LAKO JE TAKO Vlasnik "Hemingwaya" i bivši dečko Maje Šuput pet godina unajmljuje tri najatraktivnija gradska prostora i ne plaća ni lipe! Duguje 3 milijuna kuna!

LAKO JE TAKO

 

Najpoznatija splitska plaža Bačvice sa svojim kupališno-poslovnim kompleksom idealno je mjesto za razvoj biznisa.

Plaža je prepuna kupača praktički tijekom cijele godine, tako da zakupci poslovnih prostora vrte velik novac.

Gradska tvrtka "Splitska obala" upravlja prostorima i dijelom kompleksa "Bačvice" temeljem ugovora s Gradom Splitom, sklopljenim 2014. godine, kao vlasnikom nekretnine.

No, ne funkcionira sve baš idealno. "Splitska obala" već godinama ne može naplatiti korištenje triju, možemo reći najatraktivnijih poslovnih prostora u prizemlju zgrade.

To je prostor krajnje sjeverno, ispod kluba "Tropic", u kojemu djeluje pizzerija "Forno", zatim po sredini objekta "Papa's" bar, te krajnje južno, prema Ovčicama, azijski restoran "Chang". Iako su sva tri ugostiteljska objekta stalno puna gostiju i njihovi vlasnici nesumnjivo imaju velike prihode, istovremeno, kažu nam u "Splitskoj obali", ni lipe ne plaćaju za najam.

- Već petu godinu zaredom koriste naše prostore potpuno besplatno, a dug im se do danas s kamatama popeo do tri milijuna kuna. Najtragičnije je da im ne možemo ništa. Iako imamo pravo upravljanja i gospodarskog korištenja, ruke su nam vezane. Ne možemo ući u svoje prostore, a zakupci uredno rade i zarađuju.

Sva tri objekta vodi isti čovjek, Mario Kovačević, poznat kao vlasnik lanca barova "Hemingway". Sve su to njegovi barovi i restorani, samo se imena tvrtki mijenjaju kako mu odgovara - govori nam Dražen Delić, direktor "Splitske obale".

Široj javnosti Mario Kovačević bit će poznat i kao bivši dečko pjevačice Maje Šuput. No, kako je do ovog bizarnog slučaja uopće došlo?

Prije četiri godine, 24. veljače 2015., objavljen je natječaj za zakup poslovnih prostora u sklopu KPK Bačvice, a za spomenuta tri prostora kao najpovoljniji ponuditelj izabrana je Kovačevićeva tvrtka “Sunčana oaza” iz Opatije s kojom je 30. travnja te godine potpisan ugovor o zakupu, kao i izvršena primopredaja.

- "Splitska obala" nakon toga uredno šalje mjesečne račune koji su iznosili otprilike 57 tisuća kuna za sva tri prostora, a zatim i opomene koje su ignorirane. Zakupac nikada nije platio ni jedan ispostavljeni račun za zakup bilo kojeg od tri prostora u prizemlju pa im je 24. kolovoza 2016. godine otkazan ugovorni odnos - objašnjava Delić, koji je preuzimanjem dužnosti direktora zatekao opisanu situaciju i već tada poduzeo sve po zakonu osnovane radnje da se situacija razriješi.

Pokreće sve moguće pravne postupke, i to konkretno: postupak radi naknade štete, iseljenja, privremenu mjeru, kazneni postupak protiv odgovornih osoba, isključenje vode i struje te prijavu potraživanja u predstečajnom postupku.

Delić nastavlja kako je najbizarnije od svega što je "Sunčana oaza" 5. veljače 2018. godine sklopila ugovor o podzakupu poslovnih prostora s tvrtkom "Funky bar", isto u vlasništvu Kovačevića, bez suglasnosti gradske tvrtke.

- Pozivali su se na ugovorni članak da ne trebaju našu suglasnost ako se radi o stopostotnim vlasnički povezanim tvrtkama, što ovdje svakako nije bio slučaj te se u navedenim prostorima do danas nalazi "Funky bar". No, 19. veljače 2018. pokreće se predstečajni postupak u odnosu na "Sunčanu oazu" pred Trgovačkim sudom u Splitu, koji je obustavljen i doneseno je rješenje da se smatra kao da je podnesen prijedlog za stečaj.

