StoryEditorOCM
ForumPOGLEDAJTE KAKO JE BILO NA SVEČANOJ PRISEZI 700 NOVIH HRVATSKIH POLICAJACA I POLICAJKI

Božinović: Policija je jamac da na granici neće biti novih migrantskih valova

14. srpnja 2019. - 00:01
policija prisega

 

Svečanu prisegu nakon završetka školovanja za policijske službenike, u subotu je na Policijskoj akademiji položilo gotovo 700 polaznika 14. naraštaja Policijske škole "Josip Jović“.

Prisezi su nazočili roditelji, rodbina i prijatelji polaznika, a čestitali su im ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i voditeljica policijske škole "Josip Jović" Renata Odeljan, a najuspješnijim nastavnicima, odgajateljima i polaznicima škole uručena su priznanja.

Svečanost je uveličana padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji su donijeli zastavu Republike Hrvatske te ju predali najuspješnijim polaznicima – njih 29-oro koji su školovanje završili s ocjenom 5,0.

Ministar Božinović čestitao je djevojakama i mladićima na odabiru da budu policijski službenici rekavši kako je to "više od zanimanja”, odnosno da je to način života 365 dana u godini 24 sata dnevno, te im poručio - "Zaštita građana, posebice njihovih života sama je srž policijskog poziva – to nije nešto na što nas propusti u postupanju, nemili događaji ili tragedije trebaju podsjećati. Neka vam zaštita drugih bude imperativ djelovanja”.

Mladim je policijskim službenicima rekao i da se od njih očekuje da u svakoj prilici dosljedno, zakonito i nepristrano postupaju, uz beskompromisno poštivanje i štićenje temeljnih ljudskih prava.

Zagreb, 130719.
Av. Gojka Suska.
Policijska akademija.
Svecana promocija 14. narastaja polaznika policijske skole Josip Jovic.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

 

"Građanima uvijek pristupajte s integritetom i poštovanjem, jer nije važno samo to što policija čini, već i način na koji to čini. Vi ste ti koji će svojim ponašanjem ophođenjem komunikacija i postupanjem graditi ugled policije i ministarstva unutarnjih poslova. Vi ste Hrvatska policija, vi ste naš ugled”, dodao je Božinović. U obraćanju je istaknuo i da je 14. naraštaj polaznika škole „prva generacija polaznika u kojoj su žene zastupljene  33 posto.

"To posebno ističem jer je dosadašnji prosjek zastupljenosti žena zaposlenih u policiji nešto malo veći od 18 posto”, rekao je. Naglasio je i da je policiji važna njihova mladost i sposobnost da prate moderne trendove pogotovo u doba kad se svijet suočava sa sve složenijim i perfidnijim sigurnosnim izazovima.

Glavni ravnatelj Milina poručio je mladićima i djevojkama da su oni jamac sigurnosti i još većeg boljitka Hrvatske te da biti policajaca prije svega znači biti čovjek te da pravda, pravičnost i etičnost trebaju biti ključni postulati u njihovom djelovanju.

"Kao glavni ravnatelj policije od vas očekujem da dosljedno provodite zakone. Da svim građanima osigurate ljudska prava i pravo na demokraciju, da svojim policijskim pozivom doprinesete u izgradnji suverene, moderne hrvatske države, ravnopravne članice EU”, rekao je Milina.

Dodao je i da njihova profesija častan poziv koji "zahtijeva izrazitu motiviranost, profesionalnost, vještine i tehnike temeljne isključivo na znanju i moralu.

Voditeljica policijske škole Odeljan rekla je da postati i ostati policajac i policajka s kojima će se ponositi njihove obitelji i prijatelji, nije lak zadatak.

"Zato osjećaj ponosa i časti, koji u ovom trenutku osjećaju vaši roditelji, partneri, rodbina i prijatelji, a i vi sami - dobro upamtite. I nosite ga u sebi jer će vam pomoći kad se suočite s iskušenjima i problemima koji će vam stati na put. Zbog tog osjećaja ponosa i časti ovo je najbolje zanimanje na svijetu”, poručila je Odeljan.

Dodala je kako je to i zanimanje koje se stalno mijenja te se traže novi odgovori i rješenja. "A na njih možete odgovoriti samo vi, mladi ljudi koji ste sporemni preuzeti odgovornost, nastaviti učiti, mijenjati se i ići u korak s promjenama u društvu”, dodala je.

Zagreb, 130719.
Av. Gojka Suska.
Policijska akademija.
Svecana promocija 14. narastaja polaznika policijske skole Josip Jovic.
Na fotografiji: ministar Bozinovic.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

Biljana Blivajs / CROPIX

Ministar Davor Božinović

Božinović: 'Je li Goran Marić prevelik teret za Vladu? Neću o svojim kolegama govoriti na taj način'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u subotu u Zagrebu, nakon svečane prisege 14. naraštaja polaznika Policijske škole "Josip Jović “,  da je hrvatska policija jamac zaštite hrvatske granice, kao i toga da na njoj neće biti novih migrantskih valova.

"Da nema hrvatske policije, da nema odlučnog rada na zaštiti hrvatske granice sigurno da bi valova bilo. Međutim, rad hrvatske policije, svih rodova policije - jer to je multidisciplinarna zadaća koju obavlja ne samo granična, već i kriminalistička, specijalna i ineterventna policija - je jamstvo ne samo zaštite hrvatskih granica već i da do valova migranata neće doći”, poručio je Božinović upitan je li Hrvatska spremna na eventualni novi migrantski val.

Novinari su ga nakon svečane prisege 14. naraštaja polaznika Policijske škole "Josip Jović“ pitali i o istrazi Uskoka nad ministrom državne imovine Goranom Marićem, o čemu pišu pojedini mediji, a Božinović je rekao da on, kao ministar unutarnjih poslova, niti zna, niti može znati pojedinosti o konkretnim slučajevima te podsjetio na jutrošnju izjavu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline koji je rekao da je suradnja policije i Uskoka svakodnevna.

 Božinović je na pitanje o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, odnosno o broju ministara koji će biti zamijenjeni, odgovorio kako se tu ne radi o zamjenama

 "Jednostavno je zaključeno da u ovom trenutku Vladi treba osvježenje. Nije to nikakav novuum, nešto što se i ranije nije događalo i ovoj i ranijim vladama, a konkretne odluke su nadležnost predsjednika Vlade i on će o tome odlučiti”, dodao je.

Na pitanje je li ministar državne imovine prevelik teret za Vladu, Božinović je rekao kako on sigurno o svojim kolegama neće govoriti na taj način te ponovio da je donošenje odluke o sastavu Vlade u nadležnosti premijera.

"I kad on bude donio odgovarajuće odluke i kad ih potvrdi Hrvatski sabor, i prije toga  kad se upoznaju vodstvo stranke i koalicijski partneri, onda će se o tome govoriti. Stvarno ne želim ništa prejudicirati”, dodao je.

Ove je godine, nakon završetka školovanja, prisegu za rad u policiji položilo gotovo 700 polaznika škole, a ministar unutarnjih poslova istaknuo je nakon svečanosti kako je to iznimno velik broj u odnosu na prošle godine.

„Godinama se primalo 300, maksimalno 400 pripadnika u sustav MUP-a. Kao što i sami znate i pratite naš rad, vidite da su izazovi s kojima se policija susreće sve veći i sofisticiraniji i zato trebamo ne samo brojne, već i odlično obučene mlade ljude”, dodao je te zahvalio nastavnom osoblju što predano iz dana prenose znanje i iskustvo na mlade ljude koji će obavljati posao policajca. (H)

18. travanj 2024 02:36