StoryEditorOCM
ForumVREMENSKA PROGNOZA DO KADA ĆE TRAJATI BABLJE LJETO?

Vakula najavio kada nam stiže vrijeme primjerenije ovom dijelu godine te kakvu zimu možemo očekivati

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
18. listopada 2019. - 13:45
vrijeme

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u najnovijoj je vremenskoj prognozi najavio nastavak babljeg ljeta još barem tjedan dana, a vjerojatno i dulje. Atmosfera će biti stabilna, prognozira Vakula, ali to nužno ne znači i posvuda suho i sunčano vrijeme.

"U danima bez ili sa slabim vjetrom velika je vjerojatnost veće rasprostranjenosti i dugotrajnosti niskih oblaka i magle, koje će biti i ponegdje na moru, a to će djelovati i na višu jutarnju i nižu poslijepodnevnu temperaturu. A kad ima oblaka, postoji mogućnost i gdjekoje kišne kapi, osobito na sjevernom Jadranu", upozorava Vakula.

Vjerojatnost za obilniju kišu u većem dijelu Hrvatske povećava se tek u drugom dijelu sljedećeg tjedna, a s njim i promjenljivije razdoblje, s temperaturom primjerenom kraju listopada i početku studenoga.

 

"Slijedom svega, unatoč svježijem razdoblju u prvom dijelu listopada, odstupanje srednje temperature zraka cijeloga mjeseca jamačno će u većini Hrvatske biti zamjetno - vjerojatno čak i više nego od srednje temperature zraka studenoga, ali manje nego za zimske mjesece - barem prema najnovijim dugoročnim prognozama, koje nastavljaju 'priču' starijih. Ostvare li se, što djeluje sve vjerojatnije, od velike i dugotrajne hladnoće ove zime ne moramo strahovati. No, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih razdoblja, a vjerojatno će se pojaviti i neke druge nevolje povezane s 'nenormalnim' vremenom...", piše Vakula za HRT.

Inače, danas će u većem dijelu zemlje prevladavati sunčano i toplo. Tijekom dana će na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru biti promjenjivo oblačno, no zadržat će se uglavnom suho. Vjetar slab i tek ponegdje umjeren jugozapadni, a na Jadranu i južni.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 20 do 25 °C.

DHMZ

Vrijeme danas

 

HRT-ov prognostičar Tomislav Kozarić kaže da će tijekom vikenda vjerojatnost magle na kopnu biti manja, jer će biti vjetrovitije. Osobito će u sjeverozapadnim i gorskim krajevima povremeno puhati umjeren jugozapadnjak, koji u poslijepodnevnim satima može imati i jake udare. Prevladavat će sunčano, u gorju i dalje uz više oblaka, u Gorskom kotaru lokalno i malo kiše.

"Temperatura u porastu, pa će najviša poslijepodnevna često biti čak viša nego na Jadranu, a sredinom novoga tjedna njezin će dnevni porast mjestimice usporiti opet dugotrajnija magla", kaže Kozarić.

DHMZ

Vrijeme sutra

"Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, osobito u Dalmaciji, gdje će samo nedjelja biti oblačnija, a na sjevernom će dijelu Jadrana oblačnije biti tijekom cijeloga vikenda, mjestimice i uz malo kiše. Zapuhat će često umjereno do jako jugo, a njegovim slabljenjem sredinom idućega tjedna ponovno će porasti vjerojatnost magle i na moru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

23. travanj 2024 09:34