StoryEditorOCM
ForumZAVRŠENI MARATONSKI PREGOVORI U VLADI

Mihalinec "zakopčan": "Ne zovite nas oko novih informacija, nećemo ništa reći osim da u ponedjeljak nastavljamo!"

Piše Jutarnji.hr
1. prosinca 2019. - 23:25
sindikati_pregovori5-291119

 

>>> NOVO 22.20 - Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora - javlja Jutarnji.

---------------------------------

21: 30 - Danas smo zaključili da treba još malo vremena za razgovor. Razgovore ćemo nastaviti sutra kad očekujemo završetak pregovora. Dogovorili smo da daljnje izjave o tome ne dajemo pa vas molim da vas više ništa o tome ne pitate - rekao je Branimir Mihalinec nakon sastanka u Vladi i dodao:

- Štrajk se sutra nastavlja. Upravo zbog roditelja i učenika zasad nećemo više govoriti, sve do završetka pregovora kad ćete doznati sve detalje. Pregovaramo, onda sigurno ne idemo prema nikakvim represivnim mjere.

---------------------------------

21:00 No, to što konzultacije i razgovori premijera sa čelnicima sindikata već satima traju, ne znači da su pregovori ušli u završnu fazu. Točnije, kako neslužbeno doznajemo, još uvijek za jednim stolom ne sjede svi Vladini i sindikalni predstavnici pregovarajući o finalnoj Vladinoj ponudi. Takva konačna ponuda, kako naši izvori tvrde, još uvijek nije na stolu.

---------------------------------

 

20:20 - Traju pregovori i konzultacije između Vlade i lidera školskih sindikata. Premijer Andrej Plenković s čelnicima sindikata intenzivno pregovara - kaže za Jutarnji list izvor iz Vlade.

---------------------------------

18:20 - Kako neslužbeno doznajemo, pregovori koji su trebali započeti u 15 sati još uvijek nisu službeno počeli. Drugim riječima, još uvijek traju konzultacije i Vlade i sindikata.

---------------------------------

17:00 - Iako je početak sastanak sindikata i Vlade bio najavljen za 15 sati, kako doznaje Jutarnji list, do 16 i 30 još uvijek nisu krenuli pregovori.

Naime, prije pregovora predstavnici Vlade još uvijek su održavali konzultacije.

---------------------------------

15:03 - Predstavnici sindikata stižu na sastanak u Banskim dvorima.

Željko Stipić iz sindikata Preporod rekao je da ne očekuje da će Vlada ponoviti istu ponudu od petka.

- Sindikate nitko nije uspio razjediniti kroz mjesec i pol dana pa sigurno neće ni danas poslijepodne. Sindikati su jedinstveni u svom zahtjevu. Vidjet ćemo što će ponuditi. Nadam se da nas nisu zvali zbog nečeg što se već nudilo. Nedjelja je popodne pa se nadam da imaju novu ponudu. Svaka ponuda koja će stići od Vlade, mi ćemo se o njoj izjasniti, tražit će se potvrda članstva, mi uvijek pitamo naše članstvo. Štrajk se siguro nastavlja, rekao je Stipić.

Upitan može li biti kompromisa, Stipić kaže da ne vjeruje da će jedna ili druga strana popustiti.

- Ja bih volio da razum prevagne i da bude sve u interesu naših učenika, kaže Stipić.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja ističe da je koeficijent ključna riječ.

- Koeficijent je ključna riječ u ovom momentu koja danas može zaustaviti štrajk. Znaju se koeficijenti, rekla je Šprem.

- Vlada je pozvala na sastanak, mi smo najavili da ćemo se odazvati u bilo koje vrijeme, subotom i nedjeljom, i vjerujemo da imaju ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učenici i učitelji sutra vrate u klupe, a kako će to biti, vidjet ćemo. Koeficijent je ključna riječ danas, kratak je bio Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

---------------------------------

14:50 - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u nedjelju, uoči sastanka predstavnika Vlade i obrazovnih sindikata u štrajku, da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora.

"S obzirom da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, prije svega, naći brza i hrabra rješenja, da učenici čim prije krenu u školu - u tom smjeru trebamo svi raditi", izjavila je Divjak ispred Banskih dvora.

"Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da su zaostaci u školama takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja", rekla je ministrica koja će sudjelovati na sastanku, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem.

---------------------------------

PRVA VIJEST

Vlada i sindikati zaposlenih u obrazovanju danas će u 15 sati nastaviti pregovore, potvrđeno je Jutarnjem listu iz sindikalnih krugova.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić potvrdio nam je da su na sastanak u Banske dvore u 15 sati pozvani svi sindikati iz školstva. Dodao je da ne zna tko će se naći s druge strane pregovaračkog stola, već da će to saznati kada sastanak počne.

Današnji nastavak razgovora dolazi nakon što su se sindikati i Vlada sastali u petak kako bi razgovarali o koeficijentima, no tada do dogovora nije došlo.

Podsjetimo, sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, a Vlada im je ponudila povećanje osnovice i 4 posto povišice kroz dodatke, što su sindikati na referendumu odbili.

Štrajk u školama sutra ulazi u 36. dan.

19. travanj 2024 17:08