StoryEditorOCM
ForumZAOKRET U BANSKIM DVORIMA

Plenković osobno preuzeo pregovore sa sindikalnim čelnicima BLAŽENKA DIVJAK "Izgledno je produženje školske godine"

26. studenog 2019. - 20:55
sindikati111

 

U Banskim dvorima u 16:30 započela je nova runda pregovora Vlade i prosvjetnih sindikata. Nešto prije 19 sati u pregovore sa sindikalnim čelnicima osobno se uključio premijer Plenković. Događaje u Vladi pratimo iz minute u minutu

>>> NOVO 19:37 Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u utorak kako se nada da će se štrajk obrazovnih sindikata privesti kraju kako bi započela škola te istaknuo da bi sindikati trebali "prihvatiti i dogovoriti konačan stav" kako bi se prekinulo s štrajkom.

- Sindikati bi trebali prihvatiti i dogovoriti konačan stav kako bi se prekinulo s štrajkom, rekao je Bačić novinarima nakom saborskog Kluba HDZ-a. Naveo je i da ih je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestio o dosadašnjem tijeku pregovora s obrazovnim sindikatima, ali nisu razgovarali o pojedinostima pregovora koji su trenutno u Vladi.

- To ipak treba ostaviti da se to na razini predstavnika Vlade i sindikata raspravi i usuglasi. Nadam se da bi to trebalo privesti kraju i da škola doista započne, rekao je Bačić.

Upitan kako komentira izjavu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da je zbog štrajka obrazovnih sindikata izgledan produžetak školske godine, odgovorio je kako ne zna takve podatke.

Bačić je kazao i da će profesori temeljem podizanja osnovice za 20 posto i porezne reforme imati povećanje plaće od oko 25 posto. - To je iznimno povećanje. Interesira me koliko je poslodavaca u Hrvatskoj, i u realnom sektoru, svojim zaposlenicima u četiri godine povećavalo plaću 25 posto, naglasio je.

Naveo je i da može razumjeti nezadovoljstvo prosvjetara, ali i da nije siguran koliko je činjenica da se plaća u mandatu ove vlade povećala 25 posto - može naći pravo opravdanje za štrajk.

----------------------------

19:34 HRT neslužbeno doznaje da je na stolu nekoliko ponuda te da sindikati inzistiraju da dio povišice kao dodatak na plaću dobiju u prosincu. Znači, u ovom slučaju ne pregovara se o koeficijentu, nego o dodatku na plaću.

----------------------------

18:55 Premijer Andrej Plenković došao je u utorak na pregovore s predstavnicma obrazovnih sindikata, koji se vode u Banskim dvorima, potvrdio je novinarima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

- Pregovori sa sindikatima sada su u Banskoj sobi, vodi ih predsjednik Vlade, rekao je Milić.

Plenković je prethodno novinarima izjavio da Vlada nudi sindikatima obrazovanja rješenje koje treba vratiti djecu u škole i omogućiti nastavak obrazovne reforme, ne otkrivajući detalje Vladine ponude.

- Rješenje mislim da je jako dobro koje predlaže Vlada. Pustimo pregovaračima da se dogovore, rekao je Plenković prelazeći Trg Sv. Marka iz Banskih dvora prema Hrvatskom saboru, na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a.

No, Plenković je ubrzo napustio sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a i iz Sabora se vratio u zgradu Vlade.

Predstavnici sindikata i Vlade pregovaraju u Banskim dvorima od 16,30 sati, a Vladine pregovarače vodio je do sada predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić.

----------------------------

18:49 Pregovori su očito ušli u ozbiljniju fazu. Kako neslužbeno doznajemo, prije nekoliko minuta pregovarači su preseljeni u Bansku sobu u zgradi Vlade, a razgovore sa sindikalnim čelnicima vodi osobno premijer Plenković(Marko Špoljar)

----------------------------

18:23 Hrvatski premijer Andrej Plenković se nakon sjednice Vlade zaputio u Hrvatski sabor na sjednicu Kluba HDZ-a, a pritom je novinarima kratko prokomentirao situaciju u prosvjeti.

- Rješenje koje predlaže Vlada mislim da je jako dobro, pustimo pregovaračima da se dogovore, riječ je o rješenju koje će vratiti djecu u škole i omogućiti nastavak naše politike obrazovne reforme, izjavio je Plenković odbijajući iznositi detalje Vladine ponude prosvjetnim sindikatima.

