STOTINJAK TINEJDŽERA OBOLJELO OD MISTERIOZNE PLUĆNE BOLESTI KOJU DOKTORI DOSAD NISU ZABILJEŽILI Većina ih je hospitalizirana i u vrlo teškom stanju, svima je zajednička konzumacija e-cigareta!

STOTINJAK TINEJDŽERA OBOLJELO OD MISTERIOZNE PLUĆNE BOLESTI KOJU DOKTORI DOSAD NISU ZABILJEŽILI

Američke vlasti istražuju oko stotinu slučajeva misteriozne plućne bolesti za koju se vjeruje da je povezana s e-cigaretama. Slučajevi nepoznate bolesti zasad su otkriveni u 14 saveznih država, prenosi Washington Post.

Simptomi su zaduha, otežano disanje ili bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje i proljev. Većina oboljelih su tinejdžeri i nešto stariji. Simptomi su im slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća. Većina ih je hospitalizirana, u teškom stanju, tako da su na intenzivnoj njezi. Dobivaju antibiotike i kisik, ali nekima je stanje tako teško da su morali biti priključeni na umjetna pluća. Čini se da nije riječ ni o jednoj od do sada poznatih bolesti dišnih puteva. Liječnici zasad ne znaju hoće li se oboljeli moći u potpunosti oporaviti.

Upozorenje vlade

Američki Medicinski centar za kontrolu zaraza i prevenciju (CDC) objavio je da ispituju slučajeve bolesti u suradnji s vlastima u Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti i Wisconsinu. Ono što je dosad utvrđeno jest da je izbijanje bolesti najčešće povezano s pušenjem e-cigareta, koje se najčešće konzumiraju kao elektronska, “zdravija” zamjena za klasične cigarete. I da se najčešće javlja među mladima.

Milijuni Amerikanaca koriste e-cigarete u kojima se izmjenjiva punjenja zagrijavaju do razine na kojoj ispuštaju dim.  Problem je što premalo znamo o tome kako e-cigarete utječu na zdravlje, dok im prodaja raste zbog pretpostavke da je riječ o neškodljivom proizvodu.

Naslovnica Forum

Najčitanije

LETAČICA S OTOKA Mlada Dalmatinka jedna je od četiri pilotkinje u Croatia Airlinesu: Vozim Airbus, nije to ništa posebno; Otkrila nam je kako izgleda njen radni dan te koja joj je omiljena nebeska ruta

Mlada Dalmatinka jedna je od četiri pilotkinje u Croatia Airlinesu: Vozim Airbus, nije to ništa posebno; Otkrila nam je kako izgleda njen radni dan te koja joj je omiljena nebeska ruta
  Još kao malena djevojčica, na samom početku osnovne škole, danas tridesetogodišnja Andrea Blašk...
Mlada Dalmatinka jedna je od četiri pilotkinje u Croatia Airlinesu: Vozim Airbus, nije to ništa posebno; Otkrila nam je kako izgleda njen radni dan te koja joj je omiljena nebeska ruta