StoryEditorOCM
Forum'TO JE BEZOČNO VARANJE KUPACA'

Morski pas koji glumi sabljarku nije jedino što se podvaljuje, evo kako nas muljaju i koje opasnosti zbog toga prijete

Piše SD
17. srpnja 2019. - 21:43
ribarnica_peskarija7-191018

Vijest da se u brojnim restoranima pod sabljarkom prodaje morski pas mnoge je šokirala, no cijela istina je daleko gora jer posljednji je primjer tek jedan u nizu. Samo prošle godine u EU je zaplijenjeno čak 50 tona neispravne tunjevine, a dio nje bio je sporan jer iako je zbog niže kvalitete bio namijenjen konzerviranju, uz pomoć kemikalija 'ušminkan' da izgleda svježe i primamljivo za jelo, piše Slobodna Dalmacija.

Nažalost, smeđa boja mesa tune nije samo estetski nedostatak nego i znak da se u ribi popela razina histamina, važnog enzima koji utječe na fiziološku funkcija crijeva, djeluje kao neuroprijenosnik, uzrokuje tahikardiju, promjene krvnog tlaka... Jedemo li hranu s povišenom razinom histamina riskiramo ozbiljnu alergijsku reakciju te niz drugih zdravstvenih tegoba, od grčeva, mučnine, zatvora i proljeva preko kožnih osipa do glavobolje, nesvjestice i aritmije.

Oceanijino istraživanje pokazalo je da je predmet prijevara najčešće lubin pod kojeg se nudi tijapija, nutritivno slabo vrijedna riba koja se zbog masovnog i isplativog uzgoja u slabo nadziranim ribogojilištima u Africi, Kini i Latinskoj Americi naziva 'vodena piletina'. Osim s lubinima, često se mulja i s 'red snapperom' (Lutjanus campechanus), a pod cijenjenog švoja se prodaje sjevernoamerički smuđ.

Kako biste izbjegli prijevare s ribom, savjetuju upućeni, pokušajte skratiti lanac preprodavača između vas i ribara te birajte cijele ribe, a ne filete ili konzerve, s kojima su prijevare učestalije.

Popis riba koje se najčešće pogrešno deklariraju i svih naziva koji su 'u igri' naći ćete na ovom linku.

23. travanj 2024 15:05