Naveo je i kako nije čuo izjavu čelnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića da bez njegove prisutnosti na sastanku neće doći do dogovora.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je nakon sjednice Vlade da je zbog štrajka obrazovnih sindikata, koji već traje 32 dana, izgledan produžetak školske godine.

Zagreb, 261119.
Markov trg.
Nastavak redovne sjednice Vlade RH na kojoj se raspravljalo o nizu izmjena poreznih zakona. Na fotografiji: Blazenka Divjak.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Srđan Vrančić / CROPIX

Blaženka Divjak

 

- Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane "nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina". "Nitko taj čarobni štapić nema", kazala je Divjak.

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom "iza koje možemo stajati".

Na upit treba li i premijer Andrej Plenković biti prisutan na pregovorima, što je tražio Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorila je kako to ovisi isključivo o premijeru. "To ovisi isključivo o njegovoj odluci, kako to vidi i hoće li to nešto promijeniti", komentirala je ministrica.

Čelnici sindikata od 16,30 sati pregovaraju s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima, a Vladine pregovarače vodi predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec uoči novog sastanka u Banskim dvorima rekao je kako od Vlade očekuje konačnu ponudu kako misli riješiti problem zaostajanja plaća u obrazovanju i štrajka koji traje već 32 dana.

----------------------------

S nešto manje optimizma nego prethodnih dana, ali s uvjerenjem da bi Vladina strana mogla pred njih izaći s konačnom ponudom, u Banske je dvore u utorak poslijepodne ušao Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji je zajedno s predstavnicima ostalih sindikata stigao na novu rundu pregovora.

- Očekujemo da Vlada predstavi konačnu ponudu, a kada je dobijemo, dat ćemo je članovima na izjašnjavanje - najavio je Mihalinec. Kako dosad u javnost nisu dospjele nikakve službene i konkretne informacije o tome kakav je sadržaj ponude koju su Vlada i sindikati iskomunicirali na maratonskom sedmosatnom sastanku dan ranije, novinare je zanimalo jesu li sindikati spremni odustati od koeficijenata i prihvatiti dodatke.

Procedura

- O tome nećemo putem medija - kazao je Mihalinec, prema čijim najavama, a s obzirom na referendumsku proceduru koja tek slijedi, nastave u školama vjerojatno neće biti do kraja tjedna.

- Ako Vladina ponuda bude zadovoljavajuća i za naše članove, nadamo se da ćemo s paljenjem prve adventske svijeće ugasiti i najdugotrajniji štrajk u obrazovanju - izjavio je, pak, Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, aludirajući na mogući završetak svih protestnih aktivnosti u resoru obrazovanja prije vremena adventa koji počinje idući tjedan.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti nije kazao kako će taj sindikat prema eventualnoj konačnoj Vladinoj ponudi zauzeti stajališta svih sindikata u obrazovnoj vertikali, ali je i poručio:

- Tu nema rješenja dok se premijer ne pojavi. Nema razloga da ga nema, nedopustivo je da ga nema. Radi se o stotinama tisuća ljudi, radi se o javnom mnijenju, o interesima RH, ja ću to danas zastupati - istaknuo je. Paralelno s pregovorima u Banskim dvorima, naime, održavala se i sjednica Vlade.

Hoće li Vlada i sindikati napokon postići dogovor koji će pridonijeti zaustavljanju štrajka u školama koji sutra ulazi u 33. dan, pitanje je na koje se uporno traži odgovor, osobito nakon petka kada su s pregovaračkog sastanka predstavnika Vlade i školskih sindikata stigle poruke da se približavaju u stajalištima. Kako saznajemo, sedmosatni sastanak u ponedjeljak, koji je završio nešto prije ponoći, počeo je riječima Vladina glavnog pregovarača Zvonimira Frke-Petešića, predstojnika Ureda premijera, kako nema mandat pregovarati o koeficijentima. Sindikati, podsjetimo, traže rast koeficijenata od 6,11 posto.

