StoryEditorOCM
4 kantunaPOLICIJA GA OSUMNJIČILA ZA KRAĐU RAČUNALA, ALI SU ZADARSKI TUŽITELJI ODBACILI KAZNENU PRIJAVU PROTIV BIVŠEG DIREKTORA TZ POSEDARJA

Šime Bolić: Računalo nisam vratio jer sam se selio, pa se pokvarilo, pa sam slomio rame...Ivica Klanac: Na to ne bi nasjelo ni dijete od 5 godina!

10. prosinca 2019. - 22:28
posedarje-120319

Početkom listopada ove godine zadarska je policija zbog sumnje u pronevjeru podnijela kaznenu prijavu protiv Šime Bolića, bivšeg direktora Turističke zajednice Posedarje. Policijska istraga je pokrenuta nakon što su iz TZ Posedarja policiju obavijestili da im nedostaje računalo vrijedno oko 10.000 kuna koje je Bolić odnio kući nakon što je smijenjen s mjesta direktora.

Prošlog tjedna, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odbacilo je policijsku kaznenu prijavu protiv Bolića.

Ispitan u svojstvu osumnjičenika, Bolić je izjavio da je računalo slučajno ostalo kod njega, u njegovom posjedu, jer da je on znao raditi na njemu od kuće. Nikada kod njega nije bilo namjere da ga zadrži, a čitav niz okolnosti je doveo do toga da je računalo ostalo kod njega i da ga nije stigao vratiti na vrijeme. Selio se iz jedne kuće u drugu, pa kada ga je htio vratiti vidio je da je računalo pokvareno i stoga ga je odnio na popravak. Nakon popravka, pao je s bicikle, slomio rame i zato ga nije vratio, jednostavno mu je prešlo preko glave. Zaključno je naveo da bi, da ga je bilo tko iz TZ zvao, računalo vratio kao što je to u konačnici i učinio, piše u rješenju ODO-a.

Zadarski tužitelji podsjećaju da kod pronevjere mora postojati namjera s ciljem protupravnog prisvajanja „tuđe pokretne stvari koja mu je povjerena u radu” i potom poentiraju kako smatraju da u ponašanju Šime Bolića „ne egzistira namjera za protupravnim prisvajanjem”. Uz to, Bolić je, smatraju dalje tužitelji, imao „čitav niz životnih okolnosti” (seljenje, slomljeno rame...), a iz TZ ga nitko nije niti zvao da vrati računalo koje je kasnije „dobrovoljno izručio policiji”.

Očekivano, ovakvo je rješenje ODO-a u Općini Posedarje izazvalo nezadovoljstvo.

-Ni dijete od pet godina ne bi nasjelo na njegova opravdavanja! Ovo sliči na otvoreni poziv svima za neke buduće pljačke! Od travnja, kada je smijenjen, pa do rujna, koristio je računalo za koje je znao čije je i tko mu je vlasnik, a „vratio” ga je tek kada ga je morao predati policiji iako smo to tražili puno prije toga! S tog vraćenog računala je skinuta oko 2.500 kuna vrijedna grafička kartica koja ni do danas nije vraćena, a iz podataka skinutih s hard diska je jasno da je računalo koristio ne za potrebe TZ nego za svoje osobne potrebe. Tako smo saznali i da je iza Bolića kao direktora TZ, na računalu ostalo 2.000 neotvorenih e-mailova, kaže načelnik Ivica Klanac otvarajući time drugu priču, o razlozima turističkog zaostajanja Posedarja za svim okolnim općinama.

Šimu Bolića je s mjesta direktora smijenilo Turističko vijeće koje mu nije prihvatilo izvještaj o radu, a Ivica Klanac podsjeća da financijski izvještaj uopće nije dostavljen.

Pokušali smo kontaktirati i Šimu Bolića, ali do zaključenja ovog teksta u tome nismo uspjeli.

 

POSEDARSKA ISKUSTVA SA SPLITSKOG SUDA: Šalju pozive s krivim imenom, suci tvrde da je postignuta nagodba, a onda zakazuju novo ročište!?

-Općina Posedarje u Splitu vodi oko 360.000 kuna težak sudski spor s nekadašnjim načelnikom Ivicom Juričevićem. Prvo ročište sudac je zakazao krajem 2017. godine, a onda dvije godine ništa. U međuvremenu, predmet je preuzela nova sutkinja koja mi je poslala poziv na ime „Ivica Zurak”. Na tom ročištu, 31. svibnja ove godine, suprotna se strana uopće nije pojavila, a mi o odgodi nismo obaviješteni. Kada sam sutkinji rekao da se zovem Ivica Klanac, a ne Ivica Zurak, odgovorila mi je s „što me briga za ime načelnika tamo nekog Posedarja”! Uslijedilo je novo ročište 11. listopada, ali se opet nije pojavila suprotna strana, a mi opet nismo obaviješteni o odgodi. Tada nam je sutkinja rekla da je Juričević priznao krivicu i nagodio se s USKOK-om, da ćemo biti zadovoljni i da će nam prijedlog nagodbe poslati za nekoliko dana. A onda nam je stigao poziv za novo ročište u veljači 2020. godine! Eto, takve se stvari događaju u našem pravosuđu, a onda se svi čudimo što nam se u društvu događa, kaže posedarski načelnik Ivica Klanac.

 

08. svibanj 2024 23:55