StoryEditorOCM
ForumKATOLIČKI VODIČ ZA SEKS:

Franjevac odgovara na pitanja supružnika koji vjeruju u Boga: 'U maženju erotskih točaka ne treba tražiti grijeh, ali ovo vodi u nekršćansku kulturu...'

Piše SD
18. rujna 2019. - 18:40
bbimagehandler

Knjiga poljskoga katoličkog svećenika, franjevca kapucina Ksaweryja Knotza "Seks kakav niste poznavali" postala je međunarodni bestseler već prije više godina, a od sada je dostupna i hrvatskim čitateljima u izdanju nakladničke kuće Verbum i s predgovorom don Damira Stojića, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o svojevrsnom katoličkom "vodiču" za "supružnike koji vjeruju u Boga", kako naglašava i sam autor, a u poglavljima svoje knjige analizira valjda svaki aspekt vrućih igrica u spavaćoj sobi, počevši od oralnog seksa sve do seksualnih pomagala, igračaka i kontracepcije.

Premisa knjige odgovoriti je na pitanja koja muče mlade katolike i otkriti im što se smatra "grijehom" kad su u pitanju spolni odnosi, a što je pak "dopušteno". 

Autor knjige Ksawery Knotz, inače doktor pastoralne teologije i profesor na Višemu bogoslovnom sjemeništu, već cijeli niz godina vrlo aktivno djeluje kao duhovnik mnogih bračnih parova i pastoralni povjerenik za supružnike i obitelj. Njegova knjiga "Seks kakav niste poznavali", izvorno objavljena s crkvenim odobrenjem, prenosi katolički pogled na spolni život u braku, a za cilj ima odgovoriti na konkretna pitanja koja se svakodnevno nameću supružnicima. 

To su, kaže autor knjige, dileme poput "Što je dopušteno u predigri?", "Je li grijeh ako oralno zadovoljim supruga?", "Moj muž uvijek ima želju, a ja baš ne"...

Sabravši u knjizi svoje dugogodišnje iskustvo duhovnoga pratitelja mnogih parova koji traže njegov savjet, autor Knotz služi se konkretnim životnim primjerima i, uz dozu humora, pokazuje da spolni život u katoličkomu braku ne mora biti dosadan, razbijajući tako predrasudu da Katolička Crkva sa svojim pravilima ima nazadan, bezličan pogled na spolnost, tj. da svojim pravilima i strogim načelima oduzima spolnom životu u braku seksualnost i romantičnost.

Cilj spolnoga odnosa, međutim, smatra on, ne može biti samo užitak, već i izgradnja veze. Detaljno progovara o tome kako supružnici mogu poboljšati kvalitetu bračnog života. 

U jednom od poglavlja autor, primjerice, tvrdi kako "kod muškarca izbacivanje sjemena prati automatsko zadovoljstvo te ga, naravno, želi što je moguće češće".

"Kod žene prihvaćanje spolnoga čina i rizik mogućega začeća u brojnim slučajevima nisu 'automatski' prirodno nagrađeni snažnim osjećajem zadovoljstva. Žena se često na spolni čin odlučuje više iz ljubavi prema mužu nego poradi vlastite potrebe. Zato je jako važno da muškarac za vrijeme spolnoga čina nastoji nagraditi ženinu odanost, trud i rizik”, piše u knjizi.

"Muž je dužan posebno se brinuti da žena za vrijeme spolnoga čina doživi zadovoljavajuću emocionalnu bliskost i seksualno zadovoljstvo. U brojnim slučajevima to se može dogoditi samo onda kada spolni čin prate dodatni muževi zahvati – počevši od stvaranja sigurna, nježna i srdačna ozračja za spolni čin preko maženja njezinih omiljenih erotskih točaka, a završavajući stimulacijom klitorisa", stoji dalje.

U knjizi se navodi i kako je oralni seks za vrijeme predigre moralno dopušten.

"Stimuliranje vanjskih spolnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvu ponašanju ne treba tražiti grijeh", tvrdi Knotz.

"Crkveni nauk zapao je u proturječnost kada bi propovijedao da se neke dijelove tijela voljene osobe, kao što su usta, ruke, grudi, bedra, stražnjica može milovati i ljubiti, a druge – na primjer spolne organe – nije dopušteno ljubiti, maziti, dodirivati te da pripadaju u drugu kategoriju i da ih se ne može voljeti na isti način i iz toga maženja crpiti užitak".

Korištenjem kondoma, piše autor u poglavlju o kontracepciji, prekoračuju se granice ljudskoga tijela. Kontracepcijska pilula, smatra on, vodi u nekršćansku kulturu.

Analni seks prema mišljenju autora nije normalan spolni čin te "muškarci nemaju prava zahtijevati od žena takav način spolnoga odnosa". Nije poželjno ni korištenje seksualnih igračka budući da one "umjetno izazivaju i pojačavaju zadovoljstvo".

Više o knjizi "Seks kakav niste poznavali" možete saznati na linku ovdje.

24. travanj 2024 06:51