- Samim tim što se sindikalni čelnici nisu nakon toga digli i otišli, bilo je jasno da su otvoreni za pregovore - kaže naš izvor. Sindikatima je, navodno, umjesto koeficijenata ponuđeno uvođenje dodataka u prosvjeti, nekoliko je opcija na stolu, a to su potvrdili i neki od pregovarača. Neslužbeno doznajemo i kako bi u slučaju da sindikati prihvate Vladinu ponudu, štrajk u školama prosvjetarima i nakon 15. studenoga mogao biti plaćen.

Nova runda

Zanimljivo je da je jedan od glavnih pregovarača premijera Andreja Plenkovića, bivši predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te aktualni posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja Zvonko Kusić, par sati prije današnje, nove runde razgovora, bio prilično pesimističan.

- Pregovori sa sindikatima vjerojatno neće biti po kratkom postupku - rekao je. Ipak, nada se da će štrajk završiti već ovaj tjedan.

Današnje razgovore, bolje reći pregovore, oko sindikalnog zahtjeva za povećanjem učiteljskih koeficijenata za izračun plaća za 6,11 posto, u ime Vlade i premijera osobno, kao i u ponedjeljak, vodi Zvonimir Frka-Petešić.

Kako u Vladinom pregovaračkom timu nema ni premijera Andreja Plenkovića, ni jednog ministra, pa čak niti resornih - Josipa Aladrovića (rada) i Blaženke Divjak (znanosti i obrazovanja) - ali je zato u timu Kusić koji, objektivno, nije u prvom ešalonu Plenkovićeve administracije, sindikalne pregovarače pitali smo smeta li ih činjenica da pregovaraju s uvjetno rečeno Vladinom B ligom.

- Nije bitno tko u ime Vlade i premijera Andreja Plenkovića pregovara s nama ako ti pregovori završe uspješno. To vaše pitanje moglo bi postati važno samo u slučaju kraha pregovora. To bi se onda moglo problematizirati. A to što je najviše rangiran Vladin pregovarač šef Plenkovićevog kabineta Zvonimir Frka-Petešić za nas uopće nije sporno. Dapače, on razgovore vodi vrlo dobro, smireno, strukturirano i tečno. Osim toga, on na tim našim pregovorima ili razgovorima govori u ime samog šefa Vlade Andreja Plenkovića - rekao je za Jutarnji list jedan od sindikalnih lidera.

HDZ-ov ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić danas je poručio da je “začuđen strpljenjem koje premijer Plenković ima za cijelu ovu situaciju”.

A na pitanje što bi premijer trebao učiniti, Ćorić je napomenuo da on kao član Vlade potpuno poštuje kolektivne odluke Vlade, ali i da bi on osobno ipak zatražio preispitivanje zakonitosti štrajka.

 

Pregovori počeli u 16:30

Predstavnici sindikata stigli su u Banske dvore nešto poslije 16:30, a novinarima se na dolasku obratio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske. Na pitanje koji je minimum ispod kojega neće ići, nije imao konkretan odgovor.

- Kako smo jučer završili, tako danas i počinjemo. Nismo ni jučer javno govorili o ponudama, neću ni sada to javno komunicirati. Očekujemo konačnu Vladinu ponudu, kad je dobijemo, razgovarat ćemo, dati članovima da odluče, ustvrdio je Mihalinec i dodao da ne bi htio pregovarati pred medijima.

Na pitanje što uopće rade 12 sati, koliko su dosad kumulativno trajali pregovori, Mihalinec je novinare uputio na Vladu. Ipak, smatra da danas pregovori neće biti maratonski.

- Mislim da danas neće biti dugi pregovori, znači da će Vlada vjerojatno ponuditi konačnu ponudu koju je spremna dati, izjavio je.

Na pitanje da prokomentira priopćenje Riječke nadbiskupije, koja se ogradila od vjeroučitelja Marina Miletića, jednog od govornika na jučerašnjem prosvjednom skupu na Trgu bana Jelačića, Mihalinec je rekao da nema 'nijednog slova' u Miletićevom istupu 'od kojeg bi se itko trebao ograditi'.

- Danas neću biti ni optimističan niti naivan, nego realan, zaključno je prokomentirao predstojeći sastanak s predstavnicima Vlade i dodao da je u srednjim školama danas bio 87-postotni odaziv na štrajk za koji kaže da se 'nastavlja jednakom snagom kao i prije'.

Novinarima se kratko obratio i predsjednik Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, koji je bio znatno odrješitiji od Mihalinca.

