StoryEditorOCM
ForumŠTO SU NAMA DRŽAVNI PRAZNICI I ŠTO O NJIMA ZAPRAVO ZNAMO

Sretan vam Dan neovisnosti. A sada pokušajte odgovoriti koji događaj se danas proslavlja

Piše Robert Bajruši / Jutarnji list
8. listopada 2019. - 10:40
zastave_zg2-081013

Sretan vam Dan neovisnosti. A sada pokušajte odgovoriti na pitanje: koji događaj se danas proslavlja, i po čemu se 8. listopada, razlikuje od 25. lipnja i 30. svibnja?

PLENKOVIĆ ČESTITAO DAN NEOVISNOSTI 'Požrtvovnost branitelja putokaz je da se zalažemo za još bolju Hrvatsku'

Ako ne znate odgovore, ne trebate se ljutiti na sebe. Jer prema ovogodišnjem istraživanju agencije Promocija plus, šest od deset hrvatskih građanki i građana, ne znaju što se danas slavi, a zna tek svaki četvrti.

Budući da se Dan neovisnosti obilježava još od 2001., očito postoji neki problem, kada se još nije urezao u nacionalno sjećanje. U formalnom smislu, poznato je da je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o raskidu svih veza s Jugoslavijom.

Privatno, svi koji smo tada bili u Hrvatskoj, a ne, recimo, u Pittsburghu, sjećamo se da su dan ranije, avioni JNA pokušali ubiti Franju TuđmanaStipu Mesića i Antu Markovića, života pod uzbunama, novinarsko virtouznih izvještaja Siniše Glavaševića o herojskoj obrani Vukovara i, na kraju, zasjedanja saborskih zastupnika na tajnoj lokaciji, koji su odlučili da za Hrvatsku više ne postoji nikakva SFRJ.

Arhiva / HANZA MEDIA

Posljedice raketiranja Banskih dvora 1991.

 

Realno, nije ta odluka izazvala pretjerano uzbuđenje jer Jugoslavija je već bila mrtva - definitivno su je likvidirali velikosrbi i JNA, dok su još od tog ljeta palili i ubijali po Hrvatskoj. Na racionalnoj razini, također je bilo jasno kako će saborska odluka vrijediti tek ako se Hrvatska uspije obraniti, a paralelno, diplomatskim putem ishodi međunarodno priznanje, što se dogodilo poslije tri mjeseca.

Ukratko, 8. listopad je važan datum, ali sasvim sigurno ne izaziva emocije kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kada se obilježava oslobađanje najvećih dijelova Hrvatske, koji su bili okupirani.

A “zabava” tek slijedi jer iz Vlade Andreja Plenkovića najavljuju nove rošade državnih praznika, pa 25. lipnja više neće biti Dan državnosti, nego će se (opet) obilježavati 30. svibnja. Budući da na taj način zaposleni više neće moći spajati sada neradne 22. i 25. lipnja, mnoga će usta ubuduće spominjati i Vladu i praznike.

19. travanj 2024 23:39