StoryEditorOCM
ForumISPOVIJEST POLICAJCA GODINE: DUJE PODRUG NA ZAGREBAČKOM ČRNOMERCU SPRIJEČIO ORUŽANU PLJAČKU BANKE

Novčanu nagradu za herojski čin odlučio uplatiti u humanitarne svrhe: 'Novac ću dati žrtvama nasilja jer sam ih često vozio u sigurnu kuću' 

Piše Tomislav Kukec / Jutarnji list
3. listopada 2019. - 00:38
podrug_duje5-021019

Trenutak kada je na Dan policije u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, pred gotovo četiri tisuće okupljenih, primio pohvalu za svoj rad, zagrebački kriminalistički inspektor Duje Podrug pamtit će, kaže, čitavog života.

Samo nekoliko tjedana ranije ovaj, kako kaže, ponosni sin Cetinske krajine rodom iz Solina, zatekao se u poslovnici banke, na svom operativnom području u Črnomercu, te nazočio pokušaju pljačke banke. Dvojica naoružanih pljačkaša savladala su i razoružala zaštitara, bacivši ga na tlo, a Duje se odlučio umiješati te se i fizički obračunao s razbojnicima.

Zbog toga je, odlukom ministra, nagrađen s čak 18.000 kuna zbog iskazane požrtvovnosti i hrabrosti u radu, no Duje je simpatije hrvatske javnosti stekao odlučivši da nagradu, iako bi mu novac dobro došao, neće zadržati za sebe, već će je razdijeliti različitim humanitarnim udruženjima.

Ispalio hitac u zrak

Duju smo upoznali u sjedištu zagrebačke policije, a iznenadio nas je skromnošću. Kaže kako je nagrada koju je primio rezultat zalaganja i podrške njegovih rukovoditelja iz zagrebačke 2. Policijske postaje. Ipak, pristao nam je prepričati taj 8.srpnja, kada se dogodio pokušaj pljačke banke.

- Bio sam u banci, na terenu kojeg sam pokrivao. Vidio sam kako dvojica razbojnika ulaze i pokušavaju razoružati zaštitara. Bili su naoružani. U banci je, zajedno sa zaposlenicima, bilo najmanje dvadeset ljudi. Shvatio sam da se radi o vrlo rizičnoj situaciji te sam se odlučio uključiti - otkriva nam zagrebački policajac. Skočio je na jednog od razbojnika, ispalio hitac u zrak kada su pokušali pobjeći, a naposljetku se i pohrvao s pljačkašima te jednog zaustavio do dolaska kolega.

- Bio sam svjestan da je riječ o situaciji u kojoj treba biti vrlo oprezan, jer nisam htio da se nešto dogodi zaštitaru ili civilima u banci. Morao sam reagirati oprezno ali instinktivno - kaže.

Duje otkriva kako je najprije mislio da će dobiti 10.000 kuna nagrade, pa se iznenadio kada su mu rekli da je iznos gotovo dvostruko veći.

MUP

Stoga je odlučio da će najveći dio novca dati udrugama koje pomažu ženama žrtvama obiteljskog nasilja jer je, kako nam je ispričao, i sam u već petnaest godina policijske karijere često nazočio turobnim situacijama kada bi žrtve odvozio u sigurne kuće. Jedan dio nagrade odlučio je uplatiti za obnovu znamenitog vukovarskog vodotornja, dok će dio sredstava otići i zagrebačkoj župi Sv. Ante Padovanskog kojoj pripada, za potrebe pučke kuhinje.

- Dio novca odlučio sam uplatiti u obnovu vukovarskog vodotornja jer sam, još kao dječak, vidio koliko je taj grad propatio, a i ponosan sam na policijske službenike koji su dali svoj doprinos u obrani Vukovara - objašnjava.

Podrug ističe kako bi u sličnoj situaciji jednako postupio. Iako nije posebno treniran za ovakve situacije, Antiteroristička jedinica Lučko dala mu je priliku da s njima povremeno trenira, na kojoj je zahvalan, a kaže da ga je iznimno razveselio pristup kolega nakon događaja.

- Svi su mi dali podršku. Došao je načelnik PUZ-a Marko Rašić, a posebno sam iznenađen ugodnim stavom ministra Davora Božinovića koji mi je vrlo kolegijalno i prijateljski čestitao prilikom dodjele priznanja. Svi su bili uz mene i to mi je najveeća nagrada, a novac od nagrade neka ide onima kojima je potrebniji - skromno kaže Podrug.

Kaže kako ga pomalo smetaju komentari kako je u tom trenutku štitio novac i interese banke jer to nije istina, već je htio zaštititi zaštitare i civile koji su se zatekli u banci. To mu je, kaže, dužnost.

Zamolio nas je da, naposljetku, zahvalimo onima koji su ga pripremili za ovakve situacije, poput instruktora u ATJ Lučko Berislava Garića i Josipa Milića.

- Posebno mi je drago što sam priznanje primio iz ruku ljudi koji su stvarali Hrvatsku i policiju, poput glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, pomoćnika Ivana Merćepa i zamjenika Josipa Ćelića. Moja nagrada rezultat je zajedničkog rada svih nas. Čestitam svim nagrađenim kolegama i poručujem da mi je čast služiti među njima - ističe hrabri policajac dodajući kako mu je cilj uvijek biti na strani slabijih i zlostavljanih.

26. travanj 2024 21:41