- Mislim da nema rješenja dok se premijer ne pojavi. Nema razloga da ga nema, nedopustivo je da ga nema. Radi se o stotinama tisuća ljudi, radi se o javnom mnijenju, o interesima RH, ja ću to danas zastupati, izjavio je.

Na pitanje o ulozi ministrice Divjak, rekao je da je ona u 'specifičnoj poziciji'.

- Ona ne odlučuje, nama treba netko tko odlučuje, istaknuo je.

Na pitanje bi li mu bilo prihvatljivo ako Vlada ponudi povišicu kroz dodatke umjesto kroz rast koeficijenta, Ribić je rekao da će to odlučiti članovi sindikata, ali da to ovisi i o ponudi.

- Nećemo se mi iz mog sindikata izdvajati od kolega, mi smo zajedno. Rekli smo da bi nama u našem sektoru to moglo biti prihvatljivo, ali ako kolegama u prosvjeti ne bude, nećemo ni mi biti za, zaključio je. (JL)

 

Pregovore opet vodi Frka Petešić

Sindikati obrazovanja danas će nastaviti pregovore s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima u 16,30 sati, potvrdili su iz Matice hrvatskih sindikata.

Sastanak u Banskim dvorima trajati će i za vrijeme sjednice Vlade, koja počinje u 17 sati, a s Vladine strane i dalje će ga voditi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Vlada i sindikati počeli su zadnju rundu pregovora u ponedjeljak nakon velikog sindikalnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, na kojem se, prema procjenama, okupilo između 20 i 40 tisuća ljudi. No, nakon sedmosatnih pregovora nisu postigli dogovor o sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenata pa će pregovore nastaviti danas.

Kusić ne vjeruje da će pregovori završiti po kratkom postupku

Posebni savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić poručio je u utorak kako ne vjeruje da će pregovori sa sindikatima danas završiti po kratkom postupku.

"Vjerojatno neće biti po kratkom postupku", kratko je komentirao Kusić, koji je sudionik pregovora, prilikom dolaska u Banske dvore.

Kusić je dodao kako su jučerašnje pregovore sa sindikatima završili "sa zaključkom da se nastavljaju". Nije htio komentirati je li se raspravljalo o koeficijentima složenosti poslova.

Smatra da nije točno da su se pregovori maknuli s mrtve točke tek kada su iz njih izašli ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i ministar rada Josip Aladrović.

"Ne bih ja to tako rekao, ali te varijacije u pregovaračkim timovima su stvar premijera, koji ocjenjuje gdje misli da može imati najbolji ishod", kazao je Kusić.

Nada se da će štrajk završiti već ovaj tjedan.

"Oni su postavili tezu, da kad bude prijedlog za koji smatraju da je prikladan, da ga onda stave na referendum", rekao je.

Na opetovana novinarska pitanja o tome koliko smatra da smo bliže kraju štrajka i dogovoru sa sindikatima, Kusić je rekao da je 80 posto siguran u to. Kazao je kako nije istina da je Vlada nepopustljiva po pitanju koeficijenata složenosti poslova.

Na pitanje može li Vlada ponuditi sindikatima i nešto nematerijalno, primjerice, ukidanje anonimnog prijavljivanja učitelja i profesora, što se spominjalo i na pozornici na prosvjedu u Zagrebu, Kusić je rekao da nije ni znao za te anonimne prijave.

"To je ružno ako postoje", dodao je.

Aladrović: Očekujem danas dogovor sa sindikatima; Bošnjaković: Premijer nije odgovoran

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u utorak kako očekuje da će dogovor sa sindikatima učitelja koji su u štrajku biti postignut danas ali je odbio otkriti što Vlada konkretno nudi, a u dobro rješenje vjeruje i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji poručuje kako premijer nije odgovoran.

„Očekivali smo dogovor jučer, pregovori su trajali sedam sati. Nije se došlo do rješenja, ali koliko znam ima dovoljno toga na stolu što može biti prihvatljivo kao rješenje i ja osobno očekujem da će se to dogoditi danas“, izjavio je ministar Aladrović.

Mišljenja je i kako je pregovaranje s predstojnikom Ureda premijera dovoljna razina te da to pokazuje volju premijera da se riješi problem.

