ZAŠTO CIPELE IZ NJEMAČKE STIGNU ZA 4, A RAZGLEDNICA IZ PRIMOŠTENA ZA 15 DANA? U Pošti se brane, no ipak su to – hrvatska posla...

ZAŠTO CIPELE IZ NJEMAČKE STIGNU ZA 4, A RAZGLEDNICA IZ PRIMOŠTENA ZA 15 DANA?

Svašta čovjek stigne obaviti u 15 dana. Recimo, spakirati se i preseliti u novi stan. Odraditi godišnji odmor. Preplivati nekoliko otoka. Čak se i neki bolnički pregledi, ne biste vjerovali, mogu dovršiti u samo dva tjedna čekanja.

A po dobrim starim hrvatskim mjerilima, to je ovog ljeta bio i period u kojem je jedna razglednica - putovala od Primoštena do Zagreba.

“Ma ne možeš vjerovat’. Oni otišli pa se vratili s mora, u međuvremenu smo obavili i nekoliko kava, a razglednica koju su mi poslali negdje sredinom ljetovanja na kućnu mi je adresu stigla čak sedam dana nakon njihova povratka u Zagreb”, povjerila mi se jedna poznanica.

Njezini su je roditelji ove godine odlučili razveseliti razglednicom s odmora.

“Čak su pazili da je ne šalju zadnji dan nego na vrijeme, kako bi mi stigla prije nego što se vrate. Eh, gadno su se razočarali”, kroz smijeh mi prepričava.

Nije to baš tako dalek put: od Primoštena do Zagreba ima samo 360 kilometara, a s obzirom na to da je razglednica poslana 11. srpnja do primatelja stigla tek 26. u mjesecu, ispada da se na tom putu i nije pretjerano umarala odabravši sporiji tempo od tek 24 kilometara na dan.

Zbilja fascinantno, razmišljam pa otvorim stranicu svojeg ASOS računa kako bih provjerila jesam li ikada tako dugo čekala robu iz inozemstva. Bogami nisam.

Usporavanje

Plave marte koje sam posljednje naručila do Hrvatske su iz Njemačke putovale samo četiri dana, a najdulje od svega iz iste je države putovala jedna haljina, koja mi je na poštu stigla za ravno sedam dana.

Ipak, teško mi je ne primijetiti da Hrvatska paketima i pošiljkama dođe nešto poput Bermudskog trokuta.

Recimo, haljina koju sam naručila krajem svibnja dva je dana iz Njemačke stizala do Hrvatske, da bi potom još tih zadnjih nekoliko kilometara, koliko ima od mjesta ulaska u zemlju do mojeg stana, putovala još dva dana.

Još su bolji primjer cipele koje sam kupila u ožujku: iz Njemačke, iz koje su krenule krajem ožujka, do Hrvatske su stizale samo jedan dan, a potom su bespućima hrvatskih državnih, županijskih i gradskih cesta do vrata mojeg stana putovale još pet dana, kad sam poštaru koji mi ih je dostavio potpisala papir da sam ih preuzela.

“Hrvatska pošta obavlja poštanske usluge u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, Pravilnikom o obavljanju univerzalne usluge, općim uvjetima poslovanja te aktima Svjetske poštanske unije u međunarodnom prometu, a pošiljke se dostavljaju u zakonski propisanim rokovima. Dnevno se u Hrvatskoj uruči oko milijun i 300 tisuća pošiljaka, a ako i dolazi do kašnjenja ili problema s dostavom to nikako nije pravilo, već iznimka”, brane se u HP-u uz napomenu kako su zbog kašnjenja razglednica odnosno pošte u ovoj godini zaprimili samo dva prigovora, uključujući i moj upit, piše novac.jutarnji.hr.

Naslovnica Forum

Najčitanije

DRUŠTVENE MREŽE OTKRIVAJU Evo što je otac obijesnog "Mad Maxa" mislio o divljanju svoga sina po gradskim ulicama: Njemu je 300 kilometara na sat presporo, on tolikom brzinom projuri kroz Sv. Rok!

Evo što je otac obijesnog
  U prvom javljanju o divljanju Adriana P. motociklom splitskim ulicama navodi se da je mladić iz &ldq...
Evo što je otac obijesnog "Mad Maxa" mislio o divljanju svoga sina po gradskim ulicama: Njemu je 300 kilometara na sat presporo, on tolikom brzinom projuri kroz Sv. Rok!