StoryEditorOCM
ForumMUČNI DETALJI SLUČAJA NASILNOG POLICAJCA

Policajac suprugu zlostavljao 2 godine, ona ga nije prijavljivala jer ga se bojala, kobne noći natjerao je da klekne u dvorištu i moli Očenaš

Piše Nikola Patković/Jutarnji list
11. rujna 2019. - 23:21
nasilje111

Osječki policajac (40), koji je u utorak oko 2 sata pijan (1,18 promila) verbalno i fizički napao svoju 34-godišnju suprugu, a onda joj u dvorištu prijetio da će je ubiti držeći u ruci privatni pištolj koji je legalno posjedovao, provest će sljedećih mjesec dana u istražnom zatvoru.

Odluka je to suca istrage Županijskog suda, a nakon što je protiv policajca kaznenu prijavu zbog nasilja u obitelji te prijetnje podnijela njegova matična PU osječko-baranjska, a potom i DORH.

Kako neslužbeno doznajemo, nasilje kojemu je 34-godišnja žena bila izložena trajalo je još od sredine 2017., no sve do sada ona nije podnosila nikakva prijave protiv svoga supruga, pa tako ni policija nije svoga službenika imala u evidenciji za ovakva ili slična kaznena djela. Te noći, policajac je pijan opet nasrnuo na suprugu, s kojom ima i trogodišnje dijete, te ju je nakon maltretiranja izveo iz stana u dvorište, natjerao je da klekne i moli Očenaš. Sve vrijeme u ruci je držao pištolj, prijeteći joj da će ubiti nju i članove njezine obitelji. Sve to vidjeli su i susjedi koji su u ovom postupku svjedoci, a policajac je prijetnje ponavljao i nakon što su na intervenciju stigli njegovi kolege koji su došli na poziv građana i koji su ga zaustavili u daljnjem nasilničkom ponašanju te ga uhitili i priveli, oduzevši mu pritom i službeni i privatni pištolj.

- Protiv njega su podnesene kaznene prijave zbog nasilja u obitelji i prijetnje, čime je prethodna kvalifikacija odmah nakon uhićenja iz prekršajne prekvalificirana u kaznenu odgovornost. Načelnik Ladislav Bece promptno je reagirao i policajca privremeno udaljio iz službe čime smo poslali jasnu poruku da Policijska uprava ima nultu točku tolerancije prema svakoj vrsti nasilja, posebice prema obiteljskom nasilju koje je posljednjim izmjenama Zakona o policiji propisano kao teža povreda službene dužnosti, nespojiva s obnašanjem policijske službe i kao takvo neće biti tolerirano u policijskim redovima - rekao je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Bez incidenata

Tužiteljstvo je tražilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je sud i prihvatio, osobito nakon iskaza žene iz kojeg proizlazi da je bila podvrgnuta dugotrajnom i čestom nasilničkom ponašanju.

Policajac je, inače, u trenutku ovog incidenta bio na bolovanju, a riječ je čovjeku s višegodišnjim policijskim stažom i iskustvom, koji, pak, svojim kolegama, odnosno policijskom sustavu dosad nije bio poznat po bilo kakvim incidentima, pa tako ni po nasilju u obitelji.

Tko zna bi li i sada bio prijavljen da nije izveo ženu na dvorište i prijetio joj ubojstvom. On je pak negirao prijetnje ubojstvom i nasilničko ponašanje prema supruzi. U svakom slučaju, najmanje mjesec dana ostat će u istražnom zatvoru, a onda će se ponovno odlučivati o tome jesu li se stekli uvjeti za njegovo puštanje na slobodu ili će mu istražni zatvor biti produžen. Ukoliko ga puste na slobodu, DORH je dužan procijeniti ima li potrebe za izricanje neke od zaštitnih mjera kao što je primjerice zabrana približavanja žrtvi i kontaktiranja s njom te će u slučaju potrebe za takvom mjerom zatražiti od suda njezino donošenje.

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić: 'Policajce počinitelje nasilja mora se udaljiti iz službe'
Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u svom je dosadašnjem radu postupao po pritužbama na obiteljsko nasilje koje je proveo policijski službenik, pri čemu su u svim slučajevima počinitelji bili muškarci, rekla je pravobraniteljica Višnja Ljubičić, dodavši da dosad nisu vodili postupke u ovakvim slučajevima a da je počinitelj bila vojna osoba.
U takvim se slučajevima protiv policijskih službenika vodi stegovni postupak pred Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP), a u srpnju ove godine na snagu su stupile i izmjene Zakona o policiji kojima je, kaže Ljubičić, konačno uvažena preporuka njezina Ureda da se policijski službenici počinitelji nasilja u obitelji udalje iz službe.
U članku 112 tog Zakona tako sada stoji da će “ministar ili nadležni rukovoditelj rješenjem udaljiti iz službe policijskog službenika (...) protiv kojeg je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nasilja u obitelji”.
Iako pozdravlja takve izmjene, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ističe i da bi se na istom tragu trebalo mijenjati relevantno zakonodavstvo kako bi se iz službe udaljavali i oni obiteljski nasilnici koji su počinili djelo klasificirano kao prekršajno.
Za komentar smo upitali i Nevu Tölle, dugogodišnju aktivisticu Autonomne ženske kuće Zagreb.
- Imali smo slučajeva da su nasilje nad ženama počinili policijski službenici ili vojni časnici. Mi tu postupamo kao i u bilo kojem drugom slučaju nasilja muškarca nad ženom, no ovdje u pisanoj formi prijavljujemo i načelnika te policijske postaje. Moram reći da moja iskustva s MUP-om nisu negativna - istaknula je. (Iva Grubiša)
20. travanj 2024 10:01