StoryEditorOCM
ForumFOTO: POLICIJA ZATEKLA DVOJICU MLADIĆA S TALIJANSKOM ZASTAVOM I PRIVELA IH!

Ovo je letak koji su Talijani jutros ostavljali po ulicama

Piše Jutarnji.hr
12. rujna 2019. - 18:15
talijani-rijeka

 

Dvojica talijanskih državljana uhićena su jutros ispred Guvernerove palače, potvrdili su na iz PU Primorsko-goranske. Iz policije ističu da su 'zatekli dvojicu talijanskih državljana, 19-godišnjaka i 20-godišnjaka, s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija - javlja Jutarnji.hr.

Navode da su obojica privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima o javnog reda i mira.

- Na taj smo način osobe spriječili u daljnjoj namjeri - kažu u PU, dodajući da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Neslužbeno smo doznali da je dolazak u Rijeku najavila udruga sportskih zrakoplovca iz Pescare, grada koji je rodni grad D'Annunzija, međutim, oni su svoj dolazak ipak otkazali. Planirali su doći zrakoplovom, ali nisu zatražili dozvolu za slijetanje.

U ovom trenutku je nejasno jesu li oni dijelili letke i vješali zastave po Rijeci.

Zbog podizanja spomenika D'Annunziju reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova.

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna - kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu.

- Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima - kaže se dalje u kratkom priopćenju koje završava informacijom da je "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem u četvrtak prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu".

 

 

Na vrata hrvatskog konzulata u Trstu neonacisti zalijepili plakate u čast D'Annunzijevog zauzimanja Rijeke

Provokacija s talijanskom zastavom na Guvernerovoj palači nije i jedina provokacija upućena Hrvatskoj na stotu obljetnicu zauzimanja Rijeke. Na fasadu hrvatskog konzulata u Trstu, naime, tri mlađe muške osobe sinoć su zalijepile plakate s provokativnim sadržajem, javlja Novi list.

Na plakatima je citat Gabriele D'Annunzia, koji govori o tome da cijeli talijanski narod traži da se "Rijeku poveže s domovinom". Za ovu provokatorsku akciju odgovornost je preuzela neonacistička organizacija Veneto Fronte Skinheads. Članovi ove organizacije plakate sadržaja provokativnog za Hrvatsku i Rijeku nisu zalijepili samo na vrata hrvatskog konzulata. Akcija je poduzeta u više gradova na sjeveru Italije, a plakati su lijepljeni uz oznake ulica koje nose ime D'Annunzia i Rijeke (Fiume).

U priopćenju za javnost koje su ovim povodom dali neonacisti iz Veneto Fronte Skinheads stoji da "kulturno udruženje Veneto Fronte Skinheads", akcijom provedenom u noći između 11. i 12. rujna u mnogim gradovima sjeverne Italije, Talijane želi podsjetiti na stogodišnjicu od zauzimanja Rijeke.

- Bilo je 12. rujna 1919. kada je Gabriele D'Annunzio doveo gotovo tri tisuće legionara, koji su Rijeku okupirali šesnaest mjeseci. Stotinu godina kasnije odajemo počast onima koji su, preuzimajući razne rizike, bili junačka i umjetnička avangarda. Mi se kao europski nacionalisti i talijanski patrioti s ponosom i divljenjem sjećamo podviga onih koji su hrabrost, patriotizam i dobro Italije stavili ispred konformizma, stoji u proglasu neonacističke organizacije.

 
24. travanj 2024 04:56