StoryEditorOCM
ForumNEMA POMAKA U PREGOVORIMA

Liječnici i medicinske sestre najavljuju štrajk: Očekujte još duže liste čekanja!

20. kolovoza 2019. - 15:01
lucija_svetina8-270418

U Ministarstvu zdravstva završili su pregovori o povećanju plaća. Nisu doneseni ključni zaključci, javlja HRT

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je nakon sastanka da su pregovori na određeni način vraćeni na početak. Vladi će danas biti upućen prijedlog za imenovanje Povjerenstva.
- Počinjemo ispočetka - rekao je, dodavši da sastav Povjerenstva od strane Ministarstva ostaje isti.

Pregovori se nastavljaju u petak.
Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara izjavila je nakon sastanka da sindikati planiraju štrajk. 
- Prosvjede, akcije, i jednu nezgodnu situaciju u sustavu zdravstva jer smatramo da ovo odgađanje ne vodi nikamo. Ljudi nemaju nadu više u ništa i mi se moramo organizirati. A ovime poručujem građanima da očekuju veće liste čekanja ako nas se ne podrži i ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih, a u ovom trenutku jedan od najzapostavljenijih sustava - rekla je Prašnjak, javlja HRT.

Aladrović: Slijedeći sastanak sa sindikatima u petak, 23. kolovoza

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u utorak nakon sastanka sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva da će slijedeći sastanak sa sindikatima biti u petak 23. kolovoza, a na kojem kreću razgovarati o financijskim učincima pregovora.

"Danas smo na sastanku definirali teme o kojima ćemo razgovarati i predstavnike te smo otvorili početak novih pregovora. Zahtjevi danas nisu izneseni, samo smo razgovarali o tome da onaj prethodni zahtjev ostaje i dalje aktualan", izjavio je Aladrović novinarima nakon sastanka.

Najavio je da je u petak slijedeći sastanak te se tada kreće razgovarati o financijskim učincima tih pregovora. 

"Nismo danas razgovarali apsolutno ništa o brojkama, ali naravno da su sindikati istaknuli da njihovi zahtjevi ostaju na razini onoga što je ranije parafirano. Pregovori će trajati  neko vrijeme, razgovarat ćemo, vidjeti kolike su nam fiskalne mogućnosti i kolike su mogućnosti u državnom proračunu i ono što je realno i moguće očekivati", kazao je.
Aladrović pretpostavlja da će do dogovora doći.

"Vladina početna pozicija je, kako smo i ranije komunicirali, da ćemo zagovarati horizontalno povećanje plaća, odnosno povećanje kroz osnovicu. Međutim ovaj granski kolektivni ugovor vrijedi do 31. listopada, svjesni smo i te odgovornosti i očekujemo da ćemo naći zajednički jezik", kazao je.

Na sjednici Vlade u četvrtak bit će imenovan Vladin pregovarački tim

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da danas nisu bili predviđeni nikakvi posebni zaključci i nekakve velike stvari s obzirom da imaju formalni dio koji trebaju učiniti, a to je imenovanje Vladinog pregovaračkog tima koji će biti imenovan u četvrtak na sjednici.

Nije konkretno odgovorio na pitanje koliko je Vlada spremna ponuditiliječnicima, poručivši da će o svemu tome razgovarati. "Ima prostora za razgovore na sastancima, pa ćemo, između ostalog, o tome govoriti", kazao je.

PRIJE SASTANKA

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak prije početka pregovora sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva kako će se razgovarati na konstruktivan način vezano za traženje sindikata oko povećanja plaća od sedam posto, te da će se vidjeti kakav će biti rezultat pregovora, ali ne očekuje ključne zaključke.

Uz napomenu kako je bilo puno internih konzultacija o ovoj temi, ministar Marić ocijenio je da ne očekuje da će se na ovome sastanku donijeti ključni zaključci ali, dodao je, razgovori će se nastaviti .

"Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje", rekao je Marić.

Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Predsjednik Samostalnoga sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

Na sastanku je uz mjerodavnoga ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

25. travanj 2024 07:42