StoryEditorOCM
ForumSINDIKATI ODBACILI NOVU PONUDU VLADE, ŠTRAJK SE NASTAVLJA

'Ovo je niža ponuda od one koju smo dobili prošlog tjedna'

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
13. studenog 2019. - 21:42
strajlk

Ovakvo poniženje učitelji, nastavnici i ostali zaposlenici u školama nisu dobili ni od jedne Vlade do sada. Ponuda je niža od one o kojoj se trenutačno izjašnjavaju na referendumu. Naravno da nismo ništa potpisali. Referendum i štrajk idu dalje, pregovori ne idu dalje - rezolutno je u poručio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon jučerašnjega propalog sastanka predstavnika školskih sindikata i Vlade u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Umjesto da se ide prema smirivanju tenzija i traženju rješenja koje bi okončalo štrajk u školama, Vlada je pred sindikate, prema njihovoj ocjeni, izašla s prijedlogom koji je za zaposlene u obrazovanju apsolutno neprihvatljiv, odnosno ne donosi ništa bitno novo u odnosu na ono što je već javno komunicirano i o čemu 68 tisuća zaposlenih u školama odlučuje na dvodnevnom referendumu u srijedu i četvrtak (jučer i danas). Kao ponudu za prestanak štrajka Vlada je tako jučer popodne ponovila ponudu o povećanju osnovice od 6,12 posto od iduće godine za zaposlene u javnim službama, a među njima su i zaposleni u obrazovanju, prema modelu 2+2+2. Umjesto dodatnog porasta koeficijenata od dva posto za prosvjetare nakon 30. lipnja iduće godine, ako u međuvremenu ne dođe do korekcije Uredbe o koeficijentima u javnim službama - a što je Vlada dosad nudila - predlaže se uvođenje dodatka od dva posto od tog datuma za sustav obrazovanja.

'Sad će svi štrajkati'

Novost je jedino u tome što Vlada sada to nudi napismeno, odnosno predložila je trenutačno potpisivanje sporazuma između dviju strana kojim bi zajamčila isplatu tog dodatka, a sporazum bi u sustavu obrazovanja i znanosti bio na snazi do 1. prosinca 2022. Ono što je dodatno iziritiralo sindikate jest da Vlada ne namjerava platiti štrajk u školama nakon petka, 15. studenoga, u slučaju da taj sporazum ne bude potpisan.

- Dodatak od dva posto niži je od povećanja koeficijenata za dva posto. Ne znam koji bih izraz za to upotrijebio i bolje da ga ne govorim. Nismo više ni ljuti ni bijesni. Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu. Ova Vlada je kočničar svih reformi obrazovanja koje se žele pokrenuti. Kao da netko želi da cijelo obrazovanje stane - revoltirano je izjavio Mihalinec, dodavši kako će Vlada tek sada vidjeti pravu snagu prosvjetara.

- Ako je dosad u štrajku bilo više od 90 posto ljudi, sada će se uključiti i oni koji dosad nisu štrajkali - najavio je Mihalinec. Prvi rezultati referenduma od srijede pokazuju kako prosvjetari masovno odbijaju sada već “staru” Vladinu ponudu, a nema dvojbi kako će biti dočekan još lošiji prijedlog.

- Ovo je kao Igra prijestolja na hrvatski način, s lošom glumačkom postavom i lošim scenaristima - ocijenila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, dok Vilim Ribić iz Sindikata znanosti optužuje:

- Ovo je pokušaj da se ljudi ponize. Netko je provokator, netko se igra sa 100.000 ljudi. Tko je odgovoran što se štrajk nastavlja? Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

Konačna ponuda

Sa sindikatima su u ime Vlade razgovarali ministar rada Josip Aladrović i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je još u srijedu popodne tvrdila kako je Vlada “unaprijedila ponudu”. Ministar Aladrović novinarima je potvrdio kako je ponuda Vlade od srijede konačna te se nije složio sa sindikatima da je ona manja od one o kojoj se izjašnjavaju na referendumu.

- Stavili smo na papir sve što smo komunicirali do sada i predali sindikatima. Pokazali smo obvezu. Pregovaramo kroz temeljni kolektivni ugovor povećanje plaća za šest posto, pokazali smo brojke i podatke - što od početka našeg mandata to nosi za prosječne plaće profesora i učitelja. Uz prihvaćanje ovakve ponude, govorimo o između 1300 i 1600 kuna povećanja plaća - objasnio je Aladrović. Važnost sporazuma u kojemu nude dodatak od dva posto, kaže, jest u tome što se on veže za granske kolektivne ugovore i za njegovu je izmjenu potrebna volja obiju strana, dok koeficijente Vlada može jednostrano promijeniti. Smatra da bi nakon 15. studenoga plaćanje štrajka bilo prevelik trošak za proračun.

- Ako se štrajk nastavi, nastavit će se dok se ne dogovorimo. Nismo vidjeli volju za popuštanjem u zahtjevima sindikata. I dalje je istaknut samo jedan zahtjev i na takav način više ne možemo razgovarati - poručio je Aladrović sindikatima koji su već najavili da se štrajk nastavlja do ispunjenja cilja o rastu koeficijenata u obrazovanju od 6,11 posto.

19. travanj 2024 21:44