StoryEditorOCM
ForumSINDIKAT POMORACA POTVRDIO IZJAVE UKRAJINACA KOJE BUDE NOVU NADU U PRONALAZAK DINA MIŠKIĆA I NJEGOVIH KOLEGA

"Sve su splavi bile spuštene, posada se na njih ukrcala!"

Piše Slobodna Dalmacija
7. listopada 2019. - 23:35
bbimagehandler (3)

Nakon što su bili obustavili potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode, kompanija Bourbon danas je objavila da potragu nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni, prenosi Slobodna Dalmacija.

Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske za Index ukazuje, pak, na neizbježna pitanja u sljedećoj etapi, a to će biti istraga o uzrocima nesreće. Brod je ušao u uragan Lorenzo i potonuo na Atlantiku oko 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

"Istraga mora odgovoriti na pitanje zašto se ovo dogodilo. Ona će biti vrlo zanimljiva jer prema svim informacijama koje smo vidjeli i dobili taj brod nije trebao uopće ići preko Atlantika, a kamoli u uvjetima kakvi su bili. Nije to da je prognoza bila pogrešna, da su krivo procijenili putanju uragana. Naprotiv, sve je bilo profesionalno odrađeno i stvarno je pitanje zašto. Zar su zbilja zbog nekog svog roka poslali ljude u smrt?" pita se Miškić.

- Obitelj je fajterski raspoložena. Njegova supruga je zaista koncentrirana na to da nešto napravi i pomogne svom suprugu - ističe Melvan za Index te dodaje kako trenutno nema novih informacija.

"Pokrenuli smo akciju i prema francuskoj vladi, to je jedina adresa kojoj se sada ima smisla obraćati. Tvrtka niti sudjeluje u akciji, niti je koordinira, niti vodi.  Uključili su se i naša vlada, Ministarstvo vanjskih poslova, predsjednica države... Kvragu, ako predsjednica ne bude mogla nešto učiniti, neće ni Sindikat pomoraca, ali radimo što možemo", ističe Melvan.

Nadu budi i informacija da su spašeni dva Ukrajinca i jedan Rus koji su plovili na istom brodu. Melvan kaža da je Sindokat pomoraca razgovarao s ukrajinskim sindikalnim kolegom, koji je kontaktirao sa spašenim pomorcima. Od njih su, kaže, dobili dragocjenu informaciju da su sve splavi bile spuštene, o čemu je Slobodna već izvijestila.

- Oni, naravno, u tim uvjetima nisu mogli vidjeti tko se sve ukrcao, ali upravo na tome što smo od njih doznali baziramo vjeru da šansa postoji. Više od tih ljudi ne možemo očekivati. Oni su skočili u more, vidjeli što su mogli vidjeti, pazite, tu su valovi bili deset metara - naglašava Melvan za Index.

16. travanj 2024 14:21