Dok se čekala pravomoćnost ovog rješenja radi ulaganja žalbe od strane “Sunčane oaze” i njezina odlaska u stečaj, ona mijenja sjedište iz Splita u Zagreb te je Trgovački sud u Zagrebu donio rješenje da se "Sunčana oaza" pripaja novoosnovanoj tvrtki "Sunčana plaža", ignorirajući da se radi o tvrtki u odnosu na koju je pokrenut stečajni postupak. Na takav način izbjegao se odlazak u stečaj - prepričava nam Delić pravne akrobacije kojima je jedini smisao izbjegavanje plaćanja najma.

"Splitskoj obali" nije preostalo ništa drugo pa su lani u svibnju pred Trgovačkim sudom u Splitu pokrenuli tužbu protiv "Funky bara" zbog iseljenja i naknade štete te je u istom postupku predložena i privremena mjera radi osiguranja nenovčane tražbine. Namjera im je bila da spriječe "pojavljivanje" neke nove Kovačevićeve tvrtke.

Postupak se uredno vodi te je sljedeće ročište zakazano ovog mjeseca.
- Blokirali smo račun "Sunčane plaže" i do današnjeg dana naplaćeno je samo pet tisuća kuna. Ni sami ne znamo kako je to uspjelo gledajući da nemaju ništa vezano za tvrtku, dok je s druge strane "Sunčana oaza" kao takva brisana iz sudskog registra - kaže Delić.

Objašnjava kako je u ožujku ove godine pokrenut predstečajni postupak nad "Sunčanom plažom" pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, stalna služba u Karlovcu, gdje "Splitska obala" nije bila navedena u popisu vjerovnika, na što su prigovorili, dostavili urednu prijavu koju je stečajni upravitelj priznao u cijelosti.

- Očigledno je da se radi o izbjegavanju plaćanja obveza za najam poslovnih prostora. Vrlo jednostavnom matematikom možemo izračunati da je od svibnja 2015. godine do danas neplaćanjem najma netko sebi pribavio korist od gotovo 3 milijuna kuna. Čak smo tražili i isključenje vode i struje, što se i dogodilo, ali pred sezonu im je opet sve uključeno iako postoje dugovanja “Sunčane plaže” kako prema HEP-u, tako i prema "Vodovodu", koja su uredno prijavljena u predstečajnom postupku.

Pored dugovanja HEP je ipak uključio struju temeljem privremene mjere od nadležnog suda, a "Vodovod i kanalizacija" osigurali su pristup vodi – govori Delić, napominjući kako sva dugovanja “Sunčane oaze”, odnosno sada “Sunčane plaže” također neće biti moguće naplatiti jer se tvrtka nalazi u predstečajnom postupku, nema nekretnina ni novca na računu, a iz dosadašnjeg ponašanja se vidi da je riječ o uhodanoj praksi izbjegavanja plaćanja obveza.

- Sudski procesi traju, a mi svakoga dana gubimo ogroman novac - nemoćan je Delić.

Zajednički nazivnik svih ovih tvrtki je Mario Kovačević, koji je u pravilu direktor i jedini član. Njegov komentar pokušali smo dobiti preko nekoliko njegovih dostupnih telefonskih brojeva, ali ni na jedan od njih nismo ga uspjeli dobiti.

Naslovnica Forum

Najčitanije

DRUŠTVENE MREŽE OTKRIVAJU Evo što je otac obijesnog "Mad Maxa" mislio o divljanju svoga sina po gradskim ulicama: Njemu je 300 kilometara na sat presporo, on tolikom brzinom projuri kroz Sv. Rok!

Evo što je otac obijesnog
  U prvom javljanju o divljanju Adriana P. motociklom splitskim ulicama navodi se da je mladić iz &ldq...
Evo što je otac obijesnog "Mad Maxa" mislio o divljanju svoga sina po gradskim ulicama: Njemu je 300 kilometara na sat presporo, on tolikom brzinom projuri kroz Sv. Rok!