PLENKOVIĆEVA ŽESTOKA PORUKA ĐAKIĆU: Ukidanje Dana antifašističke borbe ne dolazi u obzir! Taj blagdan je uvrstio Tuđman, tako će i ostati!

PLENKOVIĆEVA ŽESTOKA PORUKA ĐAKIĆU:

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak Josipu Đakiću, predsjedniku saborskog Odbora za veterane koji je predložio da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan - da neće dozvoliti detuđmanizaciju unutar HDZ-a jer je 22. lipnja u popis blagdana uvrstio Franjo Tuđman.

 - Ne znam je li to njegova ideja, vidio sam tu vijest jučer. Treba stati na kraj politici detuđmanizacije i unutar HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je u popis blagdana u naš zakon uvrstio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati - kazao je Plenković nakon sjednice Vlade.

Dodao je da sve što su govorili na odboru nije politika Predsjedništva niti Nacionalnog vijeća stranke niti Vlade te da su tijela stranke vrlo jasno podržale i utvrdile prijedlog izmjene zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koje je Vlada uputila u Sabor i "koji će se kao takav usvojiti".

 - Ja njemu šaljem poruku kao i svima drugima koji žele detuđmanizirati HDZ: Ja to neću dozvoliti - poručio je premijer Đakiću.

Na upit hoće li biti sankcija, Plenković je kazao da je sutra sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te smatra da se vrlo jasno treba reći da je "dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti.

 - Tko to ne razumije, ne razumije niti hrvatsku prošlost niti sadašnjost, a još manje vidi ispravnu hrvatsku budućnost. Neka se malo razbistre - poručio je premijer, dodavši da će se raspraviti o tome hoće li biti kakvih sankcija.

"Vučić je pozvan, ako želi - doći će"

Premijer se osvrnuo i na objavu portala N1 da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Zagreb na Kongres Europske pučke stranke i da je predviđen kao jedan od govornika.

  - Dakle laž na N1 jutros. Politička skupština koja se održava u Hrvatskom saboru je sastanak niži od Kongresa po svojoj razini. To je pripremno tijelo, nije dobro iznositi laži u eter koje potom drugi prenose, to je jako važno za kulturu medija- rekao je Plenković pa nastavio.

 - Kongres EPP-a održat će se u Areni. To je najveći politički skup bilo koje europske obitelji ikada održan u Hrvatskoj. Doći će preko 2.000 ljudi. Svi čelni ljudi koji su ili šefovi vlada ili predsjednici stranaka iz političke obitelji EPP-a su pozvani. Mnogi su potvrdili, a koliko mi je poznato gospodin Vučić još nije, rekao je Plenković i dodao da Vučić ima pravo doći jer je pozvan.

 - On je i sa svojom strankom pridruženi član EPP-a, pozvan je, ako želi - doći će.

Kad su novinari taj dolazak stavili u kontekst obilježavanja pada Vukovara, pitajući kakva je to poruka Hrvatskoj, iznervirani Plenković je rekao:

 - Zašto to vežete, ne razumijem? Zašto mistificiramo nešto, apeliram na sve vas da snizimo ton i ne činimo nenormalnim nešto što je normalno - rekao je Plenković.

HDZ poslao priopćenje

Na istu temu iz HDZ-a su jutros poslali i priopćenje u kojem optužuju medije za "za ponovno širenje laži i dezinformacija oko održavanja Kongresa EPP-a u Zagrebu".

 - Naglašavamo kako Aleksandar Vučić nije predviđen kao govornik na sjednici Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a 19. studenog koja će se održati u prostorijama Hrvatskog sabora, kako se to navodilo na portalu N1 televizije. Podsjećamo da će se, kako smo već više puta naglašavali, Izborni kongres Europske pučke stranke, na kojem će sudjelovati preko 2.000 delegata, održati 20. i 21. studenog u Areni u Zagrebu - stoji u priopćenju koje potpisuje Zoltan Kabok, glasnogovornik HDZ-a.

No, valja napomenuti kako na N1 televiziji nije bilo navedeno da će Vučić govoriti u Saboru, već da dolazi u Zagreb i da je naveden kao jedan od govornika na Kongresu.

 

Naslovnica Forum

Najčitanije