StoryEditorOCM
ForumDETALJAN POPIS

Uz ovaj jelovnik Roko je izgubio skoro pola tjelesne mase, a nije gladovao: nutricionistkinja "Života na vagi" otkriva njegov tjedni plan prehrane, obrok po obrok

Piše Dea Marinović/ Živim.hr
10. prosinca 2019. - 20:32
život.JPG

 

Debljina je postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, brza hrana, zaslađeni napitci, sve su to čimbenici koji dovode do razvoja prekomjerne tjelesne mase i debljine kako u odraslih, tako i u djece, piše Živim.hr.

Sve ovo dobro znaju kandidati showa "Život na vagi' koji su u svega nekoliko mjeseci uspjeli potpuno preokrenuti svoj život.

Nakon šest mjeseci predanog vježbanja, od čega su tri mjeseca trenirali u kući u Grižanama, a tri mjeseca sami, 16 kandidata četvrte sezone pokazalo je svoje rezultate. Najbolji je bio Robert Baković Roko (43) iz Velike Gorice koji je u show ušao s gotovo 170 kilograma, a do finala je spao na 92,9 kg, što je 76,2 kile manje. To je gubitak od nevjerojatnih 45,1 % tjelesne mase, čime je zaslužio titulu pobjednika, a ujedno je postao i bogatiji za 150 tisuća kuna!

- Ova pobjeda je meni samo potvrda da su se sav trud, znoj i cilj koji sam si postavio prije početka isplatili. Vjerujem da sam dokazao prije svega sebi, a onda i drugima da se sve može kad se hoće - rekao je Roko.

Njegovoj nevjerojatnoj transformaciji svjedočila je i nutricionistica showa dr. sc. Martina Linarić koja jeza Živim.hr otkrila i Rokov tjedni jelovnik. Slobodno ga ukradite, možda i vama pomogne da dođete do željene kilaže.

PONEDJELJAK

Doručak (cca 7:00) - jogurt sa skutom i raznim sjemenkama, tostirani kruh, čaj/kava/mlijeko
Međuobrok (cca 10:00) - smoothie voćni mix, protein konoplje
Ručak (cca 13:00) - kuhana govedina, lešo krumpir, salata ribana mrkva i kupus s umakom od senfa, jogurta (čvrstog) i začina po želji (chili, papar, korijander....)
Međuobrok (16:00) - banana
Večera (cca 20:00) - juha/goveđa s minestrone povrćem i rižinim rezancima; kuhana govedina

UTORAK

Doručak (cca 7:00) - skuta ili posni sir s jabukom; bananom; nektarinom, lanenim i chia sjemenkama i brusnicama
Međuobrok (cca 11:00) - jabuka & bademi
Ručak (cca 14:00) - pureća prsa na žaru, riža s graškom i prokulicama, salata: ribani celer korijen i zelena salata, maslinovo ulje, jabučni ocat
Međuobrok (17:00) - smoothie banana, jabuka, šumsko voće, protein konoplje
Večera (cca 18:00) - povrće žar (tikvice, patlidžan, kapula, paprika), losos pečen u pećnici i tostirani kruh

SRIJEDA

Doručak (cca 7:00) - zobena kaša s rižinim/sojinim mlijekom i ribanom jabukom, cimetom, sjeckanim bademima i suhim šljivama; kava/čaj
Međuobrok (cca 10:00) - jabuka i indijski oraščići
Ručak (cca 13:00) - maneštra / varivo grah/leća/ječam s junetinom; salata: ribana mrkva, celer i zelena salata, jabučni ocat i maslinovo ulje
Međuobrok (16:00) - nektarina
Večera (cca 18:00 .- 18:30) - jogurt sa sjemenkama (lan, suncokret, chia, sezam) i svježim sirom

ČETVRTAK

Doručak (cca 06:15) - tostirani kruh (raženi), pureća šunka, svježi sir, kava/mlijeko/čaj
Međuobrok (cca 11:00) - jabuka & bademi & orasi
Ručak (cca 14:00) - pileća juha s brokulom, mrkvom; puretina žar, salata kus kus i razno povrće (ribani celer, mrkva, kupus) s umakom od jogurta i senfa i začina
Međuobrok (cca 18:00) - smoothie od banane, sirovog kakaa, protein konoplje, med
Večera (cca 17:30) - salsa od svježih rajčica, puretina žar i palenta žar

PETAK

Doručak (cca 6:30) - kuhana kvinoja s komadićima voća (banana, jabuka, kivi), medom i jogurtom
Međuobrok (cca 10:00) - kolač od mrkve i đumbira
Ručak (cca 13:30) - riblja juha s mrkvom, celerom i rižom; burgeri od ribe, s umakom od jogurta, senfa, kupusa, mrkve i zelena salata
Međuobrok (cca 17:00) - jabuka
Večera (cca 19:00) - svježi sir, kuhana brokula i cvjetača na salatu i dvopek

SUBOTA

Doručak (cca 7:30) - zobena kaša (na mlijeku) s malinama, rogačem, maca prahom
Međuobrok (cca 10:30) - smoothie jabuka, ananas, protein konoplje
Ručak (cca 13-14:00) - juha od tikvice, brokule i cvjetače; hladna salata od puretine i raznog povrća (kupus, paprika, paradajz, krastavac, ribana mrkva) umak od jogurta, senfa i začina (papar, češnjak, korijander)
Međuobrok (cca 16:00) - šljive
Večera (cca 18:00) - grilane paprike i tikvice na salatu s češnjakom maslinovim uljem, tvrdo kuhano jaje, dvopek/tostirani kruh

NEDJELJA

Doručak (cca 7:30) - jogurt sa svježim sirom i raznim sjemenkama (lan, suncokret, chia)
Međuobrok (cca 10:30) - smoothie mix: protein konoplje i spirulina
Ručak (cca 13-14:00) - povrtna bistra juha (mrkva, celer, cvjetača, kapula); riba u škartocu s mrkvom, tikvicama, krumpirom, zelena salata
Međuobrok (cca 16:00) - sladoled od avokada i banane
Večera (cca 19:00) - minestrone juha s komadićima piletine i rižinim rezancima

18. travanj 2024 02:12