StoryEditorOCM
ForumNOVA SAZNANJA

"U vojnom helikopteru bila su dva civila!"

Piše Jutarnji.hr
26. studenog 2019. - 16:09
press_sundov05-261119

Helikopterima nije prevezeno nikakvo streljivo niti naoružanje, ustvrdio je u utorak načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, nakon skandala u kojem je otkriveno da su u zrakoplovnu bazu u Zemuniku ulazili neovlašteni civili koje su vojni piloti vozili vojnim helikopterom.

''Temeljem istrage poduzeta je stegovna prijava vojno-stegovnom sudu i suspenzija pilota koji su učinili težak otklon od vojne stege. Stegovno je prijavljen i vojni policajac koji je bio u službi na prijavnici. S dužnosti su smijenjeni zapovjednik letačkog voda u eskadrili helikoptera, zapovjednik eskadrile helikoptera i zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ)'', kazao je Šundov na novinskoj konferenciji u vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu.

 

Pritom je dodao kako je kao načelnik GS OSRH podnio izvješće potpredsjendiku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Uz to, Šundov je dodao kako je s dužnosti razriješen i umirovljen dosadašnji zapovjednik HRZ-a Mato Mikić.

''Istodobno je predsjednica na prijedlog ministra obrane imenovala novog zapovjednika HRZ-a, brigadnog generala Michaela Križaneca i novog zapovjednika 93. krila, brigadira Željka Ninića'', nadodao je.

 

Hrvatska vojska ne skriva informacije od javnosti

Govoreći o incidentu u bazi u Zemuniku, Šundov je naglasio da Hrvatska vojska ne skriva informacije od javnosti. ''Postoji procedura objave izvanrednih događaja. Iz ovog događaja smo izvukli pouke i naučene lekcije i učinit ćemo sve da sustav bolje funkcionira'', rekao je.

''O događaju smo doznali početkom studenog. Ovo je rezultat rada civilne i vojne policije. Bilo je kriminalističko istraživanje i bili smo zamoljeni da ne poduzimamo ništa kako ne bismo omeli tijek istrage'', naglasio je Šundov.

Velika Gorica, 261119. Vojarna Pukovnik Marko Zivkovic.
Odrzana konferencija za medije na temu aktualnih dogadjanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.
Na fotografiji: Sinisa Jurkovic, Drago Matanovic, Mirko Sundov, Robert Hranj, Mihael Krizanec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Damir Krajač / CROPIX

Siniša Jurković, Drago Matanović, Mirko Šundov, Robert Hranj, Mihael Križanec

 

Pritom je otkrio da su u bazu u Zemuniku neovlašteno ušla dvojica civila, a ne jedan, kako se dosad smatralo. Obojica civila, dodao je, letjela su samo jednom, a jedan od njih bio je prerušen u vojnog pilota.

Izvijestio je i o nedavnom slučaju nevojničkog ponašanja trojice pripadnika OS RH u Austriji koji su konzumirali alkohol na vježbi u Austriji, a koji su odmah povučeni u Hrvatskoj. ''U vojsci je nulta tolerancija na alkohol'',  poručio je načelnik.

''Ispred HRZ-a i HV-a stoje važni događaji i projekti u vremenu koje je pred nama kao što su: otvaranje međunarodnog središta za obuku pilota helikoptera u Zadru početkom prosinca i opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva helikopterima Black Hawk. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima obvezu organizacije i provedbe međunarodnog aeromitinga za Dan državnosti u Zadru, 30. svibnja iduće godine'', istaknuo je Šundov.

U tzv. aferi municija zadarska policija kazneno je prijavila dvojicu pilota i trojicu civila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Prema pisanju medija, prijavljeni su piloti Ivan Krizman i Zdenko Košutić. Mediji dodaju da su prijavljeni civili Mišel Pavlović, bivši zadarski dogradonačelnik Ivica VlakićMladen Bencun te Boris Ercegović, vlasnik splitske tvrtke Aservo koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom.

26. travanj 2024 21:02