StoryEditorOCM
ForumVIDEO: U SAMO DVA SATA BOSNU I HERCEGOVINU POGODILA TRI POTRESA

Podrhtavanje se osjetilo skoro u cijeloj Dalmaciji

Piše Jutarnji.hr
26. studenog 2019. - 13:14
sarajevo-potres

Nakon razornog potresa koji je jutros zatresao Albaniju, ponovno se treslo, ovog puta u Bosni i Hercegovini, a podrhtavanje se osjetilo i u većem dijelu Dalmacije.

Prvi, ujedno i najjači potres osjetio se oko 10 sati i 20 minuta na dubrovačkom području. Epicentar potresa bio je kod Blagaja u Bosni i Hercegovini magnitude 5.4 prema Richteru.

Taj je potres najvjerojatnije naknadni šok nakon potresa u Albaniji, no moguće je i da je potres u Albaniji izazvao ovaj potres u BiH.

EMSC@LastQuake

M5.4 that shook and all the region 35 min ago is too to be an aftershock of M6.4 . But it may have been triggered by it

View image on Twitter

 

Služba koja daje informacije o potresima, EMSC, priopćila je da se oko 10 i 19 sati jutros potres osjetio 79 kilometara jugozapadno od Sarajeva u BiH, 62 kilometara od Dubrovnika u Hrvatskoj i 9 kilometara od Blagaja u BiH.

Ovako je taj potres izgledao u Sarajevu.

 

Prema izvještaju EMSC-a, u 10:40 je zabilježen još jedan potres kod Stoca u BiH magnitude 3,3 po Richteru.

EMSC@LastQuake

Felt () M3.3 strikes 18 km E of (Bosnia & Herzegovina) 31 min ago. Please report to: https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=807859 …

View image on Twitter

 · Bosnia and Herzegovina

Treći potres dogodio se u 11:08 sati, na dubini od 12 kilometara. Taj je potres bio 75 kilometara od Sarajeva, 65 kilometara od Dubrovnika i 8 kilometara od Blagaja. Kako javlja EMSC, taj se potres jako osjetio i u Mostaru.

EMSC@LastQuake

Felt () M3.0 strikes 19 km SE of (Bosnia & Herzegovina) 25 min ago. Please report to: https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=807865 …

View image on Twitter

 · Bosnia and Herzegovina

 

Dubrovački vjesnik piše da se potres najjače osjetio unutar povijesne jezgre, zbog starih kuća i drvenih podova, pa ne čudi što su mnogi sugrađani iz kuća izašli na Stradun. Nakon prvog jačeg potresa, do sada se zatreslo još dva puta, zadnji put u 11 sati i osam minuta. Jačina potresa je bila 3,1 po Richteru, javlja Dubrovački vjesnik.

Nakon prvog i najjačeg potresa kojemu je epicentar bio u BiH nastala je i materijalna šteta u Dubrovniku. Čitateljica Libero portala koja živi u povijesnoj jezgri poslala je fotografiju naciklog zida kao posljedica ovog potresa maloprije.

"Užasno sam se prepala, ne mogu vjerovati da je ovoliko jako bilo!", napisala je uz fotografiju prouzročene štete...

Libero portal

 

Intenzitet u epicentru bio je VI-VII  stupnja. Unutar povijesne jezgre, zbog starih kuća i drvenih podova, potres se najjače čuo pa ne čudi što su mnogi sugrađani iz kuća izašli na Stradun, piše Dubrovački vjesnik.

EMSC@LastQuake

Moderate () shakes Bosnia and Herzegovina 9 min ago. Map of eyewitnesses' felt reports:

View image on Twitter

Kratko, ali snažno - gotovo su jedinstveni komentari na stranici koja bilježi potrese diljem svijeta. Iz komentara ljudi moglo se zaključiti da se podrhtavanje tla osjetilo duž cijele Dalmacije.

- Nije bilo snažno, ali osjetilo se - jedan je komentar iz Splita.

Načelnik Stona Vedran Antunica: 'Potres me podsjetio na 1996., no onda je tutnjalo a sad se ljulja'

- Bilo je stvarno neugodno. Ja sam se našao na drugom katu i imao sam osjećaj kao da plivam. Odmah sam se sjetio onog potresa iz 1996., iako je različito 'odjeknuo'. Onda je bila jaka tutnjava, a sad se zaljuljalo - ispričao je za Dubrovački vjesnik svoj doživljaj jutrošnjeg potresa stonski načelnik Vedran Antunica kojemu ne prestaje zvoniti mobitel:

- Nazivaju ljudi, no zasad osim uznemirenosti nema dojava o štetama. Svi objekti na stonskom području sanirani nakon potresa prije 23 godine statički su učvršćeni prema zakonu i pravilima struke tako da izdrže potres od 9 stupnjeva, no znate i sami kako je. Matematika je jedno, a prirodne nepogode nešto sasvim drugo, ne mogu se predvidjeti - govori načelnik Antunica.

Zaposlenici općinskih vlasti nakon podrhtavanja tla napustili su zgradu Općine, a i brojni su Stonjani nakon jutrošnjeg udara iz predostrožnosti izašli na ulice.

20. travanj 2024 12:05