„Odlučili smo da ispred Vlade pregovara predstojnik Ureda premijera. Ostali iz ministarstava rada, financija, znanosti sudjeluju na tehničkoj razini i smatramo da je to u redu“, dodao je Aladrović koji je na upit što je točno ponuđeno sindikatima odgovorio da treba ostaviti pregovaračkim timovima da razgovaraju o tome.

„Ne izlazimo u medije niti s jedne strane, na način da ugrozimo pregovore. Dobit ćete informacije kada ti pregovori završe, a osobno vjeruje u pozitivan ishod pregovora“, rekao je ministar rada u Tuheljskim Toplicama gdje je bio s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem na konferenciji projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“.

Bošnjaković: Premijer Plenković nije odgovoran što djeca ne idu u školu

I ministar Bošnjaković komentirao je situaciju sa štrajkom učitelja kazavši da vjeruje da će se naći dobro rješenje jer štrajk predugo traje.

„Vlada je pokazala da radi na tome, da želi povećati plaće u prosvjeti, a ovo pitanje koeficijenata je poprilično složeno. To je mozaik koeficijenata u kojem su koeficijenti za sve sektore, puno ih je i premalo je vremena da se ozbiljnije preispita i analizira u nekoliko dana“, kazao je Bošnjaković.

Poručio je i kako premijer Plenković nije odgovoran što djeca ne idu u školu.

„Premijer je ponudio i ovo je Vlada u čijem razdoblju plaće rastu. Dakle, po meni, odgovor je: 'Premijer nije odgovoran'“, zaključio je ministar pravosuđa.

Ministar rada i mirovinskog sustava Aladrović odgovorio je i na novinarsko pitanje hoće li Vlada pokušati regulirati rad nedjeljom. Najprije je kazao da je to pitanje koje se već dugo medijski komunicira, no „u ovom trenutku nije na top listi prioriteta“.

„Ali je definitivno jedan od elemenata kojima se moramo početi baviti i sigurno poslušati što imaju sve zainteresirane strane za reći. Kada to čujemo, onda možemo dalje regulirati to pitanje“, rekao je Aladrović.

Divjak: Najvažnije je završiti pregovore tako da učenici budu pobjednici

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izajvila je u utorak da je najvažnije završiti pregovore sa sindikatima obrazovanja "tako da učenici budu pobjednici", te da na dužnosti ostaje dok god reformski procesi idu i dok imaju rezultate.

"Mislim da je sada najvažnije zadržati hladnu glavu i završiti ove pregovore tako da naši učenici budu pobjednici. To je cilj danas", rekla je Divjak odgovarajući na pitanje novinara zna li što Vlada nudi sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto i koji su u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića održali veliki prosvjed pod geslom "Hrvatska mora bolje".

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošlog je tjedna dostavilo analize, podatke i prijedloge.

"Ministarstvo i ja odradili smo svoj dio posla u pripremi toga, a dalje je na onima koji su za stolom u ovim razgovorima i pregovorima da nađu najbolje rješenje i da pritom ne izgube iz vida za koga svi skupa radimo", istaknula je Divjak uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Odgovarajući na pitanje uključuju li prijedlozi koje je poslala povećanje koeficijenata, Divjak je ponovila da "za sada sve ove rasprave ostaju za one koji sjede za stolom".

Što se tiče njezine pozicije u vladi, Divjak kaže da je njezina pozicija kao ministrice vrlo jasna.

Dok reformski procesi idu, ja sam ovdje

"Niti sam profesionalna političarka, niti sam došla zato što je to vrhunac moje karijere. Ja sam došla uz potporu HNS-a i na prijedlog premijera zato da provedem reformske procese. Tako dugo dok ti reformski procesi idu i dok imamo rezultate, ja sam ovdje", rekla je.

Pokaže li se da nije tako i da nema napretka, dodala je, onda ionako nema smisla da netko tko sebe ne vidi kao profesionalnog političara u tome procesu sudjeluje.

Na primjedbu da su jučer prosvjednici vrlo glasno negodovali na spomen Loomena - on-line edukacije za učitelje i nastavnike, Divjak je uzvratila da se mora "razlučiti što je dojam, a što argument i činjenica".

Podsjetila je da i sami sindikati reformu koriste kao argument da se složenost poslova povećala.

"S druge strane, jasno je da status učitelja i nastavnika ne ovisi samo o primanjima, iako je to vrlo važna komponenta jer se time na neki način pokazuje koliko se nekoga u sustavu cijeni, nego ovisi i o drugim elementima", rekla je.

