StoryEditorOCM
ForumSTOTINJAK TINEJDŽERA OBOLJELO OD MISTERIOZNE PLUĆNE BOLESTI KOJU DOKTORI DOSAD NISU ZABILJEŽILI

Većina ih je hospitalizirana i u vrlo teškom stanju, svima je zajednička konzumacija e-cigareta!

Piše Snježana Pavić / JL
18. kolovoza 2019. - 17:59
profimedia-0101719675

Američke vlasti istražuju oko stotinu slučajeva misteriozne plućne bolesti za koju se vjeruje da je povezana s e-cigaretama. Slučajevi nepoznate bolesti zasad su otkriveni u 14 saveznih država, prenosi Washington Post.

Simptomi su zaduha, otežano disanje ili bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje i proljev. Većina oboljelih su tinejdžeri i nešto stariji. Simptomi su im slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća. Većina ih je hospitalizirana, u teškom stanju, tako da su na intenzivnoj njezi. Dobivaju antibiotike i kisik, ali nekima je stanje tako teško da su morali biti priključeni na umjetna pluća. Čini se da nije riječ ni o jednoj od do sada poznatih bolesti dišnih puteva. Liječnici zasad ne znaju hoće li se oboljeli moći u potpunosti oporaviti.

Upozorenje vlade

Američki Medicinski centar za kontrolu zaraza i prevenciju (CDC) objavio je da ispituju slučajeve bolesti u suradnji s vlastima u Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti i Wisconsinu. Ono što je dosad utvrđeno jest da je izbijanje bolesti najčešće povezano s pušenjem e-cigareta, koje se najčešće konzumiraju kao elektronska, “zdravija” zamjena za klasične cigarete. I da se najčešće javlja među mladima.

Milijuni Amerikanaca koriste e-cigarete u kojima se izmjenjiva punjenja zagrijavaju do razine na kojoj ispuštaju dim.  Problem je što premalo znamo o tome kako e-cigarete utječu na zdravlje, dok im prodaja raste zbog pretpostavke da je riječ o neškodljivom proizvodu.

16. travanj 2024 21:23