne ljude. Sve drugo je nevažno - zaključuje ovaj hrabri čovjek.

20. travanj 2024 08:05