"To se ne može tako da se ne educiramo, da ne prihvaćamo nove pristupe u metodičko-pedagoškom ratu", ističe ministrica.

Zamoljena da prokomentira izjavu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da bi trebalo preispitati zakonitost štrajka, Divjak je odgovorila kako on ima svoje mišljenje, a ona svoje.

Ćorić: Ispunjavanje sindikalnih zahtjeva udar na pozitivne makroekonomske pokazatelje

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata moglo dovesti do "udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje", te je poručio kako bi od osobno tražio preispitivanje zakonitosti štrajka.

Čini mu se da se ide "u smjeru udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje koje smo postigli u posljednjih nekoliko godina" jer varijanta u kojoj svatko gleda samo na svoju, a ne širu poziciju, vodi upravo upravo u tom smjeru.

Ćorić začuđen strpljenjem Plenkovića

"Ja u potpunosti razumijem nezadovoljstvo, međutim, u zadnje tri godine plaće u javnim i državnim službama s ovim zadnjim povećanjem porasle su za više od 18 posto. Neka se jave svi premijeri, ministri financija i gospodarstva u zadnjih 28 godina hrvatske samostalnosti i neka kažu kad se to dogodilo", kazao je Ćorić novinarima uoči Vladina užeg kabineta.

Komentirajući to što problem s obrazovnim sindikatima i štrajkom traje već mjesec dana i ne nazire mu se kraj, Ćorić je rekao da je "začuđen strpljenjem koje premijer Plenković ima za ovu cijelu situaciju".

Upitan što bi Plenković trebao napraviti, Ćorić je istaknuo kako kao dio Vlade "u potpunosti poštuje kolektivne odluke", ali on osobno bi tražio preispitivanje zakonitosti štrajka.

Na pitanje misli li da bi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon svega trebala ostati na svojoj funkciji, odgovorio je da će Divjak sama prosuditi kakva je njezina pozicija nakon svega što se dogodilo.

Kujundžić: Treba biti oprezan oko zaduženja

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je pak da "ima smisla pregovarati jer razgovori i pregovori uvijek donesu rješenje".

Za mogućnost da se Vlada zaduži kako bi ispunila zahtjeve sindikata kaže kako tu treba biti oprezan.

"Kad se gleda s nacionalnog aspekta, neovisno o strankama, treba se paziti i ne trčati u zaduženja, a s druge strane treba uvažavati sve ljude da trebaju veće plaće", rekao je Kujundžić.

Bačić: Čini mi se da neće biti promjene koeficijenata

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak kako mu se čini da neće biti promjene koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, no to treba pitati pregovarače jedne i druge strane.

"Bojim se da neće biti promjena u koeficijentu, no to ćete morati pitati pregovarače s jedne i druge strane", rekao je Bačić novinarima nakon izlaska iz Vlade komentirajući nastavak pregovora o zahtjevima sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Bačić je istaknuo da je Vlada najveći poslodavac u Hrvatskoj, koji zapošljava 250.000 radnika. "Znate li vi koji to poslodavac povećava plaću za 20 posto, a za uzvrat dobije štrajk", upitao je.

"Ima poslodavaca koji su smanjili cijenu proizvoda, u ovom slučaju porez koji je smanjen kroz četiri kruga porezne reforme, a znali su povećati prihode", opisao je slikovito rad Vlade.

Bačić kaže kako razumije ulogu profesora i nastavnika, ali ni jedna Vlada od pet zadnjih nije javnim i državnim službenicima toliko povećala plaće i materijalna prava, kao što su božićnice, regresi, jubilarne nagrade i sl.

Unatoč takvim izdašnim povećanjima, dodaje Bačić, sindikati nisu zadovoljni.

"Vlada je za dogovor i razgovor, uvažavamo značaj prosvjete i znanosti i želi se doći do sporazuma", rekao je upitan zašto Vlada ne povuče konkretan potez za završetak štrajka.

Podsjetio je kako je Vlada u procesu mirenja nudila povećanje od četiri posto samo prosvjetarima, što je odbijeno.

"Nakon toga krenuo je štrajk, a nakon toga došlo je još šest posto svim državnim i javnim službenicima, to je moj odgovor", kaže Bačić. (Hina)

 

25. travanj 2024 16:21