StoryEditorOCM
ForumPROIZVEDENA PRVA BARBIE LUTKA NEUTRALNOG SPOLA

Može biti muškarac, žena, nijedno od toga ili oboje, a o tome će odlučivati mali vlasnici

Piše Slobodna Dalmacija
7. listopada 2019. - 22:58
bbimagehandler (2)

Mattel, kompanija koja je izumila Barbie lutku, proizvela je prvu Barbie neutralnog spola s ciljem da izbriše tradicionalne podjele te kako bi postigla da se dječaci i djevojčice mogu igrati s lutkama s kojima žele, piše Slobodna Dalmacija.

- Igračke su odraz kulture i kako svijet slavi pozitivan utjecaj različitosti i tolerancije prema drugačijem, osjetili smo da je došao trenutak da stvorimo lutku koja nema određen spol – kaže potpredsjednica Mattela Kim Culmone.

Lutka koja može biti i muškarac i žena dolazi u nekoliko nijansi boje kože, prenosi portal BoredPanda. Barbika može biti kratke kose, ali ima i periku s dugom. Može nositi hlače, suknje ili kratke hlačice, a nekoliko je i dostupnih cipela, naočala i drugih dodataka.

 

Usne nisu prenaglašene, nema dugih trepavica, ni široke čeljusti. Ne postoje grudi karakteristične za žensku barbiku, niti široka ramena kakva obično ima Ken, dakle, ništa karakteristično isključivo ženi ili muškarcu.

Već neko vrijeme moderni roditelji vrše pritisak da se ukinu rodni stereotipi u industriji igračaka. A velike kompanije ih slušaju.

Njihove kupovne navike već su dovele do toga da Disney ukine etikete s oznakama da je određeni kostim za dečke ili za curice, te pozivaju djevojčice da se obuku kao Captain America, a dječake da odjenu kostim Belle.

Prošle godine Mattel je također ukinuo podjelu na igračke za djevojčice i igračke za dječake i zamijenio ih kategorijama u kojima se ne spominje spol.

 

“Lutke dizajnirane kako bi izbrisale spolne predodžbe i s kojima se mogu igrati svi” – slogan je kojim se reklamiraju ove lutke čija cijena bi trebala iznositi 29.99 dolara.

Ovim potezom, kompanija pokušava ići u korak s vremenom, iako će to možda dovesti do toga da ih neki kupci počnu izbjegavati.

 

Prema jednom istraživanju, 76%  ljudi podržava ideju da se djevojčice igraju s igračkama tradicionalno namijenjenim dječacima, a samo 64% podržava ženske igračke u rukama dječaka.

Inače, kompanija Mittel i ranije je imala zanimljive serije igračaka, pa je tako napravila Barbie s hidžabom, a imali su i seriju lutaka s invaliditetom.

19. travanj 2024 15:49