StoryEditorOCM
ForumFOTO: SPEKTAKULARNI PRONALAZAK NA GRADILIŠTU OGROMNOG PROMETNOG ČVORA

Iskopali cijeli drevni grad: "Ovo je New York iz ranog brončanog doba!"

Piše Jutarnji.hr
7. listopada 2019. - 23:42
profimedia-0475340601

Izraelska uprava za starine (AIA) u nedjelju je u središtu Izraela javnosti predstavila iskopine grada izgrađenog prije 5000 godina, jednog od najstarijih i najvećih na Bliskome istoku u ono doba, piše Jutarnji.hr.

"Otkrili smo ostatke drevnoga grada, koji upućuju na golemu i planiranu urbanu izgradnju s ulicama koje razdvajaju stambene i javne prostore", rekao je za AFP Yitzhak Paz, jedan od arheologa odgovornih za iskopavanja, dodavši da je, sudeći po površini riječ o velikom otkriću iz brončanog doba na području Bliskog istoka.

Israeli archaeologists work at the ancient site of En Esur (Ein Asawir) where a 5000-year-old city was uncovered, near the Israeli town of Harish on October 06, 2019. Archaeologists from the Israel Antiquities Authority said the excavations carried out over the course of two and a half years revealed a city among the biggest from its era in the region, including fortifications, a ritual temple and a cemetery., Image: 475345857, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

JACK GUEZ / AFP / Profimedia

 "U Esuru, blizu grada Hadere nalazi se najveće i najznačajnije nalazište iz brončanog doba. Površina mu je oko 650.000 četvornih metara, što znači da je dvostruko veće od svih nalazišta koja smo dosad otkrili", rekao je arheolog Itai Elad.

"Ovo je New York iz ranog brončanog doba, kozmopolitski i planski izgrađen grad u kojemu su živjele tisuće ljudi. Bez sumnje možemo reći da ovaj pronalazak dramatično mijenja sve što znamo o ranom brončanom dobu kao i o počecima urbanizacije u Izraelu", naveli su arheolozi u priopćenju.

Yitzhak Paz kaže da je po procjenama arheologa od poljoprivrede i trgovine na tom području živjelo između 5000 i 6000 stanovnika. Dodaje da je grad iz nerazjašnjenih razloga napušten u trećem tisućljeću prije nove ere.

Iskopavanja, koja traju već više od dvije i pol godine, otkrivaju još jedan manji arheološki lokalitet star oko 7000 godina, kao i groblje, hram posvećen vjerskim obredima, ali i utvrde dugačke oko 20 metara i visoke dva metra, rekla je arheologinja Dina Shalem, koja je sudjelovala u arheološkom istraživanju.

Paz pojašnjava da je riječ o "prvim koracima u procesu urbanizacije" u ovoj regiji, tadašnjoj zemlji Kanaan.

Arheološka iskapanja na području Kanaana počela su još 1928. godine. Posebno su značajne i poznate iskopine iz brončanog doba, razdoblja prije vladavine Egipta. Tada su važnu ulogu imali gradovi Megid i Kadeš.

Itai Elad otkriva da su na bogatoj arheološkoj lokaciji pronašli oko četiri milijuna raznih keramičkih fragmenata, alate s kremenom, ostatke vaza od kamena i bazalta, čiji jedan dio potječe iz Egipta.

Nagnut nad stolom na kojem su izložili neke od otkrivenih artefakata Paz pokazuje zaobljeni buzdovan. Pronađeni su i ostaci figurica s glavama ljudi i životinja.

"Ovdje smo pronašli i pougljenjene kosti životinja koje su izgorjele u kamenom bazenu u hramu i blizu njega, što je dokaz žrtvovanja", rekao je Elad.

An Israeli archeologist shows a figurine of a human face unearthed at the archaeological site of En Esur (Ein Asawir) where a 5000-year-old city was uncovered, near the Israeli town of Harish on October 6, 2019. Archaeologists from the Israel Antiquities Authority said the excavations carried out over the course of two and a half years revealed a city among the biggest from its era in the region, including fortifications, a ritual temple and a cemetery., Image: 475400206, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

JACK GUEZ / AFP / Profimedia

 

Arheološka otkrića na tom su mjestu započela pošto je državni prijevoznik Netivei Israel započeo s projektom izgradnje velikoga prometnog čvorišta.

Zbog vrijednih arheoloških nalaza tvrtka je odlučila izmijeniti planove o daljnjoj gradnji cestovnog čvorišta kako bi se očuvali vrijedni pronađeni artefakti.

18. travanj 2024 01:30