StoryEditorOCM
ForumEVO KAKO JE POLICIJA DOŠLA DO NARUČITELJA UBOJSTVA U OMIŠU

Čim su "prokopali" po prošlosti žrtve postao im je sumnjiv njegov bivši poslovni partner, Pirić je već bio u zatvoru, a svjedočio je i na suđenju Stojanoviću; Naslućuje li se i motiv zločina?

Piše Slobodna Dalmacija/ Vladimir Urukalo
12. prosinca 2019. - 18:13
bbimagehandler

Pripadnici interventne specijalne i kriminalističke policije su jučer ujutro oko 7 sati uhitili dvojicu muškaraca u Omišu za koje se sumnja da su naručili i organizirali ubojstvo 38-godišnjeg Karmelina Fistanića iz Piska 9. studenog ove godine na Jadranskoj magistrali u Omišu, piše Slobodna Dalmacija.

Kako neslužbeno doznajemo u Naklicama je uhićen 34-godišnji Jerko Pirić za kojeg se smatra da je naručio ubojstvo svog bivšeg poslovnog partnera te u Omišu Vlado Zolota (46), vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata koji je, sumnjaju u policiji, pomogao organizirati likvidaciju.

Danas tijekom dana trajale su pretrage stanova i drugih prostora koje koriste osumnjičeni i to temeljem naloga suca istrage splitskog Županijskog suda.

U Šibeniku je, pak, u isto vrijeme kad i u Omišu policija u stanu u zgradi na Vidicima uhitila 47-godišnjeg Stipu Ringwalda, bivšeg motociklističkog prvaka i čovjeka s podebljim kriminalnim dosjeom za kojeg sumnjaju da je izvršio egzekuciju odnosno da je ispalio najmanje šest hitaca u glavu sada pokojnog Fistanića.

Nešto više od mjesec dana nakon brutalnog ubojstva, policija je uspjela doći do informacija koje su ih dovele do odbačenog skutera za kojeg je utvrđeno da je ukraden u Splitu u kolovozu ove godine. Vještačenjem bioloških i drugih tragova na skuteru pronađen je, doznajemo, DNK pokojnog Fistanića te je to bio dovoljno čvrst indikator da se krene u akciju.

Prema dosadašnjim saznanjima policijskih istražitelja Pirić je uz pomoć svog prijatelja Zolote, vlasnika nekoliko ugostiteljskih objekata u Omišu, organizirao ubojstvo, pronašli su apartman u koji su smjestili Ringwalda i koji mu je služio kao baza. Oni su, doznajemo, organizirali i krađu skutera te su Ringwaldu dali i oružje koje su nakon likvidacije i ubojičinog bijega sakrili.

Policija je odmah nakon uhićenja započela provođenje kriminalističke obrade te se očekuje da bi u petak tijekom dana trebali biti privedeni na ispitivanje nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu uz kaznenu prijavu za ubojstvo.

Podsjetimo, te subote prije više od mjesec dana, nešto prije 14 sati na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Brzet u automobilu je ubijen 38-godišnjak dok je sjedio u parkiranom Volkswagenu sa svojom djevojkom V. J.. Jeli su hranu netom kupljenu u fast foodu u Omišu.

U jednom trenutku, do automobila se dovezao motociklist odjeven potpuno u crno i s kacigom na glavi te je iz najvjerojatnije automatskog pištolja marke škorpion kalibra 7,65 milimetara direktno u glavu s više hitaca upucao Fistanića. Šokirana djevojka prošla je bez ozljeda, a ubojica je odjurio u nepoznato.

Odmah nakon ubojstva policija je poduzela sve što je mogla da pronađe bilo kakav trag koji bi im pomogao u rasvjetljavanju slučaja, pa su čak i priveli jednog vlasnika motocikla s kriminalnom prošlošću za kojeg se poslije ispostavilo da nema veze s ubojstvom.

Odmah nakon što su malo "prokopali" po prošlosti žrtve i utvrdili da je bio u poslovnom odnosu s Pirićem, pojavila se sumnja da bi upravo on mogao biti odgovoran za ubojstvo posebice, zato jer je već imao "iskustva" u kriminalnim vodama.

Naime, prije desetak godina bio u zatvoru zbog teške krađe i napada na službenu osobu, a svojevremeno je bio i svjedok u postupku protiv Kristijana Stojanovića koji je prije nekoliko dana nepravomoćno oslobođen optužbe za ubojstvo Ive Stipetića na Kočinjem brdu početkom prosinca 2010. godine.

Pirić i Fistanić su svojevremeno bili partneri i imali su beach bar u Pisku koji je, pak, u srpnju 2015. godine namjerno zapaljen što je očevidom utvrdila i policija. Iza tog njihovog "partnerstva" ostali su neriješeni imovinsko-pravni odnosi zbog kojih su bili i na sudu.

U četvrtak se iz splitske policije i ŽDO-a ništa o uhićenjima nije moglo službeno doznati osim da će u petak biti organizirana tiskovna konferencija na kojoj će biti izneseni neki detalji slučaja.

Možda se i otkrije koji su bili motivi naručenog ubojstva i da li je u pitanju nešto ozbiljnije od navodnog duga kojeg je Fistanić potraživao od Pirića koji mu je ostao dužan dok je Fistanić radio u Norveškoj.

26. travanj 2024 18:14