POLETJELI IZ NEW YORKA U PETAK NAVEČER, U SYDNEY SLETJELI U NEDJELJU UJUTRO 'Potukli smo rekord, ovo je bio najdulji neprekinuti let putničkog aviona'

POLETJELI IZ NEW YORKA U PETAK NAVEČER, U SYDNEY SLETJELI U NEDJELJU UJUTRO

Australski vodeći avioprijevoznik Qantas uspješno je završio najdulji neprekidni let putničkog zrakoplova u svijetu od New Yorka do Sydneyja prevozeći 50 putnika i članova posade.

Pokusni let na relaciji 16.200 kilometara trajao je 19 sati i 16 minuta, objavio je Qantas na Twitteru u nedjelju.

Qantas QF 7879 poletio je iz njujorške zračne luke John F. Kennedy u petak noću i spustio se u sidnejsku zračnu luku Kingsford Smith u nedjelju ujutro.

Trenutno Singapore Airlines ima svjetski najdulji komercijalni let od Singapura do Newarka, koji traje 18,5 sati.

Qantas je prenamijenio novi Boeing 787-9 Dreamliner za pokusni let s maksimumom goriva i smanjenim brojem putnika i prtljage te bez tereta, kako bi omogućio da avion leti bez prekida.

Na pokusnom letu bilo je 40 putnika, uključujući Qantasovu upravu, znanstvenike, istraživače i novinare te 10 članova posade.

"Cilj leta koji je potukao rekord bio je izvesti znanstveno istraživanje među putnicima i posadom na ultradugom letu, u svrhu poboljšanja zdravlja, smanjenja jetlaga i utvrđivanja optimalne duljine razdoblja rada i odmora posade", rekao je Qantas.

Do kraja godine tvrtka će obaviti još dva dodatna istraživačka leta.

Qantas namjerava početi s komercijalnim letovima koji povezuju gradove Sydney, Melbourne i Brisbane s New Yorkom i Londonom do 2011., a ti će letovi putnicima skratiti put ukupno do četiri sata.

Prošle godine Qantas je počeo s letovima Perth-London, jedinom izravnom vezom između Australije i Europe.

Naslovnica Forum

Najčitanije

DRUŠTVENE MREŽE OTKRIVAJU Evo što je otac obijesnog "Mad Maxa" mislio o divljanju svoga sina po gradskim ulicama: Njemu je 300 kilometara na sat presporo, on tolikom brzinom projuri kroz Sv. Rok!

Evo što je otac obijesnog
  U prvom javljanju o divljanju Adriana P. motociklom splitskim ulicama navodi se da je mladić iz &ldq...
Evo što je otac obijesnog "Mad Maxa" mislio o divljanju svoga sina po gradskim ulicama: Njemu je 300 kilometara na sat presporo, on tolikom brzinom projuri kroz Sv. Rok!