StoryEditorOCM
ForumKAKO ĆE PLENKOVIĆ REAGIRATI NA SVE IZVJESNIJU ODBIJENICU UČITELJA

Zabrana štrajka zasad nije opcija, Vlada vjeruje u taktiku iscrpljivanja

Piše Rozita Vuković, Ivanka Toma, Marko Špoljar/Jutarnji list
28. studenog 2019. - 10:17
plenkovic111

Nakon što je već jučer postalo jasno da će učitelji najvjerojatnije odbiti ponudu Vlade, glavno političko pitanje u Banskim dvorima glasi: Kakav će biti odgovor premijera Andreja Plenkovića?

Točnije, hoće li školske sindikate pozvati na novu rundu pregovora na kojima bi im ponudio “deblju” ponudu, hoće li Vlada pokrenuti proces sudske zabrane štrajka ili će se odlučiti za odugovlačenje računajući da bi vrijeme moglo na koncu zaigrati u njezinu korist tako što će se roditelji školaraca na koncu okrenuti protiv učitelja zbog toga što će im dojaditi da svaki dan moraju smišljati tko će im čuvati djecu dok su oni na poslu.

- Da sam na mjestu premijera Plenkovića ja ne bih išao u proces zabrane štrajka, i dalje bih učiteljima plaćao dane koje su proveli štrajkajući, ali im ne bih popustio ni milimetra što se novca tiče - kaže naš izvor iz HDZ-a.

Uporno tumačenje

Drugim riječima, smatra da bi za Plenkovića bilo najbolje da ne reagira brzo na izglednu odbijenicu učitelja, nego da taktikom iscrpljivanja polako učitelje međusobno “posvađa”, da upornim tumačenjem postotaka rasta plaća u njegovom mandatu većinu građana okrene protiv učitelja. Sam premijer Plenković jučer nije želio odgovoriti hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka. - Sindikati bi trebali prihvatiti ono što im je ponuđeno. Ovo je sada otišlo predaleko. Da sam na Plenkovićevom mjestu ja im više ne bih popuštao, bez obzira jesu li u pravu - tvrdi visokopozicionirani HDZ-ovac.

Nije rješenje ni smjena ministrice obrazovanja, kaže drugi HDZ-ovac.

Smjena Divjak

- Što bi Plenković sad imao od smjene Divjak? Ministrica nije kriva. Koliko znam, prije šest mjeseci ga je upozoravala na neke stvari, ali je on to ignorirao. Sad to Plenkoviću dolazi na naplatu. Nanio je političku štetu i HDZ-u i samom sebi - smatra.

Odluka premijera Andreja Plenkovića da se u utorak navečer vrati u Banske dvore i sjedne na čelo pregovaračkog stola relaksirala je glavnog koalicijskog partnera - HNS.

U vrhu HNS-a neki smatraju da bi bilo najbolje raspisati prijevremene izbore.

- Premijer je preuzeo odgovornost i on to mora riješiti - kaže sugovornik iz HNS-a. Na pitanje očekuje li smjenu njihove ministrice obrazovanja Divjak, te treba li činjenicu da nije bila pozvana na pregovore sa sindikatima tumačiti u tome pravcu, odgovorio je niječno.

- Ministrica Divjak dobro radi svoj posao, a ovi pregovori i odluke o plaćama ionako su u nadležnosti premijera - dodao je uz napomenu kako HNS stoji iza Divjak, te kada bi Plenković nju razriješio, morao bi i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, što bi pak značilo raspad vladajuće koalicije.

Napominje da će se o štrajku prosvjetara i njegovim implikacijama razgovarati na sastanku koalicijskih partnera.

20. travanj 